2013-01-21 13:15:02
Φωτογραφία για Διασκέδαση εν μέσω κρίσης
της Λυδίας Παπαευαγγέλου

Είναι δυνατόν να σταματήσει κανείς να διασκεδάζει στη ζωή του; Μάλλον όχι… Και σε αυτό σίγουρα συμφωνεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων, που αψηφούν την οικονομική κρίση και βρίσκουν τρόπους να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται με χαμηλότερο κόστος, ίσως και λιγότερο συχνά, αλλά εξίσου ποιοτικά. Ή μήπως και καλύτερα;

Είναι γενικά παραδεκτό, ότι σε περιόδους που τα οικονομικά μας δεν είναι και στα καλύτερά τους, αναγκαζόμαστε να κάνουμε παραχωρήσεις και να περιορίσουμε ως ένα βαθμό τα έξοδά μας. Αυτό γίνεται πολύ συχνά σε βάρος της διασκέδασής μας, υποχρεώνοντάς μας να ανακαλύψουμε νέους τρόπους και «μεθόδους» για να διασκεδάζουμε πιο οικονομικά, αλλά και πιο ποιοτικά.

Η απενοχοποίηση της φθηνής διασκέδασης

Την περασμένη δεκαετία, η τάση πρόσταζε νυχτερινά κέντρα, μπαρ με πανάκριβα κοκτέιλ, εστιατόρια γκουρμέ, και για τους νεότερους, κλαμπ με τη μουσική στη διαπασών και το αντίτιμο για την είσοδο, ακριβότερο από το κόστος της βενζίνης για μια εβδομάδα.


Σήμερα, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Όχι μόνο γιατί αρκετοί περιόρισαν τις επισκέψεις τους σε αυτούς τους προορισμούς διασκέδασης, αλλά κυρίως γιατί οι καταστηματάρχες κατάλαβαν πως δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί κάτι τέτοιο.

Τι έκαναν; Μείωσαν αρκετά τις τιμές και μπήκαν, για πρώτη ίσως φορά για τα ελληνικά δεδομένα, στη διαδικασία να σκεφτούν τρόπους προσέλκυσης πελατών. Και τα κατάφεραν… Θέσπισαν εκπτώσεις και μεγάλες προσφορές και χρησιμοποιούν ιδιαίτερα το Διαδίκτυο, προσφέροντας φθηνότερη διασκέδαση μέσω εκπτωτικών κουπονιών.

Κατάφεραν έτσι, να γεμίσουν ξανά τους χώρους τους, με κόσμο που έχει ανάγκη από καλή διασκέδαση, αλλά που δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει μια μικρή περιουσία κάθε φορά που θέλει να διασκεδάσει με τους φίλους ή την οικογένειά του.

Και βέβαια κατόρθωσαν και να καταρρίψουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το μύθο του: «Ό,τι πληρώσεις παίρνεις».

Ποιότητα και όχι ποσότητα

Είναι αλήθεια πως, μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν μας ενδιέφερε και τόσο πολύ η ποιότητα της διασκέδασής μας. Προτιμούσαμε να «βγούμε έξω για να ξεσκάσουμε», παρά να σκεφτούμε τις εναλλακτικές μας, πριν αποφασίσουμε ποιος θα ήταν ο προορισμός της εξόδου μας.

Η κρίση μας έκανε να σκεφτόμαστε πού θα ξοδέψουμε τα ελάχιοστα χρήματα που αφιερώνουμε στη διασκέδασή μας, αναζητώντας “good value for money” προτάσεις. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι, αντί για ένα ποτό σε ένα μπαρ, προτιμούν μία ταινία ή –ακόμη καλύτερα- μια θεατρική παράσταση. Η ιστορία έχει δείξει πως ο άνθρωπος βρίσκει πάντα διεξόδους όταν «στενεύουν» τα πράγματα. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σε περιόδους πολέμου για παράδειγμα, οι άνθρωποι τείνουν να πηγαίνουν συχνότερα στο θέατρο ή σε κινηματογραφικές παραστάσεις, σε όπερες κ.ά. Kατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα θέατρα γέμιζαν ακόμα και υπό το συνεχή φόβο βομβαρδισμών ή οργανωμένων επιθέσεων. Οι θεατρικές παραστάσεις ήταν μια μορφή εβδομαδιαίας «ιεροτελεστίας».

Αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο… Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από κάπου, επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού ό,τι αποκομίζουμε μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ανταπεξέλθουμε στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ο Έλληνας στην εποχή της κρίσης επιζητά να μετατρέψει τον ελεύθερό του χρόνο σε ώρα ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και χαράς για τον ίδιο και την οικογένειά του. Αυτό που συμβαίνει στα θέατρα, που γνωρίζουν πραγματική άνθιση εν μέσω κρίσης, συμβαίνει και με τους κινηματογράφους, αλλά και με τα μουσεία. Εκθέσεις Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, ζωγράφων, γλυπτών, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων και άλλων, έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για το κοινό, που αναζητά τροφή για σκέψη και αφύπνιση.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Πρέπει να παραδεχθούμε πως τα τελευταία χρόνια είχαμε κάπως ξεχάσει το σπίτι μας. Το χρησιμοποιούσαμε περισσότερο ως χώρο ξεκούρασης και ως καταφύγιο από το θόρυβο και τη δουλειά. Ίσως το θεωρούσαμε και λίγο «ντεμοντέ», αφού σπάνια μπαίναμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τρόπους για να περάσουμε ευχάριστα με φίλους και συγγενείς, εντός του σπιτιού.

Τα DVD, η πίτσα και τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούσαν διασκέδαση των φοιτητών ή των παιδιών με τους φίλους τους. Κι όμως, να που τα πράγματα άλλαξαν… Ξαναβγάλαμε από τις κούτες τα επιτραπέζια, μάθαμε νέες, απλές συνταγές μαγειρικής, νοικιάζουμε ταινίες από το video club, καλούμε φίλους στο σπίτι και διασκεδάζουμε «όπως παλιά».

Κάποιοι θα παθιαστούν, κάποιοι θα νευριάσουν, κάποιοι θα χάσουν και θα νευριάσουν, αλλά όλοι θα διασκεδάσουν με τα επιτραπέζια που κρύβατε στην αποθήκη από την εποχή που ήσασταν φοιτητές. Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν εγγύηση για να ζωντανέψει μια βραδιά, με γέλια, φωνές, πειράγματα και ανταγωνισμό.

Με τους φίλους στο σπίτι, συζητάμε περισσότερο, μαθαίνουμε καλύτερα τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, κάνουμε αναλύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όχι επειδή δεν γνωρίζαμε το αντικείμενο, αλλά κυρίως επειδή είχαμε ξεχάσει αυτήν την πτυχή της διασκέδασης.

Η λογική της διασκέδασης στο σπίτι είναι απλή: Οτιδήποτε θεωρείτε σαν αναπόσπαστο μέρος της διασκέδασής σας έξω από το σπίτι, μπορείτε να το έχετε και στο σπίτι σας χωρίς το «φέσι» της εξόδου. Θέλετε ποτό; Φτιάξτε τα κοκτέιλ σας στο σπίτι, χωρίς να δώσετε 12 ευρώ στο bar. Έχετε όρεξη για σινεμά; Βάλτε καλαμπόκι στην κατσαρόλα, χαμηλώστε τα φώτα, βάλτε το DVD στο player και είστε έτοιμοι για μία κινηματογραφική βραδιά, χωρίς να χρειαστεί να αφήσετε τα 10 (και βάλε) ευρώ στο ταμείο του multiplex.

Θέλετε οπωσδήποτε live; Το karaoke σας λύνει τα χέρια. Καλή διάθεση και παρέα να υπάρχει, και το σπίτι σας μπορεί να μετατραπεί σε… πίστα! Πείτε «όχι» στα ακριβά νυχτοπερπατήματα, και οργανώστε τη δική σας «παράσταση» στο σπίτι. Ακόμη κι αν δεν έχετε κάποιο ειδικό πρόγραμμα για karaoke, μπορείτε να βρείτε online επιλογές για να τραγουδήσετε, αλλά και να γελάσετε με την ψυχή σας στο άκουσμα των πιο κακόφωνων από τους φίλους σας.

Και η διασκέδαση περνά από το στομάχι

Είτε πρόκειται για ρομαντικό δείπνο είτε για γεύμα «ρεφενέ» με την παρέα, συγκεντρωθείτε από νωρίς στην κουζίνα και μαγειρέψτε όλοι μαζί τα αγαπημένα σας πιάτα ή συνταγές που δεν είχατε τολμήσει να «αγγίξετε» ως τώρα. Αναθέστε στον κάθε φίλο σας από ένα πιάτο (κάποιος αναλαμβάνει το κυρίως, κάποιος το γλυκό, κάποιος τις σαλάτες κ.ο.κ.) ή μαζευτείτε γύρω από το barbecue και βάλτε φωτιά στον… ουρανίσκο σας.

Προμηθευτείτε τα ποτά της αρεσκείας σας, βάζοντας ο καθένας ένα μικρό μερίδιο χρημάτων και ανακαλύψτε τον bartender που κρύβετε μέσα σας, φτιάχνοντας εύκολα τα ίδια δημοφιλή κοκτέιλ που θα παραγγέλνατε σε ένα bar.

Γυναικοπαρέα

Το σπίτι μπορεί να αποδειχθεί «όαση» για μια γυναικοπαρέα, αφού υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να σας κρατήσουν απασχολημένες: Διοργανώστε ένα «απόγευμα περιποίησης», κάνοντας μάσκες ομορφιάς, περιποιηθείτε τον εαυτό σας και περάστε όμορφα με τις φίλες σας.

Προγραμματίστε ένα μικρό παζάρι ανταλλαγής. Καλέστε τις φίλες σας να έλθουν μαζί με τις δικές τους φίλες και να φέρουν τα ρούχα που δεν τους αρέσουν πια, για να τα ανταλλάξετε μεταξύ σας. Ετοιμάστε ένα tea party και συζητήστε, χαλαρώνοντας στους καναπέδες.

Όσο για τους άνδρες, υπάρχει και για αυτούς λύση. Οι αντρο-παρέες δεν πρόκειται να πουν «όχι» σε έναν μαραθώνιο gaming. Ξεφορτωθείτε όλο σας το άγχος, ξεσπώντας πάνω στο joystick σας και βάλτε στοιχήματα για το ποιος θα κερδίσει, μέχρι να κουραστείτε.

Κουπόνια, προσφορές και διασκέδαση

Οι ιστοσελίδες προσφορών έχουν την τιμητική τους. Δεκάδες emails καθημερινά, μάς ενημερώνουν για προσφορές σχεδόν για τα πάντα: μια εκδρομή, μια νυχτερινή έξοδο ή ένα δείπνο, χωρίς να χρειάζεται να αγχωθούμε για το πόσο θα μας κοστίσει. Οι προσφορές είναι πολύ μεγάλες και οι εκπτώσεις αγγίζουν έως και το 90% της αρχικής τιμής.

Η διασκέδαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να τη στερούμαστε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξυπνα και πρακτικά, αφού το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ