2013-01-02 17:56:04
Φωτογραφία για Αντί για Μόσχα πάει ....Ζυρίχη το κρητικό αγκιναράκι
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Το άγριο αγγιναράκι της Γέργερης αλλάζει προορισμό και ετοιμάζεται για Ζυρίχη μετά το όχι της Μόσχας Το αγνόησαν οι Ρώσοι το γεύονται οι Ελβετοί! Ο λόγος για το άγριο αγκιναράκι της Γέργερης, που μπορεί να «έκλεψε τη γεύση» των Ρώσων, όμως τους φάνηκε ακριβό και δεν «κλείστηκε» τελικά συμφωνία με το γυναικείο συνεταιρισμό «ΙΔΑΙΑ ΓΗ», για το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι ίδιοι προτίμησαν το βιομηχανοποιημένο της Ιταλίας, το όποιο μπορεί να είναι πιο φθηνό, όμως καμία σχέση δεν έχει με το κρητικό, ούτε με τον κόπο των γυναικών που βγαίνουν στην…εξοχή για να το μαζέψουν, να το καθαρίσουν και να το συσκευάσουν, μετά το Μάιο που είναι η εποχή του.

Άλλωστε μπορεί να μην το γευτούν στην παγωμένη Μόσχα, όμως το αγκιναράκι ήδη το έχει δοκιμάσει εκλεκτή πελατεία σε ακριβό ξενοδοχείο της Ελβετίας, το οποίο φθάνει εκεί κατ’αποκλειστικότητα μέσω αντιπροσώπου!


Η πρόεδρος τους γυναικείου συνεταιρισμού «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» κ. Μαρία Αναστασάκη, μιλώντας στο MadeinCreta

Η πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού "ΙΔΑΙΑ ΓΗ" κ. Μαρία Αναστασάκη.

για το θέμα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε «σκόντο» στην τιμή που έχει οριστεί στη χονδρική, τονίζοντας ότι ο συνεταιρισμός επέλεξε να διατηρήσει την τιμολογιακή του πολιτική, διότι ο κόπος αλλά και το προϊόν πρέπει να πληρώνεται.

«Η τιμή χονδρικής που ορίστηκε για τη συσκευασία των 250 γρ. είναι 4,50 ευρώ. Αυτή η τιμή φάνηκε ακριβή στους Ρώσους, οι οποίοι κατόπιν έρευνας αγοράς, επέλεξαν το αγκιναράκι της Ιταλίας. Το οποίο όμως είναι βιομηχανοποιημένο και καμία σχέση δεν έχει με το άγριο αγκιναράκι της Γέργερης. Μην ξεχνάτε ότι είναι «χειροποίητο» συλλέγεται με κόπο από την περιοχή μας, καθαρίζεται και συσκευάζεται από τα χέρια μας», επεσήμανε η κ. Αναστασάκη.

Όπως είπε η ίδια δεν ενοχλήθηκε καθόλου από αυτή την εξέλιξη καθώς ήδη έχει κλειστεί μεγάλη παραγγελία που προορισμό έχει την Ελβετία.

«Εμάς προϊόν δε θα μας μείνει. Για δεύτερη χρονιά θα στείλουμε άγριο αγκιναράκι στην Ελβετία! Οι παραγγελίες μας στέλνονται με τα κιλά, και προορισμός είναι ένα ξενοδοχείο της Ελβετίας».

Η πρώτη παραγγελία προς Ρωσία ετοιμάζεται με τα γλυκά κουταλιού του συνεταιρισμού

Το άγριο σύκο του συνεταιρισμού ΙΔΑΙΑ ΓΗ

Χωρίς κάτι «άγριο» από την Κρήτη πάντως οι Μοσχοβίτες δε θα μείνουν. Μπορεί στο αγκιναράκι να είπαν όχι, αλλά πώς να αντισταθούν στο άγριο σύκο;

Αυτές τις ημέρες από το συνεταιρισμό ετοιμάζεται η πρώτη παραγγελία που θα φύγει για Ρωσία μέχρι το τέλος του μήνα, μετά τα συμβόλαια που κλείστηκαν μέσω της περιφέρειας Κρήτης τον περασμένο Οκτώβριο.

Η παραγγελία συμπεριλαμβάνει πέντε κωδικούς γλυκών κουταλιού και συγκεκριμένα, σταφύλι, σύκο, κυδώνι, κεράσι και γκρέιπφρουτ.

«Το σταφύλι και το άγριο σύκο είναι από την περιοχή μας. Τα υπόλοιπα προϊόντα τα αγοράζουμε από ντόπιους παραγωγούς, από άλλες περιοχές», συμπλήρωσε η πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΙΔΑΙΑ ΓΗ», η οποία είναι σαφώς ικανοποιημένη από τη συμφωνία που κλείστηκε. Όπως είπε αυτή την πρώτη φορά θα σταλούν 50 κιβώτια Χ 12 για κάθε κωδικό.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» ξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2001, από δέκα γυναίκες, οι οποίες από το ορεινό χωριού του Ψηλορείτη, τη Γέργερη, διατηρούν την κληρονομιά των παραδοσιακών σπιτικών συνταγών, που βρήκαν από τις προ-γιαγιάδες τους. 

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ