2013-01-22 11:08:40
Φωτογραφία για ΤΟ ''ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΥΡΙΖΑ''
Η Ουάσινγκτον τείνει «ευήκοα ώτα» προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και επιχειρεί να ακτινογραφήσει το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το μήνυμα που μεταφέρει τόσο προς το εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό με την αποκλειστική συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Brookings, Ουίλιαμ Ανθόλις. 

Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Brookings με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι αναλυτές που ασχολούνται με τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής να τον γνωρίσουν καλύτερα και ελπίζουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να ακούσει τις αντιδράσεις των αναλυτών για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και τις θέσεις τους για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Είναι η πρώτη επίσκεψη ενός αρχηγού αριστερού κόμματος στην Ουάσινγκτον. Ποια ήταν η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης;


«Ευρύτερα οι ενστάσεις Τσίπρα σχετικά με τη λιτότητα είναι απόψεις που συμμερίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ομως οι απόψεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις δομικές μεταρρυθμίσεις και για άλλα θέματα που μπορούν να κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, έχουν εγείρει ερωτηματικά αν μια βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα, αν επρόκειτο να γίνει κάποια στιγμή πρωθυπουργός».

Τι γνώμη έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαστε όλοι πολύ περίεργο να μάθουμε περισσότερα για τον πολιτικό που θα μπορούσε να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν ο κ. Τσίπρας βάλει σε εφαρμογή τις πολιτικές τις οποίες υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον διαμελισμό της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι αν όντως ο κύριος Τσίπρας θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης. Και είμαστε όντως πολύ περίεργοι να το ανακαλύψουμε. Φυσικά, δεν πιστεύω ότι αυτό θα το καταλάβουμε από μια συνάντηση. Πιστεύω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού και πολιτικού μέλοντος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

''Ελευθεροτυπία''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ