2013-01-24 09:24:48
Φωτογραφία για Ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού...Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση ..Στο 12% η Χρυσή Αυγή..
Δυσπιστία και απογοήτευση.

Η συλλογή των στοιχείων της σημερινής δημοσκόπησης άρχισε και ολοκληρώ­θηκε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για την Προκαταρκτική Επιτροπή σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Μία συνεδρίαση που δενάφησε τις κα­λύτερες εντυπώσεις, αν και αρκετοί μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές - ή τουλά­χιστον όχι χαμένους -, όπως:

 

◆ Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού όχι µόνο δεν παραπέµφθηκε, αλλά οι βουλευτές του και αρ­κετοί της Ν.Δ. (συµπεριλαµβανοµένου και του πρωθυπουργού) ψήφισαν επιδεικτικά µόνο στην πρώτη κάλπη, ενώ επίσης είχε και καλή προσω­πική παρουσία.

 

◆ Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του, διότι ανέδει­ξαν ένα ακόµα πεδίο αντιπαράθεσης µε την κυ­βέρνηση καταγγέλλοντας τη διαπλοκή και τις προσπάθειες συγκάλυψης - θέµατα που έχουν απήχηση στον κόσµο.

 

◆ Ο πρωθυπουργός, διότι έµεινε έξω από το «κάδρο», δεν υποχρεώθηκε να πάρει τον λόγο, δεν επέβαλε κοµµατική πειθαρχία και η κυβέρ­νησή του ξεπέρασε τον σκόπελο αυτόν µε ελά­χιστη έως καθόλου ζηµιά.


 

◆ Ακόµα και ο πρόεδρος της Βουλής, αφού, έστω κι αν υπήρξαν κάποια παρατράγουδα, κα­τάφερε να «κρατήσει» µια συνεδρίαση της οποί­ας αρκετές στιγµές µύριζαν µπαρούτι!

 

Συνολικά πάντως και γενικότερα η συγκεκρι­μένη βραδιά δεν φαίνεται να λειτούργησε ιδιαί­τερα υπέρ κάποιας πλευράς! Αντίθετα, μάλλον ενίσχυσε τις αρνητικές εντυπώσεις για το σύνο­λο του πολιτικού κόσμου, αλλά και τους φόβους όλων όσοι μιλούν για χαμηλό επίπεδο, αμετροέ­πεια ή λαϊκισμό!

 

Η συνεδρίαση αυτή, αλλά και όσα συνέβη­σαν στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας μας (23 Νοεμβρίου 2012), η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «6 Μέρες», έχουν διαμορφώσει την ακόλουθη δημοσκοπική εικόνα:

◆ Στην πρόθεση ψήφου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εµφανίζουν βελτιωµένα ποσοστά, ενώ τα κόµµατα της αντιπολίτευσης παρουσιάζουν σταθεροποίηση (Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ) ή πτώση (Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΣΥΡΙΖΑ). Η διαφορά του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη Νέα Δηµο­κρατία περιορίζεται, από 4,5% τον Νοέµβριο, σε 1,5%!

 

◆ Αυξηµένο εµφανίζεται το ποσοστό των «Ανα­ποφάσιστων / Δ.Α.» και όσων δηλώνουν «Αποχή / Λευκό / Άκυρο».

 

◆ Ο Αντώνης Σαµαράς παραµένει πρώτος στο ερώτηµα για τον «καταλληλότερο για πρωθυ­πουργό» και µάλιστα διευρύνει τη διαφορά του από τον δεύτερο.

 

◆ Όσο και αν η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» µονοπώλησε το ενδιαφέρον τις προ­ηγούµενες µέρες, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναγορεύει τα οικονοµικά µέτρα που θα λάβει και θα εφαρµόσει η κυβέρνηση ως το πιο κρίσιµο ζήτηµα για τις πολιτικές εξε­λίξεις το 2013.

 

◆ Δυσπιστία για το αν η Προανακριτική Επιτροπή θα αποδώσει δικαιοσύνη εκφράζει η πλειονότη­τα των ερωτηθέντων, αλλά και απογοήτευση από το µέχρι σήµερα αποτέλεσµα του ελέγχου των «λιστών» και των υπόπτων για φοροδιαφυγή!

Αμηχανία, αγωνία, δυσπιστία και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα των πολιτών, όπως ανα­δεικνύονται μέσα από τα αποτελέσματα και αυ­τής της δημοσκόπησης. Έστω και αν η κυβέρνη­ση και οι εταίροι της παίρνουν προς το παρόν μια βαθιά ανάσα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κοντόφθαλμα ούτε να υπερεκτι­μήσουν τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Ο προβλημα­τισμός της ελληνικής κοινωνίας για την επόμενη μέρα παραμένει 

έντονος!

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου,

γενικού διευθυντή της Pulse RC

"Το Ποντίκι"
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ