2012-12-28 00:11:03
Φωτογραφία για 100 μέρες ζωής έκλεισε «Το χωριό του όλοι μαζί»
Το δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών Λέσβου «Χωριό του Όλοι Μαζί» (ΧτΟΜ) έκλεισε τις πρώτες 100 μέρες ζωής.

Οι δράσεις του ΧτΟΜ έγιναν με συμμετοχή και στήριξη από τα μέλη του δικτύου μας των κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων και παντοπωλείων που λειτουργούν, στην τροφοδοσία οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την σίτιση τους και στην υποδοχή - φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Τέλος από το ΧτΟΜ οργανώθηκε αποστολή βοήθειας σε χωριό που είχε πληγεί από την πρόσφατη ισχυρή καταιγίδα.

Με την λειτουργία του ΠΙΚΠΑ ως Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων ζήσαμε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες τις Λέσβου και τους αμέτρητους εθελοντές που στάθηκαν ενεργά, δίπλα στους μετανάστες.

To εγχείρημα του ΠΙΚΠΑ έδωσε τη δική του, πρότυπη για όλη την χώρα, απάντηση στις μέχρι τώρα πρακτικές κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κρατητήρια της αστυνομίας ή σε κλειστά κέντρα τύπου Παγανής και Αμυγδαλέζας
. Πιστεύουμε ότι ήρθε πλέον η στιγμή να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι που δικαιούται η χώρα για να κατασκευάσει Ανοιχτά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και να εξασφαλισθεί η διεθνής προστασία σε όσους τη δικαιούνται.

Εμείς θεωρούμε ότι η φυλάκιση και η βία εναντίον των ανθρώπων που φτάνουν στον τόπο μας δημιουργεί μια γενικευμένη αίσθηση βίας και ανασφάλειας για όλους. Οι πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και απειλούν με εξαφάνιση ότι απέμεινε από το κράτος δικαίου.

Με δεδομενο ότι όλοι οι μετανάστες-πρόσφυγες που διέμεναν στο ΠΙΚΠΑ, συνελήφθησαν από την αστυνομία, κρατήθηκαν στα κρατητήρια και εφοδιάστηκαν τα υπηρεσιακά σημειώματα με ταχύρρυθμες διαδικασίες, το ΠΙΚΠΑ δεν φιλοξενεί αυτή την στιγμή μετανάστες.

Στην Λέσβο έχει δημιουργηθεί ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που δεν σβήνει εύκολα. Η κοινωνία της Λέσβου έδειξε ότι μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει λύσεις που θεωρούνται ακατόρθωτες και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Όλοι μαζί πετύχαμε να ενεργοποιήσει η αστυνομία (ελπίζουμε όχι προσωρινά) ταχύρρυθμες διαδικασίες, κάτι που αποτελούσε κύριο αίτημά μας προς τις αρχές. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες, να αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και θα εναντιωθούμε σε οποιεσδήποτε πρακτικές εξαθλίωσης και απάνθρωπης κράτησής τους. Η κοινωνία του νησιού μας δεν θα ανεχτεί ξανά, πρόσφυγες στους δρόμους.

Συνεχίζουμε την δράση Αλληλεγγύης προς συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και θέλουμε να ενημερώσουμε οτι χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων, ώστε κανείς συνάνθρωπός μας να μην είναι μόνος στην Κρίση.

Κάνουμε γνωστό πως το επόμενο διάστημα δίνουμε προτεραιότητα στη συλλογή:

καυσόξυλων,

φαρμάκων που δεν έχουν λήξει,

τροφίμων με μακρά διάρκεια ημερομηνίας λήξης [ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη παξιμάδια, λάδι, γάλα, μέλι, τσάι, ξηροί καρποί, κονσέρβες, καφέ, τοματοπολτούς, βρεφικό γάλα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αποξηραμένα ή παστά τρόφιμα κλπ],

αναλώσιμων οικιακής χρήσης [χαρτί υγείας, γκαζάκια, σπίρτα ή αναπτήρες, σαπούνια, σαμπουάν, χλωρίνη και άλλα καθαριστικά,

ρουχισμού. Κυρίως: κουβέρτες, κάλτσες, μωρουδιακά,

προσφορά υπηρεσιών από υδραυλικούς, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, και δικηγόρους. Όπως και εθελοντών που θα απασχοληθούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΧτΟΜ αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις μας.Μόνο μαζί θα τα καταφέρουμε.

Τέλος μας ενδιαφέρει η προσφορά αποθηκευτικού χώρου εντός της πόλης της Μυτιλήνης και μεταχειρισμένων ψυγείων για την συντήρηση τροφίμων.

Καλούμε τους πολίτες που έχουν την δυνατότητα και προτίθενται να προσφέρουν τα παραπάνω είδη ή υπηρεσίες να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 2251351150 πρωί -2251041597απόγευμα - 6979013823 - 6976234668

Οι προτεινόμενοι τρόποι για την παράδοση των προσφορών είναι:

Α- Η τηλεφωνική επικοινωνία.

B- Η παράδοση στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ [πίσω και αριστερά από το ξενοδοχείο ΛΑΣΙΑ] καθημερινές 11.00πμ-12.00 μμ & 6.00μμ-7.00μμ και Σάββατο 11.00πμ-12.00μμ .

lesvospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ