2013-01-04 20:53:05
Φωτογραφία για Μηνύματα αισιοδοξίας από τον έλεγχο των δίδυμων ελλειμμάτων
Τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και το Νοέμβριο  του 2012, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του του Κράτους,  δείχνουν  καλύτερες δημοσιονομικές  επιδόσεις από τις αναμενόμενες. 

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ALPHA BANKτότε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα έχει επιτευχθεί, έστω οριακά, από το 2012. 

Ήδη οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 9,1% όταν η τρόικα προέβλεπε υποχώρηση της τάξης του 6% και τα έσοδα μειωμένα επίσης κατά 1,6% έναντι μείωσης 4,2% που προέβλεπε η τρόκα. 

Τυχόν επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων τον Δεκέμβριο οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% στο κλείσιμο του 2012, την ώρα που η τρόικα ανέμενε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. 

Πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική διαχείριση  του 2012 θα έχει διαμορφώσει  ένα ''μαξιλάρι'' ασφαλείας  2,9 δισ. ευρώ για το 2013, γεγονός που επιτρέπει να θεωρούμε σχεδόν εξασφαλισμένη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα υψηλού στη νέα χρονιά.


Αξιομνημόνευτη επίσης είναι η πρωτοφανής μείωση του εξωτερικού ελλείμματος, δηλαδή  του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών. Το 2012 υποχωρεί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  και ανεπίσημες εκτιμήσεις σε μόλις 2,9% του ΑΕΠ το 2012 και οι προοπτικές το φέρουν να πέφτει στο 0,8% το 2013 και να μετατρέπεται σε πλεόνασμα 1,1% το 2014. Το πόσο σημαντική είναι η πρόοδος αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το 2008 το εξωτερικό έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στο 14% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία  οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δύο βασικά και διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα. 

Αντιμετωπίζει τα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα των δημοσίων οικονομικών και των τρεχουσών συναλλαγών, στα αντανακλώνται οι βασικές οικονομικές ανισορροπίες του σπάταλου κράτους και της παραγωγικής κατάρρευσης. 

Πρόκειται , μέσα στη δυστυχία των τριών ετών, για τις πιο  ενδιαφέρουσες και πι ενθαρρυντικές οικονομικές εξελίξεις. 

Και επιτρέπουν  στον καθένα να αισιοδοξεί ότι   ελληνική οικονομία ευχερέστερα και ταχύτερα απ' ότι νομίζουν οι περισσότεροι θα  εισέλθει σε διαδικασία ανάκαμψης.

ΤΟ ΒΗΜΑ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ