2012-12-31 13:19:06
Φωτογραφία για Υπόθεση Bankia στην Ισπανία
Τη δικαστική οδό δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν χιλιάδες μέτοχοι της Bankia που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Περίπου 350.000 μέτοχοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος της διάσωσης της ισπανικής τράπεζας. Πολλοί εξ αυτών είναι καταθέτες της που αγόρασαν μετοχές ή ομολογίες της τράπεζας στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής marketing που ακολούθησε η Bankia το 2011. Η μετοχή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η οποία διασώθηκε από το κράτος το Μάιο, βρέθηκε την Παρασκευή σε ιστορικό χαμηλό, ενώ κατά την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε βουτιά 40%. Από τη δημόσια εγγραφή, η μετοχή της Bankia έχει κατρακυλήσει κατά 85%.

«Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει» δηλώνει η Maricarmen Olivares, της οποίας οι γονείς έχασαν 600.000 ευρώ. «Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας δεν θέλει να προχωρήσει σε έρευνα για τα όσα συνέβησαν στην Bankia, καθώς θα τεθεί επί τάπητος και ο δικός τους ρόλος στην κατάρρευση που έφερε την Ισπανία στο χείλος της διεθνούς στήριξης» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρισκόταν στην εξουσία όταν δημιουργήθηκε η Bankia το 2010 από την παράταιρη ένωση 7 τοπικών αποταμιευτικών τραπεζών σε έναν οργανισμό που συγκέντρωνε υπερβολική έκθεση στον ισπανικό κλάδο του real estate όπου είναι γνωστή η κατάρρευση της φούσκας. Υπό ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, τα στελέχη της Bankia αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τον Ιούλιο του 2011 σε δημόσια εγγραφή καθώς η Ισπανία αναζητούσε ιδιωτικά κεφάλαια για να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα και να αποφύγει το πακέτο στήριξης.

Ο τότε πρόεδρος της Bankia, ο Rodrigo Rato – πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – είχε ισχυρούς δεσμούς και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνησή του.

Ένα μικρότερο κόμμα, το UPyD, προσέφυγε τον Ιούλιο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του κ. Rato - ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν η τράπεζα κρατικοποιήθηκε το Μάιο- και 32 ακόμη στελεχών της τράπεζας με κατηγορίες για απάτη, παραποίηση δημοσίων εγγράφων και χειραγώγηση τιμών. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Ο κ. Rato πάντως, όταν κλήθηκε να καταθέσει στη βουλή το Μάιο, δήλωσε πως έχει καθαρή τη συνείδησή του.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ