2013-01-24 09:26:19
Φωτογραφία για Δέσμευση ΗΠΑ για ευημερία και σταθερότητα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ.

Όπως τονίζεται, συζήτησαν την οικονομία και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και πέραν αυτής, καθώς και «τη δέσμευση των ΗΠΑ για ευημερία και σταθερότητα στην Ελλάδα».

Δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη δεύτερη τετραετία Ομπάμα

Σε «περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη άριστων σχέσεων με την Ουάσιγκτον, σε διάφορα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», προσβλέπει ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στην πολιτική Ομπάμα έναντι της Ελλάδας, κατά την πρώτη θητεία του, καθώς και για το τι αναμένεται από πλευράς Ουάσιγκτον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σχέση με τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ.


Παναγόπουλος επισήμανε ότι «με την ολοκλήρωση των τελετών για την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα για μια δεύτερη θητεία, στις οποίες είχα την τιμή να πάρω μέρος με τους εδώ διαπιστευμένους συναδέλφους πρέσβεις, ξεκινάει μια νέα τετραετία. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι απαλλαγμένη και από όποια βάρη σε σχέση με την πρώτη, δεδομένου ότι θα είναι η τελευταία θητεία».

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι «συγκεκριμένα για τα ελληνικά ζητήματα, σ' ένα απολογισμό της πρώτης του τετραετίας, θα έλεγε κανείς ότι χαρακτηρίστηκε από μία ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Θα έλεγα ότι, κυρίως στις προσπάθειες και τις θυσίες που υποβάλλεται ο Ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα μας, η αμερικανική υποστήριξη ήταν πραγματικά διαρκής σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Και σ' ένα δύσκολο μάλιστα διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι «στο ίδιο όμως χρονικό διάστημα, δηλαδή της πρώτης τετραετίας, μπορώ να πω ότι καταγράφηκαν και άλλες επιτυχίες στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και μπορώ να αναφέρω μόνο ενδεικτικά την από πολλού αναμενόμενη ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα εισόδου Ελλήνων υπηκόων άνευ θεωρήσεως το 2010 και για το οποίο διαδοχικά είχαν δουλέψει αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών».

Όσον αφορά τη δεύτερη τετραετία Ομπάμα, μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο κ. πρέσβης είπε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά, προσβλέπω με μεγάλη αισιοδοξία σε περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη άριστων σχέσεων με την Ουάσιγκτον, σε διάφορα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον μας βεβαίως θα εστιαστεί ειδικά στον οικονομικό τομέα, στην αύξηση της ροής των τουριστών προς τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα και για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων που είναι τόσο πολύ απαραίτητες».

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι «σ' αυτό το περιβάλλον, είμαι σίγουρος ότι πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις προσπάθειες θα σταθεί, για ακόμη μια φορά, η Ομογένεια, που διαχρονικά αποτελεί αναντικατάστατο σύνδεσμο φιλίας και ζωντανή μαρτυρία των ισχυρών δεσμών των δυο χωρών μας». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ