2013-01-09 22:02:03
Φωτογραφία για Η Βουλή θα βοηθήσει για υπέρβαση των δυσκολιών προς επικύρωση του Μνημονίου
Την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων διακήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου, να ενεργήσει προς... την κατεύθυνση υπέρβασης των όποιων δυσκολιών είναι δυνατό να εγερθούν, σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων, για την έγκριση της δανειακής σύμβασης, με την οποία αναμένει η Κύπρος την οικονομική στήριξη των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, τα κόμματα, με τις διασυνδέσεις των με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο και με τα εθνικά κοινοβούλια, έχουν κινηθεί με την αποστολή διαφόρων μηνυμάτων ή με κάποιες επαφές που έχουν πραγματοποιήσει ή που προτίθενται να πραγματοποιήσουν και, «μόλις η δανειακή σύμβαση συνομολογηθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με μεγάλη προθυμία, θα στηρίξει την προσπάθεια για ταχεία επικύρωση της δανειακής σύμβασης».

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βουλή, για το πόσον θεωρεί ότι έχει ενισχυθεί η κοινοβουλευτική διπλωματία από όλες αυτές τις επαφές και τις διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς η Βουλή θα μπορέσει να βοηθήσει στην προσπάθεια εξασφάλισης της έγκρισης, από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών, της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο με τη μορφή της δανειακής σύμβασης που αναμένεται να συμφωνηθεί και να υπογραφεί, ο κ
. Ομήρου δήλωσε ότι όλες οι διοργανώσεις «ήταν μια μεγάλη επένδυση στο πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, όλες οι κοινοβουλευτικές διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, όλες οι επισκέψεις και οι συναντήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου».

«Πέραν του ότι αναδείχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν του ότι αναδείχθηκαν οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συντεταγμένες εξουσίες, όπως και η Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων, ακόμα και η δικαστική εξουσία, επισκέφθηκε την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τη Βουλή ιδιαίτερα, να αξιοποιήσει αυτό το πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

«Είναι, λοιπόν», είπε ο κ. Ομήρου, «μία επένδυση για το μέλλον, αλλά και για το θέμα αυτό, όταν δηλαδή διαφανεί προς τα πού οδεύουν τα πράγματα, σε σχέση με τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης, εκεί και όπου φανεί ότι θα χρειασθεί, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενεργήσει προς την κατεύθυνση υπέρβασης των όποιων δυσκολιών είναι δυνατό να εγερθούν, σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων, για την έγκριση της δανειακής σύμβασης».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει διαφανεί οποιαδήποτε αλλαγή ως προς τη στάση των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι χώρες του νότου από το σύνολο των υπολοίπων κρατών-μελών, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων τονίσθηκαν, καθ` όλη τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, μερικές βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να διέπουν τις συμπεριφορές και τις λειτουργίες της ΕΕ, όπως είναι οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η ΕΕ, όπως πολλές φορές το είπαμε, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση των προβλημάτων».

Επίσης, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «για να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, ως προς τη θεσμική λειτουργία και την παραγωγή πολιτικών από πλευράς των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, πρέπει αυτές οι αρχές να είναι κυρίαρχες».

«Είναι φανερό, άλλωστε», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, «ότι υπάρχει πλέον μια κατανόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι πολιτικές της τιθάσευσης απλώς των δημοσιονομικών δεικτών και της υποταγής στη λογική της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγούν σε ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, «είναι φανερό ότι το βιοτικό επίπεδο των χωρών του νότου υποβαθμίζεται συνεχώς, η ανεργία καλπάζει και γιγαντούται, χωρίς να υπάρχουν σημάδια μίας σύντομης ανάκαμψης και εισόδου στην περίοδο της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

«Άρα, λοιπόν», πρόσθεσε, «είναι φανερό ότι βάλαμε το μικρό μας λιθαράκι, στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, για έναν έντονο προβληματισμό, σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, για την ανάγκη να υπάρξουν, πράγματι, αλλαγές και νέες προσεγγίσεις, οι οποίες, ελπίζω, ότι, κατά τους επόμενους μήνες, θα λάβουν ακόμα περισσότερο εμφανή χαρακτήρα και ότι θα έχουν αποτελέσματα».

«Το μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Ομήρου, «είναι να πεισθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι η ΕΕ είναι ένα πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα, το οποίο δημιουργήθηκε, όπως άλλωστε ήταν το όραμα των αρχιτεκτόνων και των σκαπανέων της, για να προάγει την αλληλεγγύη, τις ίσες ευκαιρίες, την κοινωνική συνοχή, ανάμεσα και στα κράτη - μέλη αλλά και στους ανθρώπους, τους Ευρωπαίους πολίτες».

Σε ερώτηση εάν προγραμματίζει η Βουλή συγκεκριμένες δράσεις για να πεισθούν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Ομήρου απάντησε πως, «όσον αφορά το ρυθμό, την ταχύτητα δηλαδή της επικύρωσης, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε όταν υπάρξει η δανειακή σύμβαση».

«Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε ο κ. Ομήρου, «χθες, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό και ήδη, μεμονωμένα τα διάφορα κόμματα, με τις διασυνδέσεις των με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο και με τα εθνικά κοινοβούλια, έχουν κινηθεί με την αποστολή διαφόρων μηνυμάτων ή με κάποιες επαφές που έχουν πραγματοποιήσει ή που προτίθενται να πραγματοποιήσουν».

Σε απάντησή του, ο κ. Ομήρου, όταν ερωτήθηκε εάν αναμένονται και άλλα νομοθετήματα στη Βουλή, σχετικά με το Μνημόνιο, είπε πως «στις 17 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και, πέραν του νομοσχεδίου που αναμένεται, θα υπάρχουν και κάποιες άλλες αυξήσεις τελών και θα περιληφθούν και αυτά στην ημερήσια διάταξη της 17ης Ιανουαρίου».

«Αυτή η συνεδρία», δήλωσε ο κ. Ομήρου, «πραγματοποιείται, ακριβώς, για θέματα - νομοθετήματα, που σχετίζονται με την οικονομία και με την προσαρμογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε νομοθετικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη συνομολόγησή της δανειακής σύμβασης».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον τα κόμματα είχαν ή όχι τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποιήσεις των σχετικών με το Μνημόνιο νομοθετημάτων, ο κ. Ομήρου δήλωσε «ως πρόεδρος της Βουλής», όπως είπε, «ότι τα κόμματα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα νομοσχέδια στο επίπεδο των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και, από εκεί και πέρα, το κάθε κόμμα έχει τις απόψεις του», για τις οποίες ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια «ως πρόεδρος κόμματος».

«Δεν μπορώ», πρόσθεσε, «να πω ότι δεν υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών και ορισμένες τροπολογίες κατατέθηκαν, όμως αυτό που μετρά είναι αυτό που αποφασίζει η πλειοψηφία του σώματος και για τα νομοθετήματα και για τις τροπολογίες και αυτό θα συμβεί και για όποια επόμενα νομοθετήματα, δηλαδή σίγουρα θα ισχύσουν τα κοινοβουλευτικά θέσμια, δηλαδή θα συνέλθουν οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, προτού οιαδήποτε νομοθεσία παραπεμφθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος».

«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα, στο οποίο δεν θέλω να εμπλακώ και εγώ λέω», πρόσθεσε, «ότι δεν υπάρχει παραβίαση κοινοβουλευτικών θεσμίων και αυτό θέλω να το διασαφηνίσω».

«Υπάρχουν απόψεις και απόψεις και αυτές είναι απόψεις που αφορούν τις επιμέρους προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων κα νομίζω», ανέφερε, «ότι αυτές διατυπώνονται και δημοσίως και είναι στην κρίση της κοινής γνώμης».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΧΟΛΕΜΠΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΧΟΛΕΜΠΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ