2012-12-31 12:09:21
Φωτογραφία για 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ!
Φτωχότερο και το γιορτινό τραπέζι

Σοκ με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οκτώ στους 10 καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν, όπως τζάκια, σόμπες και pellet, με αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» είναι αποκαλυπτικά. 

Μόνο οι 2 στους 10 καταναλωτές κατάφεραν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ τις περισσότερες φορές οι παραγγελίες δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα. Και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, η περίοδος διάθεσης πετρελαίου ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου και ο απολογισμός δείχνει μείωση στις πωλήσεις έως και 75% σε σχέση με πέρυσι.

Η απότομη κάμψη των πωλήσεων συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο και τα έσοδα του κράτους εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πέρυσι οι πρατηριούχοι είχαν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος οι πωλήσεις «αγγίζουν» τα 250 εκατομμύρια λίτρα μέχρι σήμερα. Τα έσοδα του κράτους έκαναν βουτιά ως 75% τους τελευταίους 2,5 μήνες.


Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έφεραν έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία επιτεύχθηκαν λόγω της υψηλής φορολογίας. Το 2011 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από την υπέρμετρη φορολόγηση του είναι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι να σημειωθεί είχαν στηρίξει την ύπαρξή τους στη διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.

Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις έβαλε σε εφαρμογή το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς χρηματοδοτεί μόλις με 0,28 ευρώ το λίτρο, όταν η συνολική του αξία ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Το πανάκριβο καύσιμο ως πηγή θέρμανσης έβαλε στο... ψυγείο τους πολίτες της χώρας. Στελέχη της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο το οποίο επέφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

Φτωχότερο και το γιορτινό τραπέζι

Στα απολύτως απαραίτητα περιόρισαν τις αγορές τους και τις ημέρες των εορτών οι καταναλωτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δαπανήθηκε για την κάλυψη πάγιων, δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει το Real.gr, τις τελευταίες 20 ημέρες ο τζίρος στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημείωσε πτώση κατά περίπου 7%-8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση τροφίμων αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την οικονομική ασφυξία που βιώνουν χιλιάδες καταναλωτές. Σύμφωνα πάντα με το Real.gr, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, παρουσιάζοντας κάμψη 7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η πτώση ανερχόταν σε 5,5%. Μάλιστα, παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου εκτιμούν ότι η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμη και το 9%-10% το επόμενο διάστημα. Αναλυτικότερα, προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους για όλους τους πολίτες.

Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε ραγδαία πτώση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι το κρέας, σε ποσοστό 13%, από 5% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, στο ψάρι κατά 15% (από 13%), στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά 11% (από 6%), στα τυποποιημένα τρόφιμα 5% (από 2,5%) και στα γαλακτοκομικά 4%, από 3% που ήταν πριν από περίπου 8 μήνες. Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πτώση της κατανάλωσης στα τυποποιημένα, στα φρούτα και στα λαχανικά έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 8 μήνες, καθώς πρόκειται για προϊόντα που καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.

Εκτός όμως από τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, στη μείωση της κατανάλωσης έχουν οδηγήσει οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στα τρόφιμα (13%) και σε άλλα προϊόντα, όπως στα αναψυκτικά και στα χαρτικά (23%). Παράλληλα, η συνεχής επιβολή νέων φόρων έχει αναγκάσει πολλούς πολίτες να διαθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι των μηνιαίων αποδοχών τους στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές εστιάζουν την προσοχή τους ως επί το πλείστον στις προσφορές που πραγματοποιούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες σε διεθνές επίπεδο, παράγοντες της αγορές δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά, σε ποσοστό που ενδεχομένως να κυμαίνεται από 3% έως 5%.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ