2013-01-18 11:01:24
Φωτογραφία για Χωρίς μετρό,τραμ και τρόλλευ
Νέος κύκλος αναταραχών ανοίγει στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, με τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ) να απεργούν και πάλι σήμερα και να απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας, αντιδρώντας κυρίως στην υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις αποδοχών 35%, ενώ εργάζονται με βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία που ξεκίνησαν χτες, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από το πρωί και οι συνάδελφοί τους από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ ύστερα από την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.

Ωστόσο, το απεργιακό μέτωπο στις συγκοινωνίες αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις διαρκείας εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες (λεωφορεία και τρόλεϊ), αλλά και οι σιδηροδρομικοί.


ΜΟΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΤΡΟΛΕΪ. Σήμερα δρομολόγια εκτελούν μόνο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ σε λειτουργία από το σύνολο των μέσων σταθερής τροχιάς είναι μόνο ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προκειμένου να δημιουργηθεί κοινό απεργιακό μέτωπο, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν από κοινού και με τους σιδηροδρομικούς ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Το θέμα των συγκοινωνιών αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, δεδομένου ότι τα σωματεία των συγκοινωνιών έχουν ζητήσει οι κινητοποιήσεις τους να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της.

Τις νέες αντιδράσεις πυροδότησε η οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία εξαίρεση κλάδου εργαζομένων του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το ενιαίο μισθολόγιο. Κάθετος εμφανίστηκε στο θέμα αυτό χτες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τις απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες, απάντησε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις. «Δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση» δήλωσε κατηγορηματικά.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες επιμένουν ότι το αντικείμενο της εργασίας τους είναι τέτοιο που δεν μπορεί να ενταχθεί στους κανόνες και στα ωράρια λειτουργίας του στενού δημόσιου τομέα. Στα υπουργεία και τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν για δουλειά λίγο πριν τις 8 το πρωί και φεύγουν στις 3 το απόγευμα, ενώ δεν απασχολούνται τα Σαββατοκύριακα, τις νύχτες και τις αργίες. Αντίθετα, στις αστικές συγκοινωνίες (οδηγοί, μηχανοδηγοί, σταθμάρχες, τεχνικοί κ.λπ.) οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με βάρδιες όχι μόνο τις καθημερινές, αλλά και τις αργίες και τις νύχτες, προκειμένου να βγαίνουν τα δρομολόγια και να συντηρείται εγκαίρως το τροχαίο υλικό.

Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, έχουν προηγηθεί εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο των οποίων οι μειώσεις μισθών του προσωπικού έχουν ήδη ξεπεράσει το 35%. «Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης όχι για να πετύχουμε κάποια εξαίρεση ή να διατηρήσουμε προνόμια, αλλά για να μην καταργηθούν οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τονίζουν σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι ηλεκτροδηγοί του μετρό.

Θα δουλεύουν με ωράρια Δημοσίου!

Οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ επισημαίνουν ότι, αν εφαρμοστούν στις ΔΕΚΟ τα μισθολόγια - βαθμολόγια, τότε θα εφαρμόσουν και τα ωράρια του στενού δημόσιου τομέα. Σε αυτή την περίπτωση τα μέσα σταθερής τροχιάς θα δουλεύουν μόνο από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι και μόνο τις εργάσιμες ημέρες! I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ