2012-12-31 12:50:03
Φωτογραφία για Αποκομμένη μένει η λίμνη Έλσγουορθ
Σε αποτυχία κατέληξε η βρετανική αποστολή με σκοπό την γεώτρηση και τη συλλογή δειγμάτων στη λίμνη Έλσγουορθ, που ...βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες που αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα, προσπαθούσαν να τρυπήσουν τον πάγο με ένα τρυπάνι που λειτουργεί με καυτό νερό και πιστεύουν ότι είναι αποκομμένη από το περιβάλλον της εδώ και περίπου 500.000 χρόνια και ενδέχεται να φιλοξενεί μοναδικούς στον κόσμο ζωντανούς οργανισμούς ή απομεινάρια ζωής που έχει εξαφανιστεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων ο καθηγητής Μάρτιν Ζίγκερτ, επικεφαλής του πειράματος, επιβεβαίωσε την ματαίωσή του, τουλάχιστον για φέτος. Η αποστολή της 12μελούς ομάδας της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey, BAS) είχε προϋπολογισμό 8 εκατ. στερλίνες.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα όταν παρουσίασε βλάβη ένας λέβητας, ο οποίος χρησιμοποιείτο για να θερμάνει το νερό που τροφοδοτούσε το τρυπάνι. Δύο ημέρες νωρίτερα, η ομάδα είχε αναφέρει ότι ένα βασικό κύκλωμα στο λέβητα, το οποίο ελέγχει τον κύριο μηχανισμό θέρμανσης, δεν λειτουργούσε.
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ