2013-01-08 00:49:03
Φωτογραφία για Φλερτάρει με τους ισχυρούς του Μουντιάλ η Ελλάδα!
Κοιτώντας όλο και ψηλότερα, και καταπίνοντας την μία επιτυχία μετά την άλλη, η Εθνική μας ομάδα έχει στριμωχτεί για τα καλά στις... κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος, εκτοπίζοντας υπερδυνάμεις του αθλήματος. Διαβάστε πώς η «γαλανόλευκη» μπορεί πλέον να ελπίζει μέχρι και σε κλήρωση από το γκρουπ των ισχυρών στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας και τι δήλωσε αποκλειστικά ο εκ των κορυφαίων σε θέματα FIFA Ranking, Eduard Ranghuic, για την προοπτική της Ελλάδας να φτάσει στο Top-5 του κόσμου, σχολιάζοντας μάλιστα πως η Εθνική αποτελεί «μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στον κόσμο».

Ο επικείμενος αγώνας-τελικός στη Ζένιτσα με τη Βοσνία, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα θα κρίνει κατά πολύ τις πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Μάλιστα, η «γαλανόλευκη» που συνεχίζει και στα τρέχοντα προκριματικά τις επιτυχίες της σε ανάλογο ρυθμό με το πρόσφατο Euro στην Πολωνία, βρίσκεται παράλληλα στα ανώτερα στρώματα της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Πώς λοιπόν αυτό μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και τους ισχυρούς στην κλήρωση του Μουντιάλ;


Στις 6 Δεκεμβρίου του 2013, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομίλων του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο επιστρέφει στη χώρα που λατρεύει όσο λίγες το λαοφιλέστερο των σπορ. Ευχή όλων μας είναι φυσικά η Εθνική μας να βρεθεί ανάμεσα στις 32 ομάδες που θα τοποθετηθούν στην κληρωτίδα για να δομηθούν οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Μάλιστα, αν η ομάδα του Σάντος συνεχίσει τα νικηφόρα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο γκρουπ των ισχυρών του κόσμου.

Δίπλα στην Ισπανία και τη Βραζιλία

Πιο συγκεκριμένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα είναι στην 9η θέση της κατάταξης, ενώ το πρώτο από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας χωράει μόλις οκτώ ομάδες. Προσοχή χρειάζεται στο γεγονός ότι η θέση αυτή της Εθνικής μας, δεν προκύπτει κατ’αντιστοιχία με τη βαθμολογία της FIFA (στην οποία άλλωστε είμαστε 11οι), αλλά είναι μία συνάρτηση των αποτελεσμάτων των ομάδων στα επίσημα παιχνίδια προκριματικών και τελικών φάσεων των τελευταίων διεθνών διοργανώσεων.

Για να μπορέσει λοιπόν η Εθνική μας να είναι στους ισχυρούς στην κλήρωση του Μουντιάλ, και κατά συνέπεια να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητές της να αποφύγει τα μεγαθήρια, θα πρέπει να ανέβει στην 7η θέση στη σχετική λίστα, δεδομένου ότι η Ισπανία ως κάτοχος και η Βραζιλία (που για την ώρα είναι πίσω από την Ελλάδα) ως διοργανώτρια θα είναι στο πρώτο γκρουπ. Και για να καταστεί αυτό δυνατό, αρκεί η Εθνική μας ομάδα να συνεχίσει νικηφόρα την πορεία της στα προκριματικά, και να προσπεράσει κάποιες εκ των Αγγλία, Ιταλία η Ουρουγουάη που βρίσκονται μία ανάσα στη σχετική λίστα της κλήρωσης από την Ελλάδα.

Με… αέρα ισχυρού και στα μπαράζ

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που η ομάδα του Σάντος αναγκαστεί να… μπλέξει ως δεύτερη του προκριματικού ομίλου στα μπαράζ για πρόκριση; Τότε, με τα έως τώρα δεδομένα θα αντιμετωπίσει κάποια ομάδα από τους «ανίσχυρους» δεύτερους, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα, μόνο η Πορτογαλία την προσπερνάει. Έτσι, έστω κι αν καλό θα είναι να… ξεμπερδέψουμε μια και έξω με απευθείας πρόκριση, ακόμα και μέσω των μπαράζ του Νοεμβρίου, το ταξίδι στη Βραζιλία μοιάζει εφικτό.

«Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στον κόσμο»

Τα παραπάνω στοιχεία που υπολογίζονται με μαθηματικούς συντελεστές βαθμολογιών της FIFA, επιβεβαιώνει σε συνομιλία μας, ένας εκ των κορυφαίων προγραμματιστών παγκοσμίως σε θέματα κατατάξεων εθνικών ομάδων, ο Ρουμάνος Eduard Ranghiuc. Μάλιστα, διατηρώντας δική του σελίδα (football-rankings.info) στην οποία ασχολείται με θέματα υπολογισμού παγκόσμιων κατατάξεων σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα, δεν δίστασε να σχολιάσει όταν του ζήτησα την πορεία της Εθνικής μας ομάδας στο FIFA Ranking. «Χωρίς να διαθέτετε το τεράστιο όνομα στο ελληνικό ρόστερ, έχετε καταφέρει να είστε κατά τη γνώμη μου μία από τις πιο πετυχημένες εθνικές ομάδες στο FIFA Ranking. Αξίζουν πολλά μπράβο και στην ΕΠΟ για αυτό» σχολίασε αρχικά ο ειδικός επί αυτών των θεμάτων κ.Ranghiuc, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει επισημάνει στους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας λάθη στις βαθμολογίες τα οποία και διορθώθηκαν μετά από τις δικές του παρεμβάσεις.

Σε πλεονεκτική θέση και για το Euro 2016

Μάλιστα, συζητήθηκε μαζί του και το θέμα των προκριματικών του Euro 2016, για να μου επιβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα στους ισχυρούς της κλήρωσης των προκριματικών, αλλά επειδή ως γνωστόν αυξήθηκαν οι ομάδες σε 24 και η UEFA σκέφτεται πιθανώς να αλλάξει της διαδικασία των προκριματικών, ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε…»

Μπορεί μέχρι και με το Top-5 του κόσμου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναφερθεί στο παρελθόν στην εκπληκτικά ανοδική πορεία της Εθνικής μας ομάδα στην κατάταξη της FIFA, στην οποία για τον μήνα Δεκέμβριο βρισκόμασταν στην 11η θέση του κόσμου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως προσπερνάμε χώρες υπερδυνάμεις του αθλήματος όπως η Γαλλία και η Βραζιλία. Πόσο ακόμα μπορεί να ανέβει επίπεδο η Εθνική μας ομάδα; Βλέποντας άλλωστε τις διαφορές από τις ομάδες που είναι λίγο πιο πάνω στο FIFA Ranking από την Εθνική, θα μπορούσαμε να μπούμε στον πειρασμό να αναρωτηθούμε ποιο είναι το… ταβάνι των επιτυχιών; Όταν μάλιστα, ρώτησα τον Eduard Ranghuic πόσο εφικτός μπορεί να είναι ο στόχος να φτάσουμε έως και το Top-5 του κόσμου ήταν ξεκάθαρος: «Αν ολοκληρώσετε τον προκριματικό όμιλό σας στους επόμενους μήνες μόνο με νίκες, και πάρετε ανάλογα αποτελέσματα και στα φιλικά, τότε ναι, στο τέλος του 2013, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μέχρι και στο Top-5 του πλανήτη!»

Ποιες ομάδες λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο 2013; Βοσνία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Σλοβακία στα επίσημα και Ελβετία, Αυστρία στα ήδη κανονισμένα φιλικά. Τίποτα δεν αποκλείεται λοιπόν καθώς καμία από αυτές δεν είναι ανίκητη… Πάντως, το βέβαιο είναι ένα: μέσα στη γενικότερη μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, η όαση της Εθνικής μας ομάδας συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί δρομοδείκτη και πηγή αισιοδοξίας. Οι επιτυχίες για την Εθνική άλλωστε, δεν σταματούν ποτέ galanolefkosfaros.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ