2012-12-18 16:37:03
Φωτογραφία για Βασίλης Κεγκέρογλου: «Θεσμοθέτηση  εγγυημένης επιταγής»
από το Γραφείο Τύπου

Με Επίκαιρη Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την πρόταση για τη θεσμοθέτηση εγγυημένης επιταγής Αναλυτικά το περιεχόμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«Η ανάγκη για τη ρευστότητα στην αγορά είναι γνωστή και αναμένονται θετικές εξελίξεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή καταθέσεων σ’ αυτές.

Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχει και ανάγκη για την αναβάθμιση του θεσμού των επιταγών ώστε να συμβάλλουν στην διευκόλυνση των συναλλαγών και στη διαφάνεια και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Θεωρώ ότι η θεσμοθέτηση ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ θα δώσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Η τράπεζα διασφαλίζει, με καταθέσεις, αξιόγραφα, ακίνητα, προεγκριμένη χορήγηση, ή άλλες εγγυήσεις ή με συνδυασμό τους, την ύπαρξη αντικρίσματος και χορηγεί το «μπλοκ» ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ με συγκεκριμένο αριθμό φύλλων και ανώτερο ποσό ανά φύλο επιταγής, που προσδιορίζεται από την ίδια ανάλογα με τις εγγυήσεις.


Έτσι, η τράπεζα εγγυάται την πληρωμή αναγραφόμενων ποσών και καταργείται αυτόματα η έννοια και η ουσία της ακάλυπτης επιταγής.

Επειδή η θεσμοθέτηση της ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ εκτός από την αναθέρμανση των συναλλαγών θα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια και τη διαφάνεια τους αλλά και τη πάταξη της φοροδιαφυγής και

Επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να αποδέχεται αυτή τη πρόταση.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Έχει μελετηθεί η πρόταση της ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ;

2) Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την δυνατότητα να χορηγούν οι τράπεζες μπλοκ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ και με ποιες προϋποθέσεις;»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ