2012-12-27 13:00:13
Φωτογραφία για Κοριοί «τσίμπησαν» τον Ερντογάν
Το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια νέα πλεκτάνη εναντίον του αποκαλύφθηκε με την ανακάλυψη από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (MIT) συσκευών παρακολούθησης στο πολιτικό του γραφείο στην Αγκυρα.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για το ποιος κρύβεται πίσω από την παρακολούθηση με κοριούς του Ερντογάν, χωρίς όμως κανένα από αυτά να επιβεβαιώνεται από τις επίσημες αρχές, την ώρα μάλιστα που οι δικαστικές υποθέσεις της Εργκενεκόν και του σχεδίου Βαριοπούλα πλησιάζουν προς το τέλος τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν κάποιος έβαλε κοριούς στο γραφείο μου ή όχι, αλλά σχετικές μονάδες των υπηρεσιών βρήκαν τον κοριό κατά τη διάρκεια ελέγχου στο γραφείο μου που βρίσκεται κάτω από το σπίτι μου. Το ερώτημα είναι ποιος τον έβαλε εκεί. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι έχουμε τελειώσει με το βαθύ κράτος. Είναι σαν ιός, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες επανεμφανίζεται».


Οπως πάντως έγινε γνωστό, το θέμα της παρακολούθησης του Ερντογάν δεν είναι καινούργιο, αφού οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για να ...διαπιστώσουν ποιος κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση των κοριών εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, η ΜΙΤ φέρεται να γνώριζε ότι κάποιοι παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη. Οπως αναφέρει ανώνυμη πηγή στο σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet: «Δεν είναι πρόσφατο το γεγονός. Η ΜΙΤ ενημερώθηκε για τους «κοριούς» πριν αποκαλυφθεί το περιστατικό και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα».

Η φρουρά του

Τα διάφορα σενάρια για το ποιος κρύβεται τελικά πίσω από την παρακολούθηση του ισχυρότερου άνδρα της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν φυσικά. Αν και το σενάριο του «βαθέος κράτους» είναι το κυρίαρχο, αρκετοί κατηγορούν για τους κοριούς τούς ίδιους τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Τούρκου πρωθυπουργού, της προσωπικής του φρουράς (που τον περασμένο Σεπτέμβριο ξηλώθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλους), αλλά και τους ανθρώπους του κινήματος του ιμάμη Φατουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι σύμφωνα με τα σενάρια συνωμοσίας που κυκλοφορούν στη γείτονα έχουν αποκτήσει σημαντική ισχύ εντός της χώρας.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σε συναγερμό οι τουρκικές αρχές

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Τούρκου πρωθυπουργού έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, παρότι οι μυστικές υπηρεσίες επισήμως δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν την είδηση. Ηδη σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος, Σαντουλάχ Εργκίν, για το θέμα έχει ξεκινήσει και δικαστική έρευνα, πέραν της εσωτερικής έρευνας που έχει ανοίξει από τις Αρχές.

Παρά όμως τις όποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική για το θέμα, με τον Μοχαρέμ Ιντσέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) να δηλώνει: «Πώς ένας πρωθυπουργός που δεν μπορεί να προστατεύσει το ίδιο το απόρρητο των συνομιλιών θα προστατέψει την ελεύθερη επικοινωνία ενός ολόκληρου έθνους;».

Αντίστοιχα ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός τώρα οφείλει να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό το «βαθύ κράτος» που τον παρακολουθούσε, κι όπως συμπλήρωσε με νόημα «το νόμιμο ή το παράνομο;».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ