2013-01-16 11:38:02
Φωτογραφία για Από όλη την Ευρώπη, το Καμηλάρι του έκανε το κλικ!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Έψαχνε να βρει την ψυχική του ηρεμία σε όλη τη Νότια Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Ταξίδεψε πολύ αυτόν τον καιρό. Κάθε καλοκαίρι σεργιάνιζε στα σοκάκια της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωραίοι τόποι αλλά δεν τον μαγνήτισαν.

Πριν τρία χρόνια έβαλε την πινέζα στο χάρτη σε έναν τόπο ακόμα πιο νότια, την Κρήτη, κι επισκέφθηκε ένα ακόμα πιο νότιο μέρος, μια κουκίδα στον χάρτη, το Καμηλάρι.

Το Καμηλάρι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτισμικής "μάζωξης"

Περαστικός ήταν από εκεί. Δεν το ήξερε, δεν το είχε ακούσει ξανά.

Όμως όταν πάτησε το πόδι του, το ερωτεύτηκε σφόδρα!

Ο 62χρόνος Ελβετός Ουρς Ρόουεγκ, ψυχίατρος στο επάγγελμα, μετά τόσο «ταξίδι» πήρε αστραπιαία την απόφαση. Αγόρασε γη και τώρα ξεκινάει να κτίσει το σπιτικό του.

Έχει παιδιά, έχει εγγόνια κι όμως αποφάσισε να επενδύσει τόσο μακριά από την πατρίδα του, σε ένα μέρος άγνωστο αλλά ερωτεύσιμο, που τον μάγεψε.


"Έχει μια περίεργη δύναμη αυτό το μέρος, μια ενέργεια!"

Με το που πάτησα το πόδι μου ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Το ερωτεύτηκα και αγόρασα γη. Δεν ήθελε και πολλή σκέψη. Τώρα θα αρχίσω να χτίζω το σπίτι μου για να έρχομαι εδώ με την οικογένειά μου δυο φορές το χρόνο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο», είπε ενθουσιασμένος στο MadeinCreta.

Ο κ. Ρόουεγκ αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Καμηλάρι για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανοικοδόμηση του σπιτιού του. Βέβαια ειδικά για το Καμηλάρι αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο. Περισσότερα από 20 ζευγάρια έχουν επιλέξει να κάνουν εκεί μια νέα αρχή.

O κ. Μιχάλης Νικητάκης

«Συνήθως πρόκειται για Γερμανούς, Γάλλους και Βέλγους. Μετά τη συνταξιοδότηση ήρθαν να μείνουν εδώ για πάντα, απλά γιατί τους άρεσε ο τόπος, οι άνθρωποι, το κλίμα» τονίζει στο MadeinCreta o κάτοικος και μεσίτης στη περιοχή, κ. Μιχάλης Νικητάκης.

Δεν έχει όμως μόνο το Καμηλάρι μια μαγική δύναμη. Όλοι οι νομοί του νησιού, μικρά ή μεγάλα χωριά, παραλιακές ή ορεινές περιοχές «δένουν» τους ανθρώπους που έρχονται για διακοπές κι αγοράζουν είτε παραθεριστικές κατοικίες είτε μόνιμες, μετά τη σύνταξη.

Είναι ενδεικτική η δήλωση της κ. Αρτέμιδος Μαυράκη, προέδρου Μεσιτών Ελλάδος και του Συλλόγου Κτηματομεσιτικών γραφείων Ηρακλείου – Λασιθίου, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στο χώρο του ακινήτου.

Στη διαδρομή της, το 50-60% της πελατείας της ήταν ξένοι πελάτες, κυρίως Ευρωπαίοι, οι οποίοι ήρθαν στην Κρήτη ξαφνικά. Μια φορά ή παραπάνω για διακοπές και αγόρασαν στη συνέχεια οικόπεδο ή κατοικία, για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Το σημαντικό είναι ότι σέβονται το μέρος, ενίοτε πιο πολύ και από τους ντόπιους, μαθαίνουν τη γλώσσα, συμμετέχουν στις γιορτές και τις εκδηλώσεις, αφομοιώνονται και εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον.

Κι όταν αποφασίζεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωή σους σε ένα μέρος μόνο και μόνο επειδή το αγάπησες και δεν ξέρεις ούτε τη γλώσσα, ούτε τα έθιμα, ούτε τους ανθρώπους ... ε, τότε ναι! Μάλλον η Κρήτη είναι έχει κάτι μαγικό!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ