2012-12-19 11:00:56
Φωτογραφία για Αντι Σέρκις: «Οφείλω την καριέρα μου στον γάτο μου!»,
Ζουμπουλάκης Γιάννης

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε το Γκόλουμ στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» επαναλαμβάνει τον ρόλο του στο «Χόμπιτ»,

Ενώ είχε αρκετά χρόνια στην δουλειά, ο βρετανός ηθοποιός Αντι Σέρκις έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως διάσημος το 2002. Χωρίς ποτέ να δούμε το… πρόσωπό του. Ηταν τότε που ο Σέρκις για πρώτη φορά υποδύθηκε το πλάσμα ονόματι Γκόλουμ, στο δεύτερο μέρος της τριλογίας του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», τους «Δύο Πύργους» σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον.

Το λευκό, μοχθηρό αλλά και τόσο συμπαθητικό πλάσμα που φωνάζει διαρκώς «precious» και ταλαιπωρεί τον Φρόντο και την παρέα του, υπήρξε «τέκνο» της φαντασίας του βρετανού συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και εμφανίζεται επίσης στο πρώτο μέρος του «Χόμπιτ», επίσης του Π. Τζάκσον που από την περασμένη Πέμπτη (13 Δεκεμβρίου) προβάλλεται στις αίθουσες.

Ο κινηματογραφικός Γκόλουμ ωστόσο, δημιουργήθηκε μέσω της πρωτοποριακής τεχνικής που λέγεται performance capture: ο Αντις Σέρκις πρώτα κινηματογραφήθηκε και ηχογραφήθηκε και στην συνέχεια, μέσω αυτής της τεχνικής επεξεργασίας, «ντύθηκε» με το «ψηφιακό κοστούμι» που τον βλέπουμε. Η αποδοχή του Γκόλουμ και κατά συνέπεια του ιδίου του Αντι Σέρκις ήταν άμεση, παγκόσμια και κρατά ακόμη.


Μιλώντας για το «Χόμπιτ» προσφάτως στο Λονδίνο, ο Αντι Σέρκις (του οποίου ένας ακόμη γνωστός ρόλος είναι του μουσικού Ιαν Ντιούρι στο βιογραφικό δράμα «Sex, Drugs & rock n' roll»), μας είπε ότι δεν είναι απαραίτητο το πρόσωπο ενός ηθοποιού να φαίνεται στην οθόνη «άπαξ η καρδιά και η ψυχή του βρίσκονται στον ρόλο. Κατά κάποιο τρόπο η performance capture είναι η απόλυτη μεταμόρφωση ενός ηθοποιού και από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να μεταμορφώνομαι».

Μεγάλο ρόλο σε αυτήν την μεταμόρφωση του Σέρκις έπαιξε όμως και ο γάτος του ο Ντιζ_ τον οποίο ονόμασε έτσι τιμής ένεκεν στον τρομπετίστα της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι. «Ο Τόλκιν ονόμασε Γκόλουμ τον ήρωα, ακριβώς λόγω της περίεργης φωνής του» μας είπε ο Σέρκις. «Αναζητώντας κάτι που θα εξηγούσε την αίσθηση του πόνου που πιθανόν να πρέρχεται από κάποιο πρόβημα  στον λαιμό του κατέληξα στον… γάτο μου. Όταν η γάτα κάνει εμετό τα γρομπαλάκια με τις τρίχες που καταπίνει, βγάζει περίεργους ήχους από τον λαιμό της. Εκτός όμως από τον δυσάρεστο βήχα που βγάζει έναν πολύ παράξενο ήχο, οι γάτες "κυματίζουν" από την κορυφή του κεφαλιού τους σε όλη τη σπονδυλική στήλη μέχρι την ουρά τους». Σήμερα λοιπόν, ο Σέρκις οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη στον μακαρίτη τον γάτο του, ο οποίος «είναι πέρα για πέρα υπεύθυνος για την αλλαγή της καριέρας μου».

Επίσης, ένα από τα μελλοντικά σχέδια του Αντι Σέρκις είναι μια κινηματογραφική εκδοχή της «Φάρμας των ζώων» του Τζορτζ Οργουελ. Τι ακριβώς να περιμένουμε; «Είναι πολύ νωρίς ακόμα» μας είπε ο ηθοποιός γιατί γιατί η ταινία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συγγραφής του σεναρίου και του αισθητικού στησίματός της. Ωστόσο, ολόκληρη η ταινία θα είναι γυρισμένη σε performance capture, το ίδιο σύστημα δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε πάνω στον Σέρκις στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» και το «Χόμπιτ».

«Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι "Το παραμύθι της Φάρμας των ζώων του Τζορτζ Οργουελ". Γι' αυτό και δεν θέλουμε να αγνοήσουμε την αθωότητα της ιστορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα υπάρχουν τα πολιτικά στοιχεία της. Δεν θα είναι μαλακό αλλά θα έχει μια συναισθηματική ένταση. Μια μεταφορά αυτού του βιβλίου του Οργουελ στον κινηματογράφο είναι σαν να περπατάς σε τεντωμένο σχοινί».

Για τον Αντι Σέρκις τα θέματα του Τόλκιν, έκρυβαν πολλά ανάμεσα στις γραμμές. Φέρνει ως παράδειγμα το ότι ένα από τα θέματα του «Χόμπιτ» είναι η απληστία. «Αυτό το θέμα, φυσικά, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο, μας έχει καταβροχθίσει. Οπως και η απέραντη  διαφορά ανάμεσα στον πλούτο και την φτώχεια. Η ανθρώπινη κατάσταση ανέκαθεν εξεταζόταν μέσα από αυτά τα σπουδαία βιβλία που ζουν αιωνίως και μας βοηθούν στην διαμόρφωση των πιστεύω μας».

Η ταινία «Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι» προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου σε 153 αίθουσες της Ελλάδας και μέχρι την Κυριακή 16 του μηνός είχε κόψει 110.326 εισιτήρια.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ