2012-12-18 08:11:26
Φωτογραφία για Ψυχροπολεμικό κλίμα στις ιρανοτουρκικές σχέσεις Το ιρανικό επιτελείο έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα.
Νίκος Στέλγιας

 Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε υψηλούς τόνους από τους εκπρόσωπους του ιρανικού κράτους έρχονται να βαρύνουν περισσότερο το ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζει τις ιρανοτουρκικές σχέσεις.Εντός του σαββατοκύριακου, το ιρανικό επιτελείο έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το αρχηγείο του ιρανικού στρατού, η τοποθέτηση των νατοϊκών πυραύλων τύπου «Patriot», στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ενδέχεται να σηματοδοτήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την έναρξη ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Από ότι φαίνεται, οι Ιρανοί στρατηγοί πιστεύουν ότι η νέα κίνηση της Άγκυρας δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, στο στόχαστρο των νατοϊκών πυραύλων βρίσκεται και το ίδιο το Ιράν. Από την σκοπιά του Ιράν, οι νατοϊκοί πύραυλοι, οι οποίοι αναπτύσσονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την ενίσχυση της «ασπίδας προστασίας» του Ισραήλ.


Λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα του ιρανικού επιτελείου, στην Τεχεράνη, την σκυτάλη την ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλιχί.

Μιλώντας στους Ιρανούς δημοσιογράφους, ο κ. Σαλιχί έστειλε ένα, νέο, αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογο του και στην τουρκική κοινή γνώμη. «Η ανάπτυξη των πυραύλων Patriot στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας είναι μιια προκλητική ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι, την στιγμή που η Τεχεράνη έστελνε αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, τα συριακά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «Kanal B», στο στόχαστρο των συριακών πολεμικών αεροπλάνων βρέθηκαν τα περίχωρα της επαρχίας του Χαλεπιού.

Τα αυστηρά μηνύματα της Τεχεράνης ήρθαν σε μια στιγμή που στην Τουρκία και στο Λίβανο έλαβαν δυο σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το πολιτικό μέλλον της Συρίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας. Στην Τουρκία, το κίνημα Χεζμπουλλάχ αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να εξασφαλίσει άδεια δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα. Το τουρκικό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο δεν κρύβει την συμπάθεια του προς το ιρανικό καθεστώς, δημιουργεί ένα νέο πολιτικό κόμμα, το οποίο φέρει την χαρακτηριστική ονομασία «Hür Dava Partisi (Το Κόμμα του Ελεύθερου Αγώνα)». Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, το νέο πολιτικό κόμμα θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2013.Την στιγμή που, το τουρκικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπουλλάχ μετατρέπεται σε ένα πολιτικό κόμμα, η λιβανέζικη πτέρυγα του κινήματος στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα στην Δύση.Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση Χεζμπουλλάχ του Λιβάνου, επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται στο πλευρό της Δαμασκού και αποκλείει την άμεση ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ