2013-01-04 18:55:32
Φωτογραφία για Ισραήλ: Εκπαίδευση εφήβων για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού σιδερένιου θόλου»
Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα νέο εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εφήβων στον «κυβερνοπόλεμο» εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στα σχέδια της χώρας να δημιουργήσει ένα «ψηφιακό Σιδερένιο Θόλο» που θα την προστατεύει από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Το εικονικό «τείχος» αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή του «Σιδερένιου Θόλου», του αντιβαλλιστικού συστήματος το οποίο προστατεύει την ισραηλινή επικράτεια από τις ρουκέτες μικρού βεληνεκούς, που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Κατ’ αναλογία, ο «ψηφιακός Σιδερένιος Θόλος» θα θωρακίσει τις ισραηλινές υποδομές από τους χάκερ και το κάθε λογής κακόβουλο λογισμικό.

Για να είναι αποτελεσματικός ο «Θόλος», σύμφωνα με τον Νετανιάχου, θα χρειασθεί μία νέα γενιά ειδικών, που θα είναι εξοικειωμένοι στις πιο σύγχρονες τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα θα δέχεται έφηβους-ταλέντα στον προγραμματισμό, ηλικίας από 16 έως και 18 ετών, που θα εκπαιδεύονται για τρία χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα Κατά την τελετή έναρξης του προγράμματος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «ζωτικά συστήματα» του Ισραήλ βρίσκονται υπό διαρκή απειλή, προβλέποντας πως οι κυβερνοεπιθέσεις θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον. Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι, όσοι φοιτήσουν στο πρόγραμμα, θα αποτελέσουν την «πρώτα γραμμή» άμυνας για την αναχαίτισή τους.

Οι παρατηρήσεις του Νετανιάχου έρχονται σε μία εποχή όπου πολλοί αναλυτές σε όλο τον κόσμο υποψιάζονται ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε σάιτ μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, όπως των Citigroup και Bank of America, όπως και στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν 30.000 υπολογιστές.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές ουσιαστικά εντάσσονται στον σιωπηλό «κυβερνοπόλεμο» που έχει ξεκινήσει μεταξύ του καθεστώτος της Τεχεράνης και της Δύσης.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_04/01/2013_476945
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ