2013-01-02 15:30:09
Φωτογραφία για ΚΑΖΑΖΗΣ ΓΙΑ... ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Ο προπονητής της αήττητης ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού, Δημήτρης Καζάζης, μίλησε στο "woop.gr" για το... μυστικό της επιτυχίας!

Αναλυτικά:

Ο «δολοφόνος» επιστρέφει συνήθως στον τόπο του εγκλήματος! Κι ο Δημήτρης Καζάζης αφού ανδρώθηκε ως αθλητής στον Ολυμπιακό, αφού κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ελλάδας, κι αφού αγωνίστηκε σε τρία ευρωπαϊκά Final 4 με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, αποφάσισε εφέτος να επιστρέψει στα γνώριμα λημέρια του, να ακολουθήσει την ίδια πορεία, προς την κορυφή, αλλά αυτή τη φορά από τη θέση του προπονητή.

Ο Έλληνας τεχνικός γύρισε στην ομάδα της καρδιάς του με στόχο να τη φτάσει ψηλά. Ήδη ο Ολυμπιακός έχει το απόλυτο των νικών στο πρωτάθλημα της Volley league, με 11 στις 11, αναδείχτηκε πρωταθλητής χειμώνα, και προκρίθηκε στους 16 του Τσάλεντζ Καπ.

Η συνταγή είναι επιτυχημένη κι η παράδοση είναι ...υπέρ του!

«Στόχος η κατάκτηση των εγχώριων τίτλων»

Το τέλος της περσινής αγωνιστικής σεζόν σε βρήκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, με σκοπό να σώσεις την «παρτίδα» της κατηγορίας, την τελευταία στιγμή, κι η αρχή της εφετινής σεζόν σε βρήκε στον πάγκο του Ολυμπιακού, διεκδικώντας το πρωτάθλημα. Εντελώς διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικοί οι στόχοι.

«Σε όποια ομάδα και να βρίσκεται ένας προπονητής, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, ανάλογα με τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα. Έτσι κι εγώ βρέθηκα πέρυσι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μια ομάδα που αντιμετώπιζε κι εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, κι έστω και την τελευταία στιγμή καταφέραμε και πετύχαμε το στόχο μας, που δεν ήταν άλλος από τ η σωτηρία της ομάδας. Εφέτος είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Βρέθηκα σε μία ομάδα που έχει διαφορετικούς στόχους και πολύ καλύτερη οργάνωση. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει και βρισκόμαστε μέσα στους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή, οι οποίοι ήταν να ξαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Να κατακτήσουμε δηλαδή τους εγχώριους τίτλους και στην Ευρώπη να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται».

Ο Ολυμπιακός έχει μέχρι στιγμής το απόλυτο των νικών στο πρωτάθλημα. Αναδείχτηκε πρωταθλητής χειμώνα. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Είχαμε από την αρχή ξεκάθαρους στόχους. Ξέραμε τι θέλουμε. Το γεγονός ότι το τέλος του πρώτου γύρου μας βρίσκει πρωταθλητές χειμώνα και αήττητους, σίγουρα μας ευχαριστεί, γιατί βλέπουμε ότι αυτά που σχεδιάσαμε, και προγραμματίσαμε παίρνουν σάρκα κι οστά. Τα συστατικά της επιτυχίας είναι ο σωστός προγραμματισμός, η σκληρή δουλειά που γίνεται από τους αθλητές, το καλό κλίμα κι η ηρεμία στην ομάδα. Δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο δείχνουν. Όλοι μπορεί να λένε ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα κι ότι μπορεί και κερδίζει εύκολα, όμως δεν είναι έτσι. Οι αθλητές δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά κι αυτό αποτυπώνεται και μέσα από τους αγώνες».

«Ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα του Μπόμπι»

Πόσο σημαντική είναι για τον Ολυμπιακό η παρουσία του Μπόγιαν Γιορντάνοφ, ο οποίος αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος.

«Ο Μπόμπι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, ο οποίος δεν βοηθάει την ομάδα μόνο στους αγώνες, αλλά και στις προπονήσεις, στις οποίες είναι πολύ εργατικός. Από κει και πέρα, ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα συνόλου. Ο Μπόμπι είναι εξαιρετικός και δίνει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Ωστόσο, όπως μας βοηθάει εκείνος πάρα πολύ, έτσι και το σύνολο της ομάδας βοηθάει εκείνον να ξεχωρίζει. Δεν θα έλεγα όμως ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα του Μπόμπι. Ο εφετινός Ολυμπιακός είναι μία ομάδα συνόλου που στηρίζεται σε πολλά στοιχεία πέρα από τον Γιορντάνοφ, κι αυτό είναι που μας κάνει πολύ δυνατούς».

Στον Ολυμπιακό ως αθλητής έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές. Οκτώ πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα Ελλάδας, αγωνίστηκες σε τρία ευρωπαϊκά Final 4. Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως προπονητής. Επέστρεψες για να ξαναζήσεις παρόμοια πορεία με τους ερυθρόλευκους, αλλά από διαφορετικό πόστο;

«Μακάρι την πορεία που είχα ως αθλητής να καταφέρω να τη ζήσω κι ως προπονητής. Δεν θέλω όμως να βλέπω τόσο μακριά. Αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να ζω τη στιγμή, να ζω το κάθε παιχνίδι μοναδικά, και να πετυχαίνουμε έναν έναν τους στόχους που έχουμε θέσει εφέτος. Τώρα αν στην πορεία μπορεί η επιτυχία να φτάσει τόσο μακριά όσο την έζησα κι ως αθλητής, τότε πραγματικά θα είναι κάτι εκπληκτικό για εμένα. Αυτή τη στιγμή όμως απολαμβάνω τους αγώνες κι απολαμβάνω τις στιγμές».

Σου έλειψε όλα αυτά τα χρόνια η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος του Ολυμπιακού;

«Εγώ ανδρώθηκα στον Ολυμπιακό. Είμαι από δεκαεννέα χρονών στο σύλλογο. Σίγουρα μου προκαλεί ένα ιδιαίτερο συναίσθημα το γεγονός ότι ξαναβρίσκομαι στην ομάδα ως προπονητής. Όπως τότε που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να ξαναπάρει τα πρωτεία από τον Παναθηναϊκό, έτσι και τώρα προσπαθούμε να επαναφέρουμε την ομάδα στην κορυφή. Είναι ανάλογες στιγμές αλλά από διαφορετικό πόστο. Είναι κάτι πολύ όμορφο κι ευχάριστο για μένα, και το απολαμβάνω πραγματικά».

«Έχτιζαν ομάδες πάνω στην άμμο...»

Το ελληνικό πρωτάθλημα ...παραπαίει. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι σύλλογοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Είσαι χρόνια στο χώρο. Έχεις ζήσει καλές εποχές αλλά και «πέτρινα» χρόνια. Τι πιστεύεις ότι φταιει, αν εξαιρέσουμε την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας «Έχουμε βρει μια δικαιολογία, μέσω της κρίσης. Όντως τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά, και τα μπάτζετ έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως αποτυπώνεται κάθε λάθος διαχείριση που έχει γίνει στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός έχει ένα μπάτζετ, ίσως το μικρότερο της τελευταίας 20ετίας, κι όμως έχει καταφέρει να έχει μία πολύ καλή ομάδα, και με τη σωστή διαχείριση να υπάρχει ηρεμία και να κάνουμε όλοι ευχάριστα τη δουλειά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τον προγραμματισμό και με τη διαχείριση των πραγμάτων. Η κρίση θεωρώ ότι είναι μία «δικαιολογία», για κάποιους λάθος χειρισμούς που έχουν κάνει κάποιοι στο παρελθόν. Που έχτιζαν ομάδες πάνω στην άμμο και τώρα καταρρέουν...»

Αντιπροσωπευτικό αυτού που αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι ομάδες που παραδοσιακά πρωταγωνιστούσαν στην Α1 όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής, κινδυνεύουν να διαλυθούν, και ταυτόχρονα ομάδες από την επαρχία όπως ο Παμβοχαϊκός και ο Φοίνικας Σύρου που δείχνουν πιο νοικοκυρεμένες, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα.

«Οι ομάδες που έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν σωστή διαχείριση των δεδομένων που έχουν, θα είναι αυτές που θα διακρίνονται. Οι άλλες ομάδες που μπορεί να κουβαλάνε «βαριά» ονόματα, πληρώνουν τις αμαρτίες του παρελθόντος, κι ίσως είναι και μια ευκαιρία και για αυτές, να κάνουν μια νέα αρχή, να ξαναγίνουν υγιείς και να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι δίνουμε ασπιρίνη στον πολύ βαριά άρρωστο χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα να τον κάνουμε καλά».

«Το ζήσαμε κι αυτό!»

Ο αδερφός σου, Στέλιος Καζάζης, είναι προπονητής στον Παναθηναϊκό. Έχετε υπάρξει αντίπαλοι αρκετές φορές αντίπαλοι ως αθλητές, κι εφέτος για πρώτη φορά ήρθατε αντιμέτωποι και ως προπονητές;

«Ήταν ιδιαίτερο συναίσθημα. Σαν προπονητές δεν είχαμε βρεθεί ποτέ αντίπαλοι. Νομίζω ότι επειδή το παιχνίδι εξελίχθηκε πολύ πιο ευχάριστα για μένα από ότι για εκείνον, ήταν απολαυστικό από όλες τις πλευρές. Κι αγωνιστικά επειδή κέρδισα αλλά κι επειδή ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή έχοντας αντίπαλο τον αδερφό μου. Ήταν μοναδικό συναίσθημα. Ωραίο. Το ζήσαμε κι αυτό...»

«Όσο πιο ψηλά γίνεται στην Ευρώπη»

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται και τυπικά στους «16» του Τσάλεντζ Καπ, όπως ανακοίνωσε η εκτελεστική επιτροπή της CEV, μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο εκτός έδρας ματς με την Λέφσκι, στην Σόφια. Περιέγραψέ μας λίγο εκείνες τις στιγμές που ζήσατε εκεί;

«Δεν ήταν κάτι το οποίο δεν έχουμε ζήσει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε εμπειρία από τέτοιες «επικίνδυνες» καταστάσεις. Όμως εκεί ήμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Το γήπεδο δεν είχε καθόλου αστυνομία. Είχε τρεις ανθρώπους ιδιωτικής ασφάλειας, κι όχι ιδιαίτερα ικανούς, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν σε περίπτωση που γινόταν είσοδος των φιλάθλων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να ελέγξουν την κατάσταση. Τα πράγματα ήταν οριακά, κι ήμαστε τυχεροί που διεκόπη το παιχνίδι και προλάβαμε να βγούμε από το γήπεδο και να μπούμε στ’ αποδυτήρια. Ήταν θέμα λεπτών τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα και να έχουν πολύ άσχημη κατάληξη».

Στους «16» της διοργάνωσης θα συναντήσετε την Στρόιτελ Μινσκ από τη Λευκορωσία. Ποιοι οι στόχοι σ’ αυτή τη διοργάνωση;

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Είναι θετικό ότι προχωράμε στην Ευρώπη. Τώρα αντιμετωπίζουμε μία ομάδα άγνωστη σε εμάς. Θα έχουμε κάποια στοιχεία πολύ σύντομα, αλλά για να έχει φτάσει μέχρι εδώ, σίγουρα είναι μία δυνατή ομάδα. Σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία που θα έχουμε στο ταξίδι, και τις πολικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι για -31 βαθμούς Κελσίου, το έργο μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Θεωρώ όμως ότι όταν θα έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρόκληση».

Τι θα ήθελες να ευχηθείς για τη νέα χρονιά;

«Πάνω απ’ όλα εύχομαι υγεία. Μην ξεχνάμε ότι εφέτος χάσαμε το Νίκο Πανούτσο, έναν διαιτητή που ήταν κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια, εντελώς ξαφνικά. Από κει και πέρα, ας προσπαθήσουμε να δούμε το άθλημα που αγαπάμε σε άλλη βάση. Ο καθένας από μας να προσφέρει αυτό που μπορεί, μέσα από προσπάθεια και σοβαρή δουλειά. Μόνο έτσι το βόλεϊ μπορεί να ανακάμψει! Μπορούμε να το ξαναφέρουμε εκεί που του αξίζει. Υπάρχουν αθλητές, υπάρχουν προπονητές αλλά και παράγοντες οι οποίοι μπορούν να φτάσουν το βόλεϊ πολύ ψηλά. Δεν θεωρώ ότι έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από το εξωτερικό, νομίζω ότι είναι θέμα δικής μας διαχείρισης και προγραμματισμού» .
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ