2013-01-03 12:45:10
Φωτογραφία για Απόστολος Κατσιφάρας: Η οικονομική κρίση «ναρκοθετεί» τον Καλλικράτη
Ουσιαστική Αποκέντρωση, όχι υπονόμευση από το κράτος και «stop» στις περικοπές θεσμοθετημένων πόρων. Αυτές οι τρεις φράσεις είναι κοινές στο στόμα των περιφερειαρχών της χώρας, οι οποίοι με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr κάνουν κριτική αλλά και τον απολογισμό για τα δύο χρόνια «Καλλικράτη».

Οι περιφερειάρχες επισημαίνουν επίσης το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, που σε συνδυασμό με τους «κουρεμένους» ΚΑΠ ελέω μνημονίων, κάθε άλλο βοηθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη», καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας περνά και μέσα από τις περιφέρειες (στη φωτό με τον ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν που πρόσφατα ζήτησε περισσότερο ΕΣΠΑ 2 για τις περιφέρειες).

Μάλιστα, αναφορικά με τις άμεσες αποφάσεις που απαιτείται να λαμβάνονται από τις περιφέρειες (π.χ. ΕΣΠΑ), σχολιάζουν αρνητικά τη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί μέσω «Καλλικράτη» είτε μέσα του δαιδάλου των συναρμοδιοτήτων είτε μέσα της καθυστέρησης που παρατηρείται στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων στον έλεγχο μονιμότητας.


Απόστολος Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Η οικονομική κρίση «ναρκοθετεί» τον Καλλικράτη

Ανεπάρκειες, κενά και ασάφειες του ιδρυτικού νόμου του «Καλλικράτη» διαπιστώνει, με τις δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. «Είναι προφανές ότι απαιτείται μια σοβαρή διορθωτική νομοθετική παρέμβαση, για την οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχει ήδη διατυπωμένες προτάσεις επί των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό»,υπογραμμίζει σημειώνοντας πως η κρίση χτύπησε τον «Καλλικράτη», καθώς «ο νέος θεσμός δεν είχε την υποστήριξη που απαιτούνταν και εξακολουθεί να απαιτείται, ενώ υστερεί χαρακτηριστικά ακόμα και η απόδοση νομοθετημένων πόρων».

Αναλυτικότερα:

Η εισαγωγή του «Καλλικράτη» αποτέλεσε μια γενναία μεταρρύθμιση που απάντησε καταρχήν στο ώριμο αίτημα για τη συγκρότηση αιρετών περιφερειακών αρχών με τη συγκρότηση του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης.

Είναι λογικό, κάθε νέος θεσμός, να αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες στα πρώτα του βήματα.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» σε επίπεδο Περιφερειών, κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις αυτές περιέχουν και τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει επέλθουν ώστε οι αιρετές Περιφέρειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και κυρίως στο καθήκον της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η πρώτη κατηγορία εμπειριών συναρτάται με την οξεία δημοσιονομική και οικονομική κρίση. Ο νέος θεσμός δεν είχε την υποστήριξη που απαιτούνταν και εξακολουθεί να απαιτείται, ενώ υστερεί χαρακτηριστικά ακόμα και η απόδοση νομοθετημένων πόρων.

Η δεύτερη ομάδα εμπειριών σχετίζεται με ανεπάρκειες, κενά και ασάφειες του ιδρυτικού νόμου. Είναι προφανές ότι απαιτείται μια σοβαρή διορθωτική νομοθετική παρέμβαση, για την οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έχει ήδη διατυπωμένες προτάσεις επί των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ