2012-12-31 12:46:03
Φωτογραφία για Πρώτη συνεδρία - έχω πρόβλημα με τα κιλά μου
από την κ. Αραπάκη Φίλια (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδικής και Διαπολιτισμικής Θεραπείας

Ποιος είναι ο λόγος που είσαι εδώ?

Το σώμα μου.. τα περιττά κιλά που έχω. Θέλω ν’ αδυνατίσω αλλά δεν τα καταφέρνω!! Ηθελα να κοιταζομαι σ ένα ολοσωμο καθρεφτη χωρις να βλεπω συνεχεια αυτη τη απαισια κοιλια

Για πιο λόγο επέλεξες ν επισκεφτείς ένα ψυχολόγο κ όχι ένα διατροφολόγο?

Έχω κάνει όλες τις δίαιτες του κοσμου, αλλά το πρόβλημα παραμενει. Έχω την αίσθηση πως ίσως το πρόβλημα κρύβεται αλλού κ για αυτό αποφάσισα να σας επισκεφθώ.

Δωσε μου μια εικονα -περιγράψε μου τις προσπάθειες που έχεις κάνει για ν’ απαλλαγείς από τα περιττά κιλά.

Κάθε άνοιξη επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία επισκεφτομαι διατροφολόγους κ ινστιτούτα αδυνατισματος. Δοκιμάζω πάντα την πιο πρόσφατη δίαιτα που προστάζει η μοδα.. δυστυχώς όμως οι ελπίδες μου χάνονται πιο γρήγορα από τα ανυπόφορα επιπλέον κιλα. Είναι ακατόρθωτο ν’ αδυνατίσω!!


Γιατί μπορεί να είναι τόσο δυσκολο? τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να πετύχετε τον στόχο σας?

Ο άλλος μου εαυτός !!Ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια μου. Δεν ξέρω πως να του επιβληθω! Θελω ν’ακολουθησω την δίαιτα αλλά είναι στιγμές που έχω την αίσθηση ότι λειτουργώ ερήμην μου σαν μια αόρατη δύναμη να με κατευθύνει!

Έχεις παρατηρήσει ποτε η επιθυμία της τροφής γίνεται περισσότερο επιτακτική η άναρχη?

Όταν είμαι θυμωμένη θέλω να ορμήσω σε μια τούρτα παγωτο.. βέβαια τώρα που το σκέφτομαι και όταν είμαι στεναχωρημένη η αγχωμένη!

Όταν δηλαδή μέσα στο σώμα σας συσσωρεύεται ένταση το φαγητό λειτουργεί σαν φάρμακο για να γιατρέψει τις έγνοιες της ψυχής σας.

Έτσι ακριβώς το αισθάνομαι σαν φάρμακο που απαλύνει τον πόνο

Θεραπεύει τον πόνο το φάρμακο σου?

Στιγμιαία αλλά αυτό δεν κρατάει η θλίψη η ο θυμός θα ξανά εμφανιστούν μετά από λίγο και μάλιστα πιο έντονα γιατί πλέον θα συνοδεύονται κ μ’ενοχες.!! ένοχες που έφαγα..

Όταν τρως επειδή είσαι θυμωμένη στην πραγματικότητα απαντάς σε μια ανάγκη σου ικανοποιώντας μια άλλη.

Απαντάω ικανοποιώντας μια άλλη..ναι

Τι αναζητάς από το φαγητό όταν είσαι θυμωμένη?

Να με ηρεμισει? ν’ αποφορτιστω κ ν’ αποσυμπιεστω.. δεν μοιάζει λογικό ε? Γιατί πρακτικά το φαγητό την μόνη ανάγκη που μπορεί να μου καλύψει είναι της πεινας.. αυτο εννοεις? Για αυτό κ ο θυμος παραμένει!!

Πως αλλιώς θα μπορούσες ν’ αντιδρασεις?

Φαντάζομαι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο μόνο το φαγητό σκέφτομαι σαν λύση! αν και καταλαβαίνω πως είναι λάθος απάντηση!

Είμαι θυμωμένη θέλω να εκτονωθώ κ μόλις έχω φάει –τι μου προτείνεις ?

χμ.. εξαρταται γιατί είσαι θυμωμένη με ποιον είσαι θυμωμένη αν έχεις εκφράσει το θυμό σου Δηλαδή τι θα μου πρότεινες?

Να εκφράσεις τα συναισθήματα σου να συζητήσεις μ’ αυτον που σε θύμωσε να κανείς κάτι!

Καλή συμβουλή μου ακούγεται- εσύ γιατί δεν την ακολουθείς?

Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου, μου είναι πολύ δύσκολο, όταν θυμώνω η στεναχωριέμαι ένας τεράστιος κόμπος δημιουργείται στο λαιμό μου δεν μπορώ να βγάλω λέξη!!

Τι είναι αυτό που σ’ εμποδιζει ν’ εκφρασεις τα συναισθήματα σου?

ε… φοβάμαι πως δεν θα μπορέσω να το διαχειριστώ κ ότι θα υπερβώ τα όρια. Φοβάμαι μην διακινδυνέψω την σχέση μου με τους ανθρώπους που αγαπάω η συνεργάζομαι…προτιμώ να φάω

Η τροφή μοιάζει να συμβολίζει το καταφύγιο σου

Ναι αυτό είναι το καταφύγιο μου κρύβομαι κ προστατεύομαι εκεί. Η τροφη κρυβει καθε συναισθημα μου.

Αν επιλέξεις για καταφύγιο σου την τροφή αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα βρίσκεσαι σε συναισθηματική φόρτιση ο εαυτός σου θα καταφεύγει εκεί. Δεν του δίνεις άλλη επιλογη.

Το καταλαβαινω.. ποτε δεν θα καταφέρω ν’ αδυνατισω ετσι !Θα μαι για παντα χοντρη –ξυπναω κοιμαμαι μ’αυτη την σκεψη!ζω εναν εφιαλτη .Ακομα κ οταν καταφερω ν’αδυνατισω αμεσως μετα τα ξαναπαιρνω ολα τα κιλα!!!Γιατι?

Εάν εμπιστευτεις τις εσωτερικες σου αισθησεις, της πεινας του κορεσμου κ της ευχαριστησης θα ξαναβρεις μια ορισμενη συμμετρια στον τροπο που τρεφεσαι.Για να εχει διαρκεια το αδυνατισμα απαιτει πραγματικη αναθεωρηση σωστη δουλεια με τον εαυτο μας και τροποποιηση των συνηθειων μας.

Καταλαβαινω..

Για ποιο λογο όμως θες ν’αδυνατισεις?Γιατι είναι τοσο σημαντικο για σενα ?τι σημαινουν αυτά 5-6 παραπανω κιλα που εχεις?

Νιωθω πως δεν ειμαι ομορφη ουτε επιθυμητη..ντρεπομαι για το σωμα μου.Αισθανομαι ότι μ’αυτο το σωμα δεν μπορω να καταφερω τιποτα γινεται εμποδιο στα παντα. δεν μπορω να χαρω καμια απολαυση στην ζωη μου μ’αποτελεσμα να μην φλερταρω να μην πηγαινω στις παραλιες που εχει κοσμο.περιμενω ν’αδυνατισω για να ζησω!καταλαβαινεις ποσο σημαντικο ειναι για μενα ν’αποκτησω το σωμα που επιθυμω?

Μοιαζει σαν το αδυνατο σωμα να είναι η απαντηση στις αβεβαιοτητες της ζωης κ της ταυτοτητας σου.Στην προσπαθεια σου ν’ αγγιξεις την τελειοτητα απομακρυνεσαι από τις αισθησεις σου, το σωμα σου απο τον ιδιο σου τον εαυτο.Μια διαφορετικη αντιληψη των πραγματων θα σε βοηθησει-η παρουσια σου στην ζωη,η απολαυση της μ’ολες τισ αισθησεις σου θα σου χαρισει βαθια λαμψη,που πηγαινει πολυ μακρυτερα απο την εμφανιση.

Η Νεφέλη αν πραγματικά θέλει να αδυνατίσει πρέπει ν’ αναλύσει με ηρεμία την συμπεριφορά της και να αναζητήσει την αιτία του προβλήματος που κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι τρώει πολύ. Το αδυνάτισμα προκύπτει από την νέα σχέση με τον εαυτό μας στην οποία δεν χωράει ένοχη η πόνος. Για να αισθανθεί καλύτερα με το σώμα της και κατ’ επέκταση στη ζωή της, πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες κ τις βαθύτερες επιθυμίες της. Το σώμα της εκφράζει ορισμένες απαιτήσεις. Εάν τις συνειδητοποιήσει, τις ακούσει και ανταποκριθεί σ’ αυτές σε σωματικό ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την σχέση της με τον εαυτό της¨- Όταν το σωμα μας γινεται πληρως αποδεκτο αποκτα μια ομορφια μια λαμψη και ενα μαγνητισμο που ξεπερνα κατα πολυ τα αισθητικα κριτηρια.
dietplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ