2012-12-18 23:47:03
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία - Κουβέλης: Δεν ετέθη ζήτημα ανασχηματισμού...!!!
ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΤα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, συζήτησαν το βράδυ της Τρίτης οι κυβερνητκοί εταίροι στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνουν άμεσα κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη μέριμνα στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

«Οργανώνουμε την νέα αφετηρία της χώρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τους εταίρους.

Το θέμα τώρα είναι να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο, ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας» τόνισε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ασφαλής, να συνειδητοποιήσει και να πιστέψει ότι αυτά τα μέτρα, τα δύσκολα, τα βαριά είναι πράγματι τα τελευταία. Και θα είναι τα τελευταία γιατί έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδας αυτή τη στιγμή και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή», είπε χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος πυλώνας στη νέα πορεία είναι η κοινωνική συνοχή.


Ο δεύτερος άξονας, κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι η λήψη πρακτικών μέτρων για την ανάπτυξη, που δεν είναι μόνο οι αποκρατικοποιήσεις, αναφέροντας ότι πρόκειται για τις μικρές καθημερινές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχτούν από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό διοικητικό τρόπο, αλλά και με τον απόλυτο πολιτικό συντονισμό. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και να υπάρχει πλήρης συνεννόηση.

Σε ερώτηση για το φορολογικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πρέπει να φύγουμε από τη συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα και να πάμε στη συζήτηση για το ολοκληρωμένο εθνικό φορολογικό σύστημα.

«Σημασία δεν έχει να ανακατανέμεις τα βάρη στα δηλωμένα εισοδήματα, αλλά να συλλαμβάνεις μη δηλωμένη φορολογητέα ύλη» σημείωσε.

Τα όσα έχουν αποφασιστεί κινούνται σε ιδιαίτερη θετική κατεύθυνση, δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αναβάθμιση από την Standard and Poor's.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για την ανάπτυξη με συγκεκριμένους στόχους ώστε να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Συζητήσαμε ζητήματα λειτουργίας του κράτους καθώς και για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των «οικονομικά ασθενέστερων αυτού του τόπου» καθώς και επιμέρους θέματα που έχουν σχέση με τους αγρότες και ευπαθείς ομάδες με την ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σημείωσε: «Εχουμε σύμπτωση στα περισσότερα σημεία, εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα τα δούμε στο κοινοβούλιο».

Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε κατηγορηματικά ότι στη σύσκεψη των τριών εταίρων ετέθη θέμα ανασχηματισμού και εκλογικού νόμου.

Ερωτηθείς για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ περί καθιέρωσης απλής αναλογικής, απάντησε ότι η πρόταση του κόμματός του στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην καθιέρωση θεσμών ενίσχυσής του.

Τέλος, για τον συντονισμό της κυβέρνησης είπε ότι θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο τρόπο για κάθε υπουργείο.

Στουρνάρας: Σημαντική απόφαση αλλά δεν εφησυχάζουμε

Πολύ σημαντική αλλά χωρίς να επιτρέπει εφησυχασμό χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε «Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός».

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς», ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε για το φορολογικό.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή που έχει προκύψει για την είσπραξη του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει: «Περιμένουμε την απόφαση».

Ο πλήρης διάλογος του υπ. Οικονομικών με τοςυ δημοσιογράφους ήταν ο εξής:

«Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην οικονομία, για τις εκκρεμότητες που έχουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Δημοσιογράφος: Είχαμε μία απόφαση σήμερα αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor' s. Πώς το αξιολογείτε;

Ι. Στουρνάρας: Είναι πάρα πολύ σημαντική απόφαση, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ξέρουμε ότι ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και ανηφορικός. Δεν εφησυχάζουμε δηλαδή.

Δημοσιογράφος: Ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλαγές στο Φορολογικό που ξεκινά αύριο η συζήτησή του στην Επιτροπή;

Ι. Στουρνάρας: Είχαμε μία πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Με το χαράτσι της ΔΕΗ τι θα γίνει, κ. Στουρνάρα;

Ι.Στουρνάρας: Περιμένουμε την απόφαση.

Δημοσιογράφος: Η αναβάθμιση Standard & Poor΄s σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στις αγορές νωρίτερα απ' ό,τι περιμέναμε;

Ι. Στουρνάρας: Ακόμα είναι πολύ νωρίς να κάνουμε τέτοιου είδους πρόβλεψη.

Δημοσιογράφος: Αποκρατικοποιήσεις, κ. υπουργέ;

Ι. Στουρνάρας: Συνεχίζουμε».

Πηγή / ΕΘΝΟΣ 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ