2012-12-19 07:09:14
Φωτογραφία για Οι 100 άνθρωποι με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αμερικανική άμυνα
Η αμερικανική αμυντική κοινότητα «εμπεριέχει» ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες: ηγεσία, καινοτομία, τεχνολογία και όραμα. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα, οι Η.Π.Α. να διαθέτουν, για ένα σχεδόν αιώνα, τον καλύτερα εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο στρατό παγκοσμίως.

Ο αμερικανικός στρατός όμως δεν υπάρχει εν κενώ. Ο πιο ισχυρός στρατός του κόσμου λειτουργεί υπό τον πολιτειακό έλεγχο του προέδρου και χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο. Το μέγεθός του, ο σχηματισμός και η δομή λειτουργίας του, έχουν καθοριστεί από πολλές παρεμβάσεις και επιρροές, τόσο πολιτειακές, όσο και στρατιωτικές. Κάποιοι ασκούν επιρροή μέσα από εκλεγμένες θέσεις, κάποιοι άλλοι μετακινούνται εντός και εκτός της κυβέρνησης, ασκώντας επιρροή μέσα από το βιομηχανικό τομέα και τις «δεξαμενές σκέψης». Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι  που κινούνται στη σκιά, μοιράζοντας εμπειρίες και σοφία, πίσω από κλειστές πόρτες.


Το Defense News, μετά από εργασία πέντε μηνών και τη συμμετοχή περισσότερων από 24 δημοσιογράφων και συντακτών, που εκπροσωπούν «χώρους» όπως οι Army Times, Defense News, Air Force Times, Navy Times, Marine Corps Times, Armed Forces Journal and Federal Times και έχουν πολλάκις βραβευτεί για το έργο τους, συνέθεσε τη λίστα των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της αμερικανικής άμυνας.

Η λίστα απαιτεί κάποιους βασικούς κανόνες, οι οποίοι και αποτέλεσαν «οδηγούς» για τους δημιουργούς της.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν βρίσκεται στη λίστα. Ως πλανητάρχης, δεν επηρεάζει τη συζήτηση, αλλά πολύ συχνά, λαμβάνει τις αποφάσεις γύρω από αυτήν.

Ως ο απόλυτος «λήπτης αποφάσεων», ο Ομπάμα αποτελεί στόχο όλων αυτών που θέλουν να επηρεάσουν τα πράγματα. Κατά συνέπεια,  οπότε η πρόσβαση στον πρόεδρο με στόχο την άσκηση επιρροής στην αμυντική πολιτική επηρέασε σημαντικά τη λίστα.

Η ατομική επιρροή που μπορεί να ασκήσει κάποιος - όχι μόνο η δύναμη που προέρχεται από τη θέση του – αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά στοιχεία για την επιλογή των ατόμων. Τι κάνει κάποιον να ασκεί επιρροή; Ένα από τα πρόσωπα της λίστας μας εξηγεί πως η επιρροή σημαίνει αλλαγή και όχι μόνο διασημότητα.

Αρχικά, οι υποψήφιοι για τη λίστα ήταν πάνω από 200. Όταν ο αριθμός περιορίστηκε στους 125, άρχισε η διαδικασία κατάταξης με κριτήριο τις σφαίρες επιρροής τους, όπως: πολιτική, χρήματα, πόλεμος, Κογκρέσο κ.α., αλλά και τον αριθμό σφαιρών που αντιστοιχούσαν στον καθένα.

Για παράδειγμα, ο Bradley Manning, ο ύποπτος για το σκάνδαλο των Wikileaks προστέθηκε στη λίστα, καθώς μία και μόνο ενέργειά του, μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική, τα έξοδα ή τις ρυθμίσεις. Ο Manning επηρέασε και τα τρία – όχι επειδή διέθετε κάποια σπουδαία ικανότητα αλλά επειδή η πληθώρα των πληροφοριών, που υποτίθεται πως κατείχε, οδήγησε κορυφαίους αξιωματούχους να αλλάξουν πολιτικές, προβαίνοντας σε σημαντικές εκκαθαρίσεις στο χώρο της ασφάλειας.

Η λίστα αντιπροσωπεύει την παρούσα χρονική περίοδο. Με τις αλλαγές που θα προκύψουν σε στο Πεντάγωνο και στην ηγεσία  τις επόμενες εβδομάδες, τα ονόματα θα αλλάξουν θέση στην κατάταξη ή απλά θα εξαφανιστούν.

Τέλος, οποιαδήποτε λίστα σαν αυτήν είναι εγγενώς υποκειμενική. Σε αυτή ανήκει ο David Petraeus, που θεωρείτο για χρόνια ο ισχυρότερος Στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών και που αποσύρθηκε πρόσφατα, στον πάτο της λίστας, μετά το ερωτικό σκάνδαλο που έκανε το γύρω του κόσμου. 

Για να δείτε τη λίστα κάντε κλικ εδώ.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ