2013-01-23 20:41:02
Φωτογραφία για Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον
Αντιδράσεις προκάλεσε στη Βρετανία η ομιλία του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία προανήγγειλε δημοψήφισμα για... παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2015.

«Η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017 θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας», δήλωσε σήμερα ο φιλο-ευρωπαϊστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Νικ Κλεγκ.

«Χρόνια και χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας μίας παρατεταμένης, ερμηνευμένης στρεβλά επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, καθώς πλήττεται η ανάπτυξη και η απασχόληση», δήλωσε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC.

«Η απόλυτη προτεραιότητα του βρετανικού λαού είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη, είναι ισχυρή οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ασκήσει κριτική κατά του στόχου του Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες που είχαν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, περιγράφοντάς το ως μία «ψευδή υπόσχεση τυλιγμένη με την βρετανική σημαία».


«Θα τελειώσει με δάκρυα», δήλωσε από την πλευρά του ο λόρδος Πίτερ Μάντελσον, πολιτικός των Εργατικών και πρώην Επίτροπος για τις Εμπορικές Υποθέσεις της Ε.Ε., στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο λόρδος Μάντελσον κάνει λόγο για «εκβιασμό που δεν οδηγεί πουθενά» και προβλέπει ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θα το αποδεχθεί. «Και γιατί να το αποδεχθεί, άλλωστε;», αναρωτιέται και ασκεί αυστηρή κριτική στην πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, όπως λέει, «μετατρέπει την πολιτική συζήτηση σε υπαρξιακή». Ο Βρετανός πολιτικός εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί είναι περήφανος λαός, αλλά και την ελπίδα ότι «δεν θα αποδειχθεί ανόητος», ενώ προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αβεβαιότητα για τους επενδυτές, οι οποίοι, «μέσω της εμπλοκής τους στη χώρα, εξασφαλίζουν πρόσβαση στην κοινή αγορά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θέλει να παραμείνει η χώρα του στους κόλπους της ΕΕ. Η Επιτροπή «χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, προσθέτοντας ότι είναι «προς το συμφέρον της ΕΕ και προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι το Λονδίνο ένα ενεργό μέλος και στο κέντρο της Ένωσης».

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την επιθυμία του η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδήλωσε την επιθυμία το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ», εξήγησε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας επίσης πως «το να είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει υποχρεώσεις», μεταξύ των οποίων την αλληλεγγύη. «Η Ευρώπη στην οποία πιστεύουμε είναι ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η αλληλεγγύη ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, αλλιώς δεν είναι αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Βαλό-Μπελκασέμ.

Στο μεταξύ η Σουηδία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία για τον κίνδυνο να χάσει επιρροή αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί», έγραψε.

Η Στοκχόλμη θεωρεί εν γένει το Λονδίνο σύμμαχό της στους κόλπους της ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να μην υιοθετήσουν το ευρώ και να μειώσουν τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών.

Όμως η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτιμά πως αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη τη Βρετανία.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ