2013-01-15 19:59:06
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό της ατζέντας επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης που θα διεκδικήσει, όπως είπε, μια ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τις επαφές του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ακύρωση των μνημονίων δεν σημαίνει και αναστολή της προσπάθειας για δημοσιονομική σταθεροποίηση, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο «τετ α τετ» που είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ένας από τους λόγους αυτής της συνάντησης και από τη δική μας πλευρά, αλλά και από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ακριβώς γιατί κατανοούμε ότι, παρά τις αντίθετες ιδεολογικές αναφορές και απόψεις στο θέμα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κρίσης, είμαστε εταίροι. Άρα, έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε μάλιστα, τόνισε προς τον κ. Σόιμπλε ότι έχουμε «κοινό νόμισμα και κοινό πρόβλημα» και άρα «πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε λύση και να μην περιοριζόμαστε σε εκατέρωθεν προσεγγίσεις».


Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «τα μνημόνια της λιτότητας έχουν αποτύχει» καθώς όπως είπε, «τα έχει απορρίψει η ίδια η ζωή». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη, φορολογία στους πλούσιους και με δυνατότητα στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα να «ανασάνουν».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ζήτησε να συγκληθεί μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη ώστε να υπάρξει μια επωφελής λύση «και για αυτούς που δανείζουν και για εμάς που δανειζόμαστε».

Τόνισε τέλος ότι στόχος της επίσκεψής του στο Βερολίνο ήταν μεταξύ άλλων να μάθει ο γερμανικός λαός την αλήθεια ότι δηλαδή, «η αιτία της κρίσης δεν ήταν οι τεμπέληδες έλληνες, αλλά το καθεστώς της κλεπτοκρατίας που είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα με την ευλογία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που κυβέρνησαν και με την ανοχή της ευρωπαϊκής και γερμανικής ηγεσίας».

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον εντεταλμένο της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γερμανός αξιωματούχος παρουσίασε την δράση του στην Ελλάδα και την προσπάθεια να φέρει σε επαφή ελληνικούς και γερμανικούς δήμους, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά τεχνογνωσίας για την επίλυση θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, ανέφεραν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε επιφύλαξη σχετικώς με το εάν η κατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα - λόγω της μείωσης προσωπικού και των περικοπών - επιτρέπει την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων για επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και αναμένεται να ενημερώσει για το ταξίδι του στο Βερολίνο και τις επαφές που είχε με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.

ΑΜΠΕ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ