2013-01-19 12:02:03
Φωτογραφία για Πολύ κακό για το τίποτα
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το μόνο που έμεινε από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη για την Προανακριτική επιτροπή είναι η ατάκα Βενιζέλου. Ένα «άντε καλέ» επισφράγισε την κοινοβουλευτική επιθεώρηση, η οποία όπως... ήταν αναμενόμενο δεν προσέφερε τίποτε το νέο.

Άπειρες ώρες τοποθετήσεων και αντεγκλήσεων κατέληξαν σε αυτό που ήταν δεδομένο εξαρχής: η Ολομέλεια της Βουλής στέλνει σε Προανακριτική επιτροπή τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου θα αναζητηθούν οι ποινικές του ευθύνες για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Και το συμπέρασμα αυτής της διαδικασίας εσωκλείεται στη λακωνική δήλωση «γαλάζιου» βουλευτή στην «Α»: «Αν θα καταδικαστεί ο Παπακωνσταντίνου, θα είναι για κάποιο πλημμέλημα ήσσονος σημασίας». Αν, δηλαδή, η Προανακριτική διαπιστώσει ποινικές ευθύνες, αν βρεθούν τα πειστήρια του «εγκλήματος» και αν εν τέλει βρεθεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου και καταδικαστεί.


Ένα κακά σκηνοθετημένο σόου δεν οδήγησε παρά μόνο στις κόντρες με υψηλούς τόνους, στα άπειρα ποτά που καταναλώθηκαν και στις 150 μερίδες φιλέτου κοτόπουλου που κυριολεκτικά έκανε φτερά από το εστιατόριο της Βουλής. Και όσοι δεν τις πρόλαβαν κατέφυγαν στα γειτονικά εστιατόρια ή ακόμα και στα σπίτια τους για ολιγόωρη ξεκούραση.

Άλλωστε, ακόμα και κατά την «απολογία» Παπακωνσταντίνου ελάχιστοι έμειναν μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Από τα κορυφαία στιγμιότυπα η εμμονή ορισμένων –ευτυχώς όχι όλων– να επισκεφθούν μόνο την κάλπη της αρεσκείας τους, δείχνοντας κομματική πειθαρχία με αυτόν τον τρόπο.

Εν ολίγοις, τόσους μήνες μετά την παραλαβή της επονομαζόμενης πια λίστας Λαγκάρντ, ζημιωμένο παραμένει το ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν αξιοποίησε μια πρώτης τάξεως πηγή για να βάλει στα ταμεία του το όποιο ποσό αναλογούσε σε εκείνους που επέλεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Όλα ανάποδα

Σε αυτό το σημείο, χρήσιμο θα ήταν να δούμε και με ποιους όρους παραδόθηκε στην αρχή η εν λόγω λίστα στη χώρα μας: Η τότε υπουργός της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και ενώ είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις Ελλάδας - Ελβετίας για συνεργασία, παρέδωσε τη λίστα με κάποιους σαφείς όρους:

1. να μη γίνει γνωστό από που προήλθε

2. να μη γίνει γνωστό το περιεχόμενό της

3. να κινηθούν οι αρχές γρήγορα μεν, αθόρυβα δε

4. να μη δοθεί δημοσιότητα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο

5. να εισπραχθούν με κάθε (ακόμα και εκβιαστικό) τρόπο τα ποσά που αναλογούν στη φορολόγηση

Αντί αυτών, στην Ελλάδα βαφτίσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, τη βγάλαμε στη δημοσιότητα, επί μήνες κυνηγάμε φαντάσματα και, το κυριότερο, δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τους φόρους που αναλογούν στα ποσά που αναγράφονται! 

Επιπλέον, αντί της διακριτικότητας, επελέγη ο οξύς πολιτικός διάλογος που οδήγησε στη συγκρότηση –πια– Προανακριτικής επιτροπής! Ακόμα όμως και σε αυτό το επίπεδο, ενώ η πολιτική λύση θα ήταν η κυβερνητική τρόικα να αποφύγει τις συζητήσεις και με μια πολιτικά ωφέλιμη αλλά ταυτόχρονα έξυπνη κίνηση να κλείσει το θέμα ακόμα και σε λίγα λεπτά, επελέγη η μαραθώνια διαπραγμάτευση.

Φοβήθηκαν

«Μία από τις σκέψεις που υπήρχαν ήταν να μην μπούμε σε συζητήσεις για τις κάλπες και τις προτάσεις. Η κυβέρνηση θα αποδεχόταν εκείνη την πρόταση που ενέπλεκε τα περισσότερα πρόσωπα και κανείς δεν θα μπορούσε να την κατηγορήσει για συγκάλυψη. Μόνο που εν τέλει επιλέχθηκε ο άλλος δρόμος που οδήγησε στα αποτελέσματα της Πέμπτης», εξηγούν στην «Α» κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. 

Αν είχε επιλεγεί αυτός ο δρόμος, ξεκάθαρο είναι πως στην Προανακριτική υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Παπαδήμος. Μόνο που και πάλι ο κίνδυνος ήταν μικρός και όχι μεγαλύτερος από εκείνον που αντιμετώπισαν την Πέμπτη. «Κάποιοι φοβήθηκαν για τις εντυπώσεις και πίεσαν να μην προχωρήσει έτσι η διαδικασία. Φοβήθηκαν τις πολιτικές εντυπώσεις αν ο ένας μέτοχος της κυβέρνησης βρισκόταν υπό εξέταση σε μια Προανακριτική επιτροπή», εξηγούν οι συνομιλητές μας. 

Φοβήθηκαν όμως κάτι που δεν υπήρχε: από τη στιγμή που πλέον αποτελεί κοινό μυστικό ότι ακόμα και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου λίγα μπορούν να αποδειχθούν έτσι ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, πέρα από κάποιες όσες πολιτικές ευθύνες που και σήμερα αποδίδονται, τίποτε περισσότερο δεν θα μπορούσε να χρεωθεί στα άλλα τρία πρόσωπα που βρέθηκαν στο «απόσπασμα» μετά τη σύμπραξη Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής.

Τιμωρήθηκαν

Και οι πολιτικές ευθύνες άλλωστε έχουν αποδοθεί και οι πρωταίτιοι έχουν τιμωρηθεί: τα πρωτοπαλίκαρα του Γ. Παπανδρέου δεν εξελέγησαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πληρώνοντας τα λάθη τους, ενώ λίγο έλειψε να μην εκλεγεί ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Εκείνο που ο κόσμος φαίνεται να αποζητά είναι την παραδειγματική –και πραγματική– τιμωρία όσων εκμεταλλεύτηκαν τη θέση εξουσίας τους για ίδιον όφελος. Και, τέλος, να δουν πραγματικό έργο μακριά από αντεγκλήσεις και «κοκορομαχίες». 

Πλέον, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για τα όποια αποτελέσματα της Προανακριτικής επιτροπής. Ίσως και εν μέσω διαρροών και εντυπώσεων. Με το αποτέλεσμα σχεδόν προδικασμένο.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ