2013-01-03 01:15:03
Φωτογραφία για Απομακρύνονται τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ
Αμβλύνονται σημαντικά οι ανησυχίες των επενδυτών για έξοδο κάποιου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη μέσα στο 2013, όπως έδειξε η έρευνα Euro Breakup Index της Sentix.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με δείγμα 778 επενδυτές από την ομάδα Sentix, καταδεικνύει πως μόνον το 25% από όσους ερωτήθηκαν πιστεύει πως ένα, ή περισσότερα κράτη, ενδέχεται να εγκαταλείψουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το 32,7%, που κατέγραψε η έρευνα τον Νοέμβριο, ή από το ακόμη υψηλότερο 73,3% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα Euro Breakup Index.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το σχέδιό του για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από τις κλυδωνιζόμενες οικονομικά χώρες-μέλη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα, για πρώτη φορά αφ' ότου ξεκίνησε η κρίση.


Αυτά τα γεγονότα, αλλά και η πρόσφατη επιχείρηση επαναγοράς ελληνικού χρέους, εξελήφθησαν ως ενδείξεις της δέσμευσης των Ευρωπαίων ιθυνόντων στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το προφανέστερο υποψήφιο κράτος για να εγκαταλείψει το ευρώ, το 25,5% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε πως θεωρεί πιθανή μία «Grexit» μέσα στη φετινή χρονιά.

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος, με 9,6% των ερωτηθέντων να θεωρεί πιθανή μία αποχώρησή της, ενώ μόλις το 2,0 με 2,5% κάνει μία τέτοια υπόθεση για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ