2013-01-13 22:12:03
Φωτογραφία για Ο νομός Ηρακλείου κάνει «ΜΑΤ»
Ο σκακιστικός όμιλος Ηρακλείου επιχειρεί να μάθει σκάκι σε όλα τα παιδιά του νομού.

Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιχνίδι των Βασιλέων». Αυτό προερχόταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρύ χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής.

Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιχνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.

Για άλλους βέβαια το σκάκι δεν είναι απλά ένα παιχνίδι οξυδέρκειας, αλλά ένα άθλημα που έχει την ικανότητα να κάνει το παιδί καλύτερο άνθρωπο, διότι του αναπτύσσει και του καλλιεργεί όλα αυτά τα εφόδια που χρειάζεται για να πορευτεί στη ζωή του.

Αυτή είναι και η αντίληψη που καλλιεργούν οι «ψυχές» του σκακιστικού ο ομίλου Ηρακλείου. Ο Νίκος Παπανδρέου και η Μαίρη Βασιλακάκη. Γι'αυτό και έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για να διαδοθεί το σκάκι σε όλο το νομό Ηρακλείου από τα παράλια μέχρι την ενδοχώρα.


Εκτός από τον Προφήτη Ηλία, τα Ανώγεια, τον Κρουσώνα, τη Χερσόνησο, το Πισκοπιανό, τις Αρχάνες και την Επισκοπή, τις Γούβες, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορες επιπλέον περιοχές έτσι ώστε να βρεθεί να ένα μέρος για να γίνονται προπονήσεις παιδιών.

Ούτως ή άλλως για να μάθει κανείς να παίζει σκάκι χρειάζεται όρεξη και μια σκακιέρα!

Όρεξη για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά οι άνθρωποι του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου έχουν και μάλιστα ανεξάντλητη. Πρόβλημα, αποκλείεται να είναι η σκακιέρα!

«Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλά παιδιά έχουν όρεξη να μάθουν να παίζουν σκάκι, παρά το γεγονός ότι έχουν δεκάδες άλλα ερεθίσματα, και θα νόμιζε κανείς, ότι βαριούνται κιόλας. Στην αρχή μπορεί να είναι διστακτικά αλλά όταν αντιληφθούν τις δυνατότητες του σκακιού, με κάποιο τρόπο μεταμορφώνονται και αυτά» θα πει στο MadeinCreta η κ. Μαίρη Βασιλακάκη, που εκτός από γραμματέας του ΣΟΗ είναι και εκπαιδεύτρια.

«Τα παιδιά, σήμερα, έχοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκουν την ευκαιρία να «ηρωοποιούν» τον ευατό τους εύκολα μ'ένα τηλεχειριστήριο. Το παιχνίδι που παίζουν όμως είναι εύκολο, δεν αναπτύσσει τις ικανότητές τους. Όταν το παιδί όμως μάθει να παίζει σκάκι, γίνεται χωρίς υπερβολή καλύτερος άνθρωπος», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, το σκάκι είναι άθλημα ικανότητας, επιμονής, υπομονής οξυδέρκειας, πείσματος. Δεν έχει ηλικία, κοινωνική τάξη, μόρφωση.

Για να παίξεις σκάκι επιπέδου πρέπει να μάθεις να χάνεις και να αναγνωρίζεις την υπεροχή του αντιπάλου. Το κυριότερο είναι ότι η νίκη δεν επηρεάζεται καθόλου από τον παράγοντα «τύχη».

Κερδίζει απλά ο καλύτερος και αυτό το αποδεικνύει μέσα από πολύ κόπο καθώς πρόκειται για «παιγνίδι» αντίληψης και στρατηγικής.

Και όλα αυτά διδάσκονται!

«Εμείς εκπαιδεύουμε τους παίκτες, τους προπονούμε. Το σκάκι άλλωστε έχει μια πλούσια βιβλιογραφία αιώνων τώρα! Το «άνοιγμα και το φινάλε» διδάσκονται. ενώ γίνονται και αναλύσεις των παρτίδων» - λέει η κ.Βασιλακάκη.

Και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι γονείς που επιθυμούν το παιδί τους, να αποκτήσει πνευματική ωρίμανση.

Το σκάκι, όπως το χαρακτήρισαν πολλοί διάσημοι επιστήμονες είναι «μια εικόνα ζωής», καλλιεργούνται οιαξίες της ζωής: Αξίες, συμπεριφορές και ικανότητες που γνωρίζει για πρώτη φορά το παιδί στην προσπάθειά του να παίξει και να νικήσει:

· Η σοβαρότητα

· Η μεθοδικότητα

· Η προσοχή

· Η κριτική σκέψη

· Η υπευθυνότητα

· Η ωριμότητα

Πρόκειται για αξίες και συμπεριφορές που είναι απαραίτητο να καλλιεργηθούν στο παιδί που αρχίζει να διαμορφώνει την προσωπικότητά του.

- Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρποβ ισχυρίζεται ότι το σκάκι συμβάλλει στη βελτίωση του παιδιού στην έκθεση. Ο ίδιος μικρός υστερούσε σ’ αυτό το μάθημα λόγω έλλειψης σχεδίου όταν έγραφε έκθεση. Με την ενασχόλησή του με το σκάκι έμαθε ότι το τίμημα της έλλειψης σχεδίου είναι η ήττακαι όπως μια παρτίδα έχει άνοιγμα, μέσον και φινάλε έτσι και η έκθεση έχει πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο.

- Ο μεγάλος Γκαίτε θεωρούσε το σκάκι εκγύμναση του μυαλού αφού σε κάθε παρτίδα, ο έλεγχος και ο αντίλογος υπάρχουν σε κάθε κίνηση του αντιπάλου και αναπτύσσεται η κρίση και η δημιουργικότητα του παιδιού.

- Αλλά κυρίως το σκάκι είναι περισσότερο εκπαιδευτικό από πολλά μαθήματα που δίδονται σαν έτοιμη τροφή, γιατί βάζει το παιδί διαρκώς να δουλεύει το μυαλό της και το υποχρεώνει να είναι υπεύθυνο και σοβαρό στη λήψη αποφάσεων.

Το μαθαίνει να επιδιώκει καταξίωση με την πραγματική του αξία και όχι με κόλπα και ζαβολιές.

- Παρά το ότι το σκάκι εστιάζει στο παιδί την ατομική προσπάθεια δεν είναι ξένο με τη συλλογικότητα. Αφενός μεν οι ίδιοι οι κανόνες του παιχνιδιού (με τη συνεργασία των κομματιών) και αφετέρου η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες των παιδιών και ομαδικές προπονήσεις.

Κάθε ημέρα καλύτεροι

O Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου (ΣΟΗ) ιδρύθηκε στις 4 του Οκτώβρη το 1997, από μια παρέα ρομαντικών εραστών της πνευματικής δημιουργίας και δραστηριότητας που θέλησε να διευρύνει την αθλητική οικογένεια της Κρήτης και να αυξήσει τους λάτρεις των ασπρόμαυρων τετραγώνων.

Είναι το μοναδικό αμιγώς σκακιστικό σωματείο της πόλης μας με χιλιάδες δραστήρια μέλη που προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν τις σκακιστικές τους επιδόσεις και να διαδώσουν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη το σκάκι.

Στην πορεία του έχει πολλές σημαντικές διακρίσεις ενώ έχει αναδείξει και πολλούς σημαντικούς παίκτες.

Κατάφερε να δημιουργήσει 4 σωματεία, φυτώρια, τον ΕΓΟΗ (Εθνικός Γυμναστικός Όμιλος Ηρακλείου), τη ΣΑΧ (Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου) το Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων και τους Νέους Ηροδότου. Στις ομάδες αυτές, έχουν προπονηθεί δεκάδες παιδιά της πόλης του Ηρακλείου, έχουν διακριθεί σε σχολικά, νεανικά ατομικά, διασυλλογικά και παγκόσμια πρωταθλήματα και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα ταλέντα για να μπουν στους αγώνες και έτσι να διαδίδεται το πνευματικό άθλημα που βοηθάει τα παιδιά στη σκέψη, τους δίνει δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση και τα αποτρέπει από ένα σωρό άχρηστες ασχολίες και επιζήμιες πολλές φορές.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου δεν είναι απλά μια σκακιστική ομάδα αλλά μια υγιής ιδέα, μια φιλοσοφία, ένας σύλλογος με οράματα. Τα γρανάζια της ενέργειας των δημιουργών της, πάντα με κεντρικό στόχο την εξάπλωση και καθιέρωση του σκακιού, γεννούν ιδέες και οράματα, εργάζονται ακούραστα, εμπλέκουν στην πνευματική διεργασία κόσμο που αγαπά το άθλημα κι οργανώνουν ομαδικές δραστηριότητες, συμμετέχουν σε κοινωνικά γεγονότα χωρίς σύνορα και διακρίσεις και ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των μελών του, με συνέπεια το σύνθημα «…κάθε μέρα καλύτεροι…».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ