2013-01-23 22:21:03
Φωτογραφία για Παράδειγμα η εξοικονόμηση για την Κυπριακή Προεδρία
Η επιτυχής επιτέλεση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει την αυτοπεποίθηση του κυπριακού λαού και στέλνει το μήνυμα ότι... η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί χωρίς σύνδρομα κατωτερότητας να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου που επαινώντας τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη για το σημαντικό ρόλο που επιτέλεσαν στην επιτυχή Προεδρία, τόνισε ότι η εξοικονόμηση των 16 εκ, που πέτυχε η Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους.

Ο κ. Μαυρογιάννης επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων της Γραμματείας, στο πλαίσιο συνάντησης τους στη Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο κ. Μαυρογιάννης ως επικεφαλής της Γραμματείας που είχε την ευθύνη να οργανώσει αυτή τη δύσκολη αποστολή, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όχι με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις αλλά με βάση τις εγκωμιαστικές τοποθετήσεις και τα σχόλια που έχουν γίνει από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και από πλευράς ευρωπαίων αξιωματούχων και από κυβερνήσεις και εθνικά κοινοβούλια.


Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι «η επιτυχής άσκηση της Προεδρίας έχει αναβαθμίσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε δύσκολες αποστολές στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς κανένα απολύτως σύνδρομο κατωτερότητας λόγω του μικρού πληθυσμού της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας ο κ. Ομήρου εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ανταποκρίθηκε με πληρότητα και επάρκεια σε όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για την Προεδρία.

Επανέλαβε ότι πραγματοποιήθηκαν 8 Διακοινοβουλευτικές Διασκέψεις και μάλιστα η μια ήταν η εγκαθίδρυση ενός νέου Διακοινοβουλευτικού θεσμού, η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ενωσης, αναφέροντας ότι είναι ένας θεσμός κοινοβουλευτικού ελέγχου σε κορυφαίας σημασίας θέματα της ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού συνεχάρη τους συναδέλφους του Βουλευτές για τον υψηλό βαθμό ανταπόκρισης στις ευθύνες που ανέλαβαν και το προσωπικό της Βουλής,, και τον Υφυπουργό Προεδρίας για τη συνδρομή του και στην επιτυχή διεκπεραίωση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Ομήρου συνεχίζοντας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί επειδή δείχνει το δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε σε αυτή τη χώρα, το γεγονός ότι η Γραμματεία για την Προεδρία εξοικονόμησε 16 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες.

Πρόσθεσε ότι πρεπόντως και καθηκόντως αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση ως επαίνου, αλλά και για να ισχύσει ως ένα μήνα προς όλους μας την κοινωνία, τον κρατικό μηχανισμό, τη δημόσια υπηρεσία, ότι μπορούμε να περιορίζουμε αχρείαστες δαπάνες ή σπατάλες και να διαχειριζόμαστε με φειδώ τους οικονομικούς πόρους, στις δύσκολες στιγμές που περιήλθε ο τόπος.

Ο κ. Ομήρου καταλήγοντας ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έληξε καθώς θα πραγματοποιηθεί η θεσμοθετημένη Διάσκεψη των Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο όπως και η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση για την επίδοση της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη μεγάλη συμβολή του Προέδρου της Βουλής, τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, όλων των μελών του Κοινοβουλίου και όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας για την επιτυχή έκβαση της Κυπριακής Προεδρίας.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες της Κυπριακής Προεδρίας έχουν εντυπωσιάσει και ακούστηκαν πολύ εγκωμιαστικά σχόλια και ανέφερε ότι στην κοινοβουλευτική διάσταση έχουμε ανοίξει νέους δρόμους.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αποδείχθηκε μέσα από την Κυπριακή Προεδρία ότι η κυπριακή πολιτεία και η κυπριακή κοινωνία μπορούν να πετύχουν πολλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί και ανέφερε ότι η προεδρία είναι έργο όλων και αποτέλεσμα μια μεγάλης και συλλογικής προσπάθειας.

«Αποδείχθηκε σεμνά και ταπεινά ότι ο τόπος μας μπορεί να πετυχαίνει. Πέτυχε καταξιώθηκε κα με μεγάλη συγκίνηση μπορώ σήμερα να πω ότι μπόρεσα να προσφέρω ένα μικρό μέρος από του οφειλόμενου χρέους προς την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μαυρογιάνης εξήγησε ότι όπως εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός από τη Βουλή ήταν 61,7 εκ., αλλά υπήρχαν προηγούμενες δαπάνες για την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου που δεν ήταν στον Προϋπολογισμό και μιλούμε για προϋπολογισμένες δαπάνες 62 εκ. με τελικό κόστος 46 εκ με εξοικονόμηση 16 εκ.

Πρόσθεσε ότι τα 12 εκ. εξοικονομήθηκαν από τα 28 που προϋπολογίσθηκαν ως δαπάνες της Γραμματείας, και 4 εκ εξοικονομήθηκαν από άλλες δαπάνες.

Συνεχίζοντας είπε ότι η εξοικονόμηση επετεύχθη με χρηστή διαχείριση, με προσοχή ώστε κάθε ευρώ που δαπανούσαμε να αξίζει τον κόπο.

Τόνισε ότι η Προεδρία επιτελέσθηκε με απόλυτη ευπρέπεια και αξιοπρέπεια, χωρίς η Κύπρος να υστερήσει σε τίποτε και αναφέροντας ότι «η Κύπρος έκανε όλα όσα έπρεπε και ίσως πολύ περισσότερα με πνεύμα γενναιοδωρίας και φιλοξενίας, όλοι έγιναν κατευχαριστημένοι από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, απλώς προσπαθήσαμε να περιορίσουμε όσο μπορούσαμε τα έξοδα».

«Πολλές Προεδρίες δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ για δημόσιες σχέσεις. Εμείς δαπανήσαμε μηδέν», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι τέλος του μήνα που λήγει η θητεία ως Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα και επιστρέφει στην προηγούμενη θέση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ