2012-12-19 15:13:13
Φωτογραφία για Φέτος πρόσφερε δώρα σε «πράσινο» περιτύλιγμα
Φωτό: Ιφ.Βαρδοπούλου / Golden Magazine 

Πριν ετοιμάσεις τη λίστα των δώρων που σχεδιάζεις να προσφέρεις φέτος στα αγαπημένα σου πρόσωπα, σκέψου πρώτα αν θα ήταν προτιμότερο να καινοτομήσεις κάνοντας «πράσινες», πρωτότυπες και οικονομικές επιλογές. Γιατί υπάρχουν πρακτικά δώρα, που σε βοηθούν να εξοικονομήσεις χρήματα, να εξασφαλίσεις ενεργειακή οικονομία (αποφεύγοντας τις πολλές μετακινήσεις) και να κάνεις το εορταστικό πνεύμα να κυκλοφορήσει με οικολογικό τρόπο:

1. Δεν είναι απαραίτητο να δωρίσεις αντικείμενα. Πέρα από το κλασικό κουτί με το γυαλιστερό περιτύλιγμα και την κορδέλα, μπορείς κάλλιστα να κάνεις μια ευχάριστη έκπληξη προσφέροντας (ακόμα και μέσω Internet) στους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς:

Εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλίας ή ενός ξεχωριστού θεάματος.Υπηρεσίες φροντίδας μαλλιών, προσώπου, σώματος, μανικιούρ, πεντικιούρ.Συνδρομή στο αγαπημένο του/της περιοδικό.Μια δοκιμαστική επίσκεψη για γνωριμία με τη γιόγκα, τη γυμναστική pilates, το τάι-τσι, τη ρυθμική γυμναστική, την τοξοβολία, τον χορό και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.Μια ανακουφιστική συνεδρία ρεφλεξολογίας ή άλλου τύπου μασάζ.


2. Τα χειροποίητα δώρα είναι μια υπέροχη και ταυτόχρονα οικονομική ιδέα, αν φτιαχτούν με αγάπη, κέφι και απλά υλικά. Μπορείς, για παράδειγμα, να συνθέσεις διακοσμητικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας κεριά, γιρλάντες, μεγάλα γυάλινα ποτήρια με πόδι και πολύχρωμες μπάλες. Ακόμα μπορείς να προσφέρεις  ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό φτιαγμένο από τα χεράκια σου ή ένα χρυσό κουτί γεμάτο με σπιτικά κουλουράκια – θα εκτιμηθούν δεόντως!

3. Για τους χρήστες του υπολογιστή, υπάρχουν και τα δώρα με ψηφιακό περιεχόμενο: ένα dvd που μπορεί να περιέχει όλες τις πολύτιμες συνταγές της μαμάς σου ή ένα ψηφιακό άλμπουμ με αγαπημένα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Περισσότερες ιδέες για «πράσινα» δώρα:

Συσκευές ηλιακής φόρτισης και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.Φακοί που χρησιμοποιούν led αντί για συμβατικές  λάμπες.Προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου (Fair Trade), καλλιεργημένα από μικρούς παραγωγούς με οικολογικό τρόπο, όπως γευστικότατη οργανική σοκολάτα, κακάο και καφές.Παιδικά παιχνίδια από οικολογικά υλικά (π.χ. με ξύλο καουτσουκόδενδρου), κατασκευασμένα από εταιρείες που σέβονται τα παιδιά και τη φύση.Ξύλινα μολύβια και μπλοκ από ανακυκλωμένο χαρτί.Σαμπουάν, σαπούνια και κρέμες από φυσικά υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα.Μπλουζάκια ή εσώρουχα από καθαρό βαμβάκι ή modal (μαλακό υλικό από κυτταρινούχες ίνες οξιάς).Βαμβακερές, πρακτικές τσάντες για τα ψώνια.Φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.Ποδήλατα και πατίνια.Αντικείμενα οικολογικού χαρακτήρα, αγορασμένα από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

* Αν αγοράσεις δώρα που έχουν μπαταρίες, καλύτερα να είναι επαναφορτιζόμενες.

 

Προσοχή στη συσκευασία

Σε τι σακούλες θα τα βάλεις όλα αυτά; Φυσικά σε σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί ή βαμβακερό ύφασμα. Μην ενδώσεις στα φανταχτερά γιορτινά χαρτιά και πλαστικά, που εν ριπή οφθαλμού σκίζονται και καταλήγουν στα σκουπίδια. Γενικά φρόντισε τα δώρα που θα αγοράσεις να μην έχουν πολλή συσκευασία (πλαστικό, χαρτόνι, κολλητική ταινία κλπ.).

«Πράσινες» συμβουλές περιτυλίγματος:

Αν πρόκειται να στείλεις δώρα μέσω ταχυδρομείου, τύλιξέ τα με ανακυκλωμένο χαρτί.Μην συσκευάσεις δώρα μεγάλου μεγέθους, απλά δέσε γύρω τους μια ωραία κορδέλα.Αμπαλάρισε τα δώρα με υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι, όπως παλιοί χάρτες, εφημερίδες, κόμικς, τσάντες, παιδικές ζωγραφιές, επιστρατεύοντας μπόλικη φαντασία.Απόφυγε να συσκευάσεις τα παιδικά δώρα. Πρωτοτυπώντας φέτος, κρύψε τα σε διάφορα μέρη μέσα στο σπίτι και παίξε με τα παιδιά το κυνήγι του χριστουγεννιάτικου δώρου.Αντί να σκίσεις τα χαρτιά περιτυλίγματος από τα δώρα που θα πάρεις, βγάλε τα προσεκτικά ώστε να τα χρησιμοποιήσεις του χρόνου για το δικό σου αμπαλάρισμα.

Ηλεκτρονικές ευχές

Όσο για τις ευχετήριες κάρτες, βάλε τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι δημιουργικό με τους μαρκαδόρους τους, διάλεξε κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί ή, όπου μπορείς, στείλε ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες που διαρκούν για πάντα! Επίσης, μπορείς να φυλάξεις τις κάρτες που θα λάβεις, ώστε να τις χρησιμοποιήσεις του χρόνου για να φτιάξεις πρωτότυπα στολίδια. Θυμήσου ότι κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι από εφήμερα εορταστικά υλικά κατασκευάζονται για να καταλήξουν στα σκουπίδια, αφού πρώτα προσφέρουν χαρά μερικών δευτερολέπτων! 

Golden Magazine
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σοκ με Βιλανόβα!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοκ με Βιλανόβα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ