2013-01-03 12:49:04
Φωτογραφία για Ποινικό αδίκημα οι ενέργειες Τρυφωνίδη
Σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζας Σαββίδου, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική η πρόθεση που εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Φυλακών, Γιώργος ...Τρυφωνίδης, να διώξει πειθαρχικά τόσο κρατούμενους όσο και δεσμοφύλακες που αποτάθηκαν στο Γραφείο της Επιτρόπου υποβάλλοντας παράπονα. Σε μια από τις επιστολές του προς την Επίτροπο Διοίκησης, ο αναπληρωτής διευθυντής φυλακών ζητά τα ονόματα των καταδίκων που υπέβαλαν ομαδικό παράπονο, για να τους διώξει ποινικά επικαλούμενος κανονισμούς. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ομαδική υποβολή του παραπόνου εξακριβώθηκε και επιβεβαιώθηκε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Κώστα Ιωάννου, λειτουργό του γραφείου σας. Ως εκ τούτου παρακαλώ όπως μας αποσταλούν τα ονόματα των κρατουμένων που υπέβαλαν ή υπέγραψαν τα παράπονα για να καταστεί δυνατή η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον τους. Τούτο θα εξυπηρετήσει την ομαλή λειτουργία του τμήματος φυλακών».


ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. «Κρίνω σκόπιμο - τονίζει στην έκθεσή της η κ. Ελίζα Σαββίδου - να ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δίωξης είτε κρατουμένων είτε δεσμοφυλάκων για το λόγο ότι υπέβαλαν ή προτίθενται να υποβάλουν παράπονο αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τους περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμους. Ως εκ τούτου, καθιστώ σαφές ότι προτίθεμαι να εφαρμόσω πιστά τις πρόνοιες του σχετικού Νόμου σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψή μου οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια από το Τμήμα Φυλακών».

Η κ. Ελίζα Σαββίδου θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητική την πρόθεση που εξέφρασε το Τμήμα Φυλακών σε δύο περιπτώσεις να διώξει πειθαρχικά τόσο κρατούμενους όσο και δεσμοφύλακες που αποτάθηκαν στο γραφείο της . Καταρχήν, επισημαίνεται ότι η θέση αυτή του Τμήματος Φυλακών παραβιάζει τις σχετικές πρόνοιες του νόμου, που καθόρισε ως ποινικό αδίκημα την απειλή ή επιβολή τιμωρίας σε πρόσωπο που υπέβαλε παράπονο.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ