2012-12-22 16:53:03
Φωτογραφία για Οι… αβανταδόροι του Μπαξεβάνη
Όταν ρωτάς το Γιάννη Δαμανάκη το βράχο της ζωής στην Καρωτή Ρεθύμνου, σήμερα στα 105 του χρόνια για το Ροδινό και τον Μπαξεβάνη, γυρίζει στη μνήμη του το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στον Κεφαλά Χανίων το 1920 ή 1922. Παιδί, τότε, στα 12 ή στα 14 του χρόνια πήγε στο γλέντι που έγινε «σε μαγαζί του χωριού».

Και τότε είδε, προς μεγάλη του έκπληξη, οι τρεις άνθρωποι που σηκώθηκαν και χόρεψαν με την Λαυρεντία, την πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια κρητικών σκοπών στην Κρήτη, να «βάζουν στα όργανα από ένα πεντακοσάρικο ο καθένας».

Αυτό το πλούσιο «μπαξίσι» άφησε άφωνους τους πανηγυριώτες του Κεφαλά, που αργότερα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν είδαν τη Λαυρεντία, αδελφή του Μπαξεβάνη, να παίρνει τα τρία χαρτονομίσματα και με καρφίτσα να τα βάζει στο πέτο του αδελφού της. Υποψιάστηκαν κάποιοι με την κίνηση αυτή ότι υπήρξε… σκηνοθεσία για σκόπιμους λόγους.

«Ξέρεις, τότε, τι ήταν το πεντακοσάρικο;» ρωτά ο Γιάννης Δαμανάκης. «Λίγοι τα είχαν τα πεντακοσάρικα σε εκείνες τις εποχές της φτώχειας. Ακούστηκε από πολλούς, ότι οι τρεις που χόρεψαν με τη Λαυρεντία ήταν αβανταδόροι στα όργανα, για να σηκωθούν και άλλοι να δείξουν πως είναι κουβαρντάδες. Δεν ξέρω!

Πάντως, τότε, μετρημένοι κυκλοφορούσαν με πεντακοσάρικο. Το Ροδινό τον έφτασα κι ήταν ομορφόπαιδο και καλός κι ο Μπαξεβάνης ήταν κορυφή στο λαγούτο και άπιαστος στο τραγούδι…»

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ