2013-01-18 11:02:03
Φωτογραφία για «Τα Μετέωρα είναι για την Ορθοδοξία ότι η Ακρόπολη για την Ελλάδα» ...Απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος
«Ο χάρτης που δεν περιλάμβανε τα Μετέωρα αφορούσε παλαιότερο σχέδιο για άλλη δράση» υποστηρίζει το συνοδικό γραφείο «Δεν είναι δικός μας ο χάρτης» τονίζει το Υπουργείο

Λειτούργησαν τα ανακλαστικά των τοπικών φορέων

Η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή επισήμανση της ΕΡΕΥΝΑΣ αναφορικά με το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος για λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Υπουργός Τουρισμού κυρία Κεφαλογιάννη με αναφορά στα μνημεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα προσκυνηματικού τουρισμού και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ δεν συμπεριλάμβανε τα Μετέωρα , έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και , αν μη τι άλλο , κινητοποίησε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Νομού (Βουλευτές ) , τοπικών φορέων ειδικότερα της Καλαμπάκας (Δήμαρχο , αντιδήμαρχοι ) , αλλά και πολλούς άλλους ακόμα που με παρεμβάσεις τους αρμοδίως ζήτησαν «εξηγήσεις»


Λειτούργησαν τα ανακλαστικά

Η πρώτη αντίδραση , νωρίς το πρωί , καταγράφτηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλή Αλμπάνη που σε συνεργασία με τον δήμαρχο Δημ. Σακελαρίου αποφάσισαν , ο μεν Αντιδήμαρχος να επικοινωνήσει με το αρμόδιο συνοδικό γραφείο και να ζητήσει πληροφόρηση επί του περιεχομένου του πρωτοκόλλου που υπεγράφη , ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχει βάση στις αναφορές Μ.Μ.Ε σχετικά με το χάρτη που δεν συμπεριλάμβανε τα Μετέωρα στα μνημεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα προσκυνηματικού τουρισμού , ο δε δήμαρχος , σε συνεννόηση και με κοινοβουλευτικούς , να επικοινώνησε με τον Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ.

Παράλληλα ο Βουλευτής κ. Ηλίας Βλαχογιάννης παρενέβη στην Υπουργό Τουρισμού ζητώντας πληροφόρηση για τον περιβόητο , πια , χάρτη από την οποία προκύπτει , σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Βουλευτή , ότι ο χάρτης δεν είναι δουλειά του Υπουργείου και ότι κανένας χάρτης δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρωτόκολλο που υπεγράφη .

Ειδικότερα κείνο που επισημάνθηκε , σύμφωνα με πληροφορίες , από τον εκπρόσωπο του συνοδικού γραφείου στον Αντιδήμαρχο κ. Αλμπάνη και ταυτίζεται απόλυτα και με το δικό μας ρεπορτάζ , αλλά και από όλες τις άλλες παρεμβάσεις , είναι ότι :

1. Τα Μετέωρα είναι για την Ορθοδοξία ότι η Ακρόπολη για την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απουσιάζουν από τις δράσεις του υπογραφέντος πρωτοκόλλου μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού .

2.Ο συγκεκριμένος χάρτης που δημοσιεύθηκε σε κεντρικά Μ.Μ.Ε αποτελούν παλιό προσχέδιο που αφορούσε άλλη δράση και δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο .

Τα παραπάνω , που φαίνεται να απηχούν και επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος , επιβεβαιώνει και το δικό μας ρεπορτάζ καθώς σε επικοινωνία με τον γραμματέα του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων Αρχιμ. Κατραμάδο , μας επισημάνθηκαν τα ίδια με την υπογράμμιση πως παρ΄ όλα αυτά το θέμα του δημοσιευθέντος χάρτη θα εξεταστεί και πως τα Μετέωρα , και αυτό είναι το σημαντικότερο , τα Μετέωρα δεν μπορεί να είναι εκτός .

3. Εν πάση περιπτώσει , την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού , ( Βλέπε δελτίο τύπου Βλαχογιάννη ) όπου θα εξεταστεί το θέμα διεξοδικότερα .

Το συμπέρασμα

Μια πρώτη εκτίμηση των αντιδράσεων που καταγράφτηκαν από τους τοπικούς φορείς ,είναι ότι τουλάχιστον λειτούργησαν άμεσα τα τοπικά ανακλαστικά και αυτό είναι εξόχως θετικό καθώς δείχνει την ευαισθησία και το αυξημένο αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων .

Επίσης η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων από τα τοπικά Μ.Μ.Ε δεν στρέφεται ενάντια κανενός , όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι εκ των εκπροσώπων των φορέων , αλλά απεναντίας έρχονται να τονίσουν πράγματα που τεκταίνονται για μας χωρίς εμάς και κυοφορούν κινδύνους για την περιοχή μας , προτρέποντάς τους , πολλές φορές και δια της υπερβολής , να αναλάβουν πρωτοβουλίες αποσόβησης των όποιων αρνητικών εξελίξεων .

Τέτοιες παρεμβάσεις των Μ.Μ.Ε βοηθούν τους εκπροσώπους στην διεκδίκηση των δικαίων για την περιοχή .

Επί της ουσίας το γενικό συμπέρασμα είναι , αν οι επισημάνσεις από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και Ε.Ο.Τ επαληθευτούν , ότι ως τοπικοί φορείς θα πρέπει να παρατηρούμε τους σχεδιασμούς , τις πολιτικές και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από κεντρικούς θεσμούς της πολιτείας , εκκλησίας κ.λ.π , ώστε να αποτρέπουμε αρνητικές εξελίξεις για την περιοχή , αλλά και να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τα συμφέροντα του τόπου μας .

Πρωτοβουλίες

Με την ευκαιρία του συμβάντος πρέπει να επισημάνουμε πως στο επίπεδο του προσκυνηματικού τουρισμού θα πρέπει να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον δήμο , την Μητρόπολη ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ αλλά και την αγιομετεωρίτικη κοινότητα .

Οι δυνατότητες που δίνει η δυναμική των Μετεώρων , η ισχυρή παρουσία του Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ , ο οποίος ξεκίνησε ήδη δράσεις σε ομόδοξες χώρες του πρώην ανατολικού χώρου για την προσέλκυση προσκυνητών , η ανάδειξη ιερών μονών και γενικότερα το πλουσιότατο έργο της Μητρόπολης , η πρωτοβουλία για την οργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στην Καλαμπάκα από τον δήμο και τους φορείς του τουριστικού κλάδου , που βρίσκεται σε εξέλιξη και τέλος ο σχεδιασμός από τον δήμο ενός σχεδίου δράσης και στοχοθεσίας για την περεταίρω αξιοποίηση του προσκυνηματικού τουρισμού , αποτελούν το επίπεδο κοινής δράσης των τοπικών φορέων .

stagonnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χωρίς μετρό,τραμ και τρόλλευ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χωρίς μετρό,τραμ και τρόλλευ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ