2013-01-15 13:11:03
Φωτογραφία για «Να επανεξεταστεί η κατάργηση των Ειρηνοδικείων Ανδρίτσαινας, Κρεστένων»
Σειρά δεδομένων που αποδεικνύουν πως η λειτουργία των Ειρηνοδικείων Ανδρίτσαινας και Κρεστένων δεν έπρεπε να διακοπεί, καθώς πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει το... Υπουργείο Δικαιοσύνης, παραθέτει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρουπακιώτη,

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με την Ερώτησή του ζητεί να επανεξεταστεί η απόφαση συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων Ανδρίτσαινας και Κρεστένων με το Ειρηνοδικείο Πύργου, καθώς από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση τουλάχιστον ενός εκ των δύο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την απάντησή σας στην Αναφορά που κατέθεσα στη Βουλή με αριθμ. πρωτ. 390/13.9.12, τα κριτήρια για τη συγχώνευση των ειρηνοδικείων σε όλη τη χώρα είναι τα εξής:

1.Στατιστικά στοιχεία κάθε Ειρηνοδικείου, όπως ο αριθμός των υποθέσεων, ο αριθμός των Ειρηνοδικών και ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτό.


2.Κόστος λειτουργίας και στέγασης.

3.Γεωγραφική θέση, προσβασιμότητα και συγκοινωνιακά μέσα εξυπηρέτησης των πολιτών.

4.Επικαιροποίηση αναγκών, δεδομένου ότι τα περισσότερα ειρηνοδικεία ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα.

5.Αριθμός Ειρηνοδικείων κατά πρωτοδικειακή περιφέρεια.

6.Απόψεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λοιπών τοπικών παραγόντων αλλά και πολιτών.

Σύμφωνα με την εν λόγω απάντηση τα Ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας και Κρεστένων συγχωνεύονται στο Ειρηνοδικείο Πύργου με έδρα τον Πύργο, διότι δεν ήταν δυνατή η διατήρησή τους (καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια).

Ωστόσο, τα στοιχεία που παρατίθενται ακολούθως αποδεικνύουν πως τα ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας και Κρεστένων πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις. Αναλυτικά:

1.Σύνολο αποφάσεων Ειρηνοδικείων Κρεστένων-Ανδρίτσαινας για το 2009: 91 αποφάσεις, για το 2010: 54 αποφάσεις, για το 2011: 64 αποφάσεις. Σύνολο προανακρίσεων Ειρηνοδικείων Κρεστένων-Ανδρίτσαινας έτος 2009 73, 2010 128, 2011 88.

Ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων, στο Ειρηνοδικείο Ανδρίτσαινας υπηρετούσαν 2 γραμματείς και 2 επιμελητές και στο Ειρηνοδικείο Κρεστένων 2 γραμματείς, 2 επιμελητές και μια καθαρίστρια.

2.Τα κτίρια των παραπάνω Ειρηνοδικείων είναι ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΙΚ, το δε κτίριο του Ειρηνοδικείου Κρεστένων είναι σύγχρονο άρα το κόστος λειτουργίας μηδενίζεται. Επίσης, τα λειτουργικά έξοδα αναλαμβάνονται από τους φορείς του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Η αίθουσα του Ειρηνοδικείου Κρεστένων είναι άρτια εξοπλισμένη και μπορεί να στεγάσει τους Υπαλλήλους και των δύο Ειρηνοδικείων.

3.Το τελευταίο χωριό της Ανδρίτσαινας απέχει από τον Πύργο 78 χλμ, η δε Ανδρίτσαινα απέχει από τον Πύργο 65 χλμ. Η προσβασιμότητα των κατοίκων προς τον Πύργο είναι σχεδόν αδύνατη, με δεδομένο ότι ένα λεωφορείο που υπάρχει φτάνει στον Πύργο στις 9.30πμ και στις 12μμ αναχωρεί για Ανδρίτσαινα. (Σημειώνεται ότι η έναρξη των δικαστηρίων είναι στις 9πμ). Επίσης, το οδικό δίκτυο δεν είναι το πλέον κατάλληλο καθώς παρουσιάζει συχνά φαινόμενα παγετού και κατολισθήσεων.

4.Κανένας τοπικός παράγοντας και φορέας δεν συναινεί στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ.)

5.Ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων είναι ο τρίτος Δήμος σε πληθυσμό στο Νομό Ηλείας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα επανεξετάσετε τη απόφαση συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων Ανδρίτσαινας και Κρεστένων με το Ειρηνοδικείο Πύργου με έδρα τον Πύργο, καθώς από τα παραπάνω προκύπτει πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση τουλάχιστον ενός εκ των δύο»;
ileiapost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ