2012-12-21 10:30:04
Φωτογραφία για Στα κατεχόμενα ο Χριστόφιας μετά τη λήξη της θητείας του
Στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τους εγκλωβισμένους σε Ριζοκάρπασο και Κορμακίτη, αλλά και με προοδευτικούς Τ/κ που επιθυμούν λύση, θα μεταβεί με τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατά την διάρκεια γεύματος προς τα εγκλωβισμένα παιδιά που παρέθεσε με τη σύζυγό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μόλις τελειώσω την θητεία μου θα είμαι κοντά σας και στο Ριζοκάρπασο και με τους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας στον Κορμακίτη, αλλά και με τους Τ/κ γιατί ξέρετε τη σχέση μου με τους απλούς Τ/κ και ιδιαίτερα μες τους προοδευτικούς Τ/κ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «πολύ πρόσφατα η σύζυγός μου, Ελισάβετ, ήταν μαζί σας, σάς έστειλα τους χαιρετισμούς μου, εγώ δυστυχώς δεν μπορούσα να έρθω, ένεκα των ιδιάζουσων συνθηκών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβεί εκεί όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα σε συνθήκες κατοχής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «έχουμε υποστεί όλοι δεινά από την τουρκική κατοχή, όπως δεινά υπόκεινται και οι Τ/κ λόγω του εποικισμού και η απελευθέρωση του τόπου θα είναι απελευθέρωση και των Τ/κ συμπατριωτών μας, ανεξαρτήτως εάν ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου συμπλέει με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες δυνάμεις της Τουρκίας και προωθεί λύσεις δυο κρατών».


Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι «δεν είναι αυτή η επιθυμία των Τ/κ συμπατριωτών μας, οι οποίοι βασανίζονται από τον εποικισμό, το γνωρίζουμε όλοι και εύχομαι και σε αυτούς όπως και τους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι η τελευταία μας συνάντηση εδώ, δηλαδή, εμένα, της Ελισάβετ, και εύχομαι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι αυτός, του χρόνου να σας προσκαλέσει επίσης, αν και εύχομαι του χρόνου να μην χρειαστεί να σας καλέσει κανένας, παρόλο που είναι λίγο απομακρυσμένο αυτό το ενδεχόμενο και εννοώ να τερματιστεί αυτή η περιπέτεια του εγκλωβισμού και να πετύχουμε επανένωση του κράτους και του λαού μας και όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι ανεξάρτητα από την εθνολογική καταγωγή τους και ανεξάρτητα από το ποιον Θεό πιστεύουν». Τόνισε ότι «προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το Κυπριακό αλλά δυστυχώς και διεθνείς συγκυρίες πρέπει να πω και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία έχει αναβαθμιστεί δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε αυτό τον ευγενικό στόχο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή ήταν η προσπάθειά μας αυτά τα πέντε χρόνια και πάντα σας είχαμε στην σκέψη μας, και εσάς και τους γονείς σας και όλους τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από τα δεινά της κατοχής εδώ και 38 τόσα χρόνια». «Εύχομαι και ελπίζω ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα καταφέρει καλύτερα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Χαιρέτισε την παρουσία στο γεύμα, τόσο των παιδιών όσο και των δασκάλων τους από το Ριζοκάρπασο αλλά και τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι μεριμνούν για να πάρετε τα φώτα της Παιδείας αλλά σας προσέχουν και ως ανθρώπους, διότι εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι σαν κηδεμόνες σας όσον καιρό είσαστε μακριά από τους δικούς σας, εκείνες τις ημέρες που είστε υποχρεωμένοι να είστε στα σχολεία σας και μακριά από τους δικούς σας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω ιδιαίτερα να χαιρετίσω τους δασκάλους, τους Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι και εκείνοι εγκλωβίζονται για να δώσουν τα φώτα της Παιδείας επί τόπου στο Ριζοκάρπασο».

«Αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο και θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους, αλλά και τους γονείς οι οποίοι έμειναν ριζωμένοι στην γη τους και επιμένουν να θέλουν να μείνουν και να δίνουν το καλό παράδειγμα προς όλους μας υπομένοντας κάμποσα δεινά αυτά τα 38 χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης «και οι ταγοί του Υπουργείου Παιδείας τους οποίους επίσης χαιρετώ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

«Θέλω να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και το λέω από καρδιάς και με συγκίνηση ότι είθε ο νέος χρόνος να φέρει τη λύτρωση του λαού μας, όλων μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Δύο μαθητές από το Ριζοκάρπασο, ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που τους απευθύνει να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο για εορταστικό γεύμα και του προσέφεραν ένα δενδρύλλιο κυπαρισσιού για να το φυτέψει στους κήπους του Προεδρικού για να τους θυμάται. Του ευχήθηκαν με την σειρά τους Καλά Χριστούγεννα και Ειρηνικό Νέο Χρόνο.

Συγκινημένος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε για το συμβολικό δώρο από το Ριζοκάρπασο και είπε ότι «σας αγαπώ όπως αγαπώ τα παιδιά και τα εγγόνια μου». Εκ μέρους των σχολείων που λειτουργούν στο Ριζοκάρπασο, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Πέτρος Μιχαήλ είπε ότι η πρόσκληση αυτή επιβεβαιώνει την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση προς τα εγκλωβισμένα παιδιά.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον σας εκφράζεται συνεχώς μέσα από τα άδολα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπο τους παρέχοντας το καλύτερο δυνατό για αυτά και εξασφαλίζοντάς τους μέσω του σχολείου, μια καλή πορεία στην ζωή τους, γεμάτη γνώση και καλλιέργεια δεξιοτήτων. Καταλήγοντας, ευχήθηκε όπως αυτό το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας προς τους εγκλωβισμένους συνεχιστεί.

http://sigmalive.com/news/politics/22102

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για Τ/κ

Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ 

Πολιτικά κόμματα και συντεχνίες στα κατεχόμενα εξέφρασαν διαμαρτυρία για την πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τον τερματισμό της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των επιδομάτων Τουρκοκυπρίων και πολιτικών προσφύγων από τρίτες χώρες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατία και Ενωμένης Κύπρου, καθώς και αρκετές συντεχνίες, όπως οι συντεχνίες Τ/κ εκπαιδευτικών, λεγόμενων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, γιατρών, δημοσιογράφων κ.ά. με κοινή δήλωση τους αναφέρουν ότι η πρόταση νόμου είναι «προϊόν ρατσιστικής νοοτροπίας» και ζητούν να αποσυρθεί χωρίς ψηφοφορία.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι Τ/κ είναι ίσοι πολιτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν όλα τα δικαιώματα των Ε/κ. Στη δήλωση αναφέρεται ακόμα ότι σε περίπτωση «σφετερισμού» των δικαιωμάτων των Τ/κ από την Κυπριακή Δημοκρατία θα απευθυνθούν σε διεθνή δικαστήρια.

Αναφέρεται επίσης ότι οι Τ/κ είναι «θύματα του κυπριακού προβλήματος, όπως οι Ε/κ, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι» και προστίθεται ότι ως αποτέλεσμα της μη λύσης, οι Τ/κ αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης και ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για κοινό αγώνα προοδευτικών Τ/κ και Ε/κ εναντίον του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού και του φασισμού.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χαμός με τα δάνεια του Ο.Ε.Κ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χαμός με τα δάνεια του Ο.Ε.Κ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ