2013-01-16 19:30:34
Φωτογραφία για Στο ψυγείο το σχέδιο για τους ιμάμηδες
Απεσύρθη τροπολογία με την οποία οι ιεροδιδάσκαλοι της Θράκης θα πληρώνονταν από το ελληνικό κράτος, για να καταργηθεί η μαύρη μισθοδοσία του προξενείουΡεπορτάζ Αριστοτελία Πελώνη

Για τα μάτια του Αχμέτ Χατζηοσμάν και υπό τον φόβο ενός ρήγματος στην κυβερνητική πλειοψηφία αποσύρθηκε χθες βράδυ τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τους ιμάμηδες της Θράκης, την οποία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι δεν θα ψηφίσουν. Η τροπολογία είχε τη στήριξη της ΝΔ (και του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα), ενώ είχαν δηλώσει ότι θα την ψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.Το θέμα πήρε δημοσιότητα ύστερα από τις διαρροές ότι ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή κάλεσε πρόσφατα παράγοντες της μειονότητας και τους τοπικούς βουλευτές (Αχμέτ Χατζηοσμάν - ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ -ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ - ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης) για να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να μην περάσει η τροπολογία.


Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε ότι οι ιμάμηδες (ιεροδιδάσκαλοι) θα πληρώνονται από το ελληνικό κράτος και θα έχουν συντάξιμα έτη, ενώ θα επιτρέπεται η διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία. Αμφότερες οι προβλέψεις επρόκειτο να τελούν υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι ιμάμηδες, καθώς και μαθητές που θα ζητήσουν να διδαχθούν το Κοράνι. Στόχος της ρύθμισης - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου - ήταν να σπάσει το σύστημα του προξενείου, το οποίο εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του προηγούμενου νόμου και συντηρεί λίστες μαύρης μισθοδοσίας των ιμάμηδων, οι οποίοι το απόγευμα λειτουργούν τα περίφημα «κουράν κουρσούμ» (φροντιστήρια Κορανίου). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της ρύθμισης είχαν ταχθεί οι μουφτήδες της Κομοτηνής με επιστολή προς την κυβέρνηση τον Αύγουστο. Για την τροπολογία και τις αντιδράσεις που θα ήγειρε στους κόλπους του τουρκικού προξενείου,   τα κόμματα της συγκυβέρνησης (αλλά και τα υπόλοιπα) είχαν ενημερωθεί εδώ και καιρό από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Γιώργο Καλαντζή. Την τροπολογία υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης και θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιζόταν και από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι δεν θα την ψηφίσει, επικαλούμενη μεταξύ άλλων επιχειρήματα περί θρησκευτικής ανεξαρτησίας και μη επέμβασης της Πολιτείας στα θρησκευτικά ζητήματα. 

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μιλούν για απόφαση που ελήφθη με γνώμονα μικροκομματικά συμφέροντα και υπό τον φόβο απώλειας «προξενικών» μειονοτικών ψήφων, καθώς ο υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές δεν είχε εκλεγεί. Ο ίδιος φόβος φαίνεται να επικράτησε και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το ρεύμα και των μειονοτικών ψήφων έχει καταγραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο μειονοτικός βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν φέρεται να διεμήνυσε ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί σε περίπτωση ψήφισης της τροπολογίας. 

Ετσι, η Ιπποκράτους ανέκρουσε πρύμναν. Το επίσημο σκεπτικό είναι ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία για τα μειονοτικά ζητήματα τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι η τροπολογία είχε στόχο να βελτιώσει νόμο που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, ο οποίος επί της ουσίας έμεινε ανεφάρμοστος επειδή η επιτροπή επιλογής των ιεροδιδασκάλων αποτελείτο μόνο από χριστιανούς, με αποτέλεσμα ο μουφτής Κομοτηνής να αρνείται να υπογράψει τις συμβάσεις τους. 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ