2012-12-17 15:43:46
Φωτογραφία για Πάτρα: Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλός ο Ηλίας Γρηγόρης, αντιδρώντας στο μνημόνιο
Την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου υπέβαλε σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Μπουρδούλη και στο Δήμαρχο της Πάτρας Γιάννη Δημαρά, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Γρηγόρης, με αντίστοιχες επιστολές του. Τους λόγους της παραίτησής του ο κ. Γρηγόρης τους εξήγησε στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Δημαρά και η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ευχαριστώντας τον για τη συνεργασία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Γρηγόρη προς το Δήμαρχο έχει ως εξής:

Από Ηλία Γρηγόρη Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Πατρέων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Πάτρα, 17 Δεκέμβρη 2012

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Ξεκινήσαμε πριν από έξι χρόνια σαν παράταξη «Τώρα για την Πάτρα». Πιστοί στο συλλογικό μας όραμα, για μια δημοτική κουλτούρα με επίκεντρο τον πολίτη, μακριά από αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα, κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Αγωνιστήκαμε και υπηρετήσαμε την πόλη χαράζοντας μια άλλη πορεία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).


Πορευτήκαμε εδώ και εικοσιτρείς μήνες σαν Δημοτική Αρχή (περίπου στο μισό της θητείας μας), αντιμετωπίζοντας την τερατώδη Καλλικράτεια Μνημονιακή πραγματικότητα και γραφειοκρατία. Σκοντάψαμε στο περισσό θράσος μιας στείρας δημοτικής αντιπολίτευσης, που με άναρθρες κραυγές προσπάθησε και προσπαθεί να αποσείσει τα απαράγραπτα αμαρτήματά της, χρόνιων εγκληματικών πολιτικών, απόλυτα ταυτισμένων με τις εκάστοτε κεντρικές πολιτικές εξουσίες, που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Το ανατρεπτικό μας εγχείρημα βρήκε στήριξη στον πατραϊκό λαό. Πετύχαμε να πραγματώσουμε ένα μικρό μέρος των προσδοκιών μας. Το βήμα αυτό δεν πρέπει να μείνει μετέωρο..

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ, που κυριαρχεί στη σκέψη μου και στη δράση μου αυτή την ώρα, είναι ότι όλοι οι δήμοι της χώρας και ο δήμος της Πάτρας, βρίσκονται σε προθανάτιο ρόγχο. Οι οικονομικοί και θεσμικοί περιορισμοί που επιβάλλει η πολιτική των συνεχόμενων μνημονιακών, ατελέσφορων μέτρων, εξαθλιώνουν την κοινωνία και οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση στη χρεοκοπία και την απαξίωσή της. Την καταργούν ως θεσμό και φιλολαϊκό μετερίζι άμεσης δημοκρατίας. Ήδη, μετά και τη προ ημερών υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και των επί πλέον περικοπών στον προϋπολογισμό του 2013 που αφορούν καθοριστικά τον χώρο της Τ.Α., δημιουργούνται πια, τόσο ασφυκτικές συνθήκες για τη χάραξη οποιασδήποτε δημοτικής πολιτικής, με κύρια αιχμή την κατάρρευση των κοινωνικών δομών του Δήμου που καθιστούν αδύνατη την πολιτική μου παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), όπως είχα προαναγγείλει δημόσια στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22ης Αυγούστου. Αναγκάζουν πια, τις Δημοτικές Αρχές σε ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Λειτουργιών και επιπλέον φορολόγηση των πολιτών τους, για να μπορέσουν να σταθούν οικονομικά, προσφεύγοντας παράλληλα σε μαζικές απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση Περικοπές - Διαθεσιμότητα - Επιτροπεία συνθέτουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον για την Τ.Α. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποδεχτούμε την απομάκρυνση των εξηνταπέντε και πλέον δημοτικών υπαλλήλων, όπως το Γ΄ μνημόνιο προβλέπει. Επ' ουδενί δεν πρέπει να αποδεχτούμε την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης μας στους ιδιώτες όπως Κυβέρνηση και Τρόϊκα επιτάσσουν.

Με κατατεθειμένες τις πολιτικές διαφωνίες μου σε θέματα τακτικής και στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής στα συλλογικά όργανα και μετά από έξι χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πατρέων, η παραίτηση που σας υποβάλλω από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και παρακαλώ να δεχθείτε, είναι πράξη της μέγιστης δυνατής διαμαρτυρίας που μπορώ να καταθέσω για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην Τ.Α., την οποία οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα προσπαθούν να μετατρέψουν σε βραχίονα της άθλιας αντιλαϊκής πολιτικής τους. Στη σκέψη μου άλλωστε πρυτανεύει ότι, η ΕΝΑΛΛΑΓΗ προσώπων, όπως και η ανακλητότητα στα αιρετά αξιώματα βελτιώνει την δημοκρατική λειτουργία και σε τελευταία ανάλυση ΟΥΔΕΙΣ αναντικατάστατος.

Σε 10 μέρες περίπου έχουμε δημαιρεσίες στο δήμο μας. Όπως ανέφερα και στο προχθεσινό συμβούλιο καλώ τον Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους αναπληρωματικούς τους, να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση στο χάος, την κοινωνία σε ασφυξία και απόγνωση και στερεί την πόλη από το θαλάσσιο μέτωπό της. Υλοποιώντας αυτή την πολιτική μου πρόταση, παραιτούμαι πρώτος.

Καλώ τους συμπολίτες μου

- Να ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ γύρω από τις γνήσια αντιμνημονιακές δυνάμεις που θα θέσουν ένα τέλος στην καταστροφική πορεία της χώρας και που θα μπορέσουν να χαράξουν Κεντρικά - Θεσμικά και στην Τ.Α. μια νέα ελπιδοφόρα πορεία σ' ένα «μετατροϊκανό» ξέφωτο.

- Να κλείσουν τ' αυτιά τους σε ακραία αντιδημοκρατικά ουρλιαχτά των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού, του αυταρχισμού και των συνταγματικών εκτροπών.

- Να στηρίξουν τις δημοκρατικές δομές και τα συλλογικά όργανα του δήμου, περιφρουρώντας στην πράξη την λειτουργία των θεσμών και όχι στραγγαλίζοντάς τους στο όνομα της προστασίας τους, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, με τις λιγότερες γι' αυτόν απώλειες και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αγωνιστούμε για να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική διέξοδο, το συντομότερο δυνατό.

- Να παλέψουν για μία νέα δημοτική κουλτούρα που θα επενδύει στη συλλογική προσπάθεια και αλληλεγγύη των πολιτών και θα προτάσσει το συμφέρον της πόλης έναντι των ποικιλώνυμων μικροσυμφερόντων, αγκυλώσεων και ιδεοληψιών.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Με συνέπεια στις πολιτικές μου επιλογές και τη φιλοσοφία ζωής, θα συνεχίσω να παλεύω γι' αυτά για τα οποία ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, έτσι ώστε η προσπάθειά μας να μη πάει χαμένη. Ο σπόρος που σπείραμε να δώσει τους καρπούς, που ιδιαίτερα έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία.

Με τιμή

Ηλίας Γρηγόρης

Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο κ. Δημαράς, ο οποίος απουσίαζε ( λόγω της συνεδρίασης της ΠΕΔ) από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του κ. Γρηγόρη, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να διαβάσει στο Σώμα την παρακάτω δήλωση:

«Ευχαριστώ τον φίλο και καλό συνεργάτη Ηλία Γρηγόρη για τους αγώνες που δώσαμε μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες για την Πάτρα και τους πολίτες της. Οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα που μας ένωσαν και μας έκαναν να δώσουμε δύσκολες μάχες μακριά από κηδεμονίες και συμφέροντα, παραμένουν και αποτελούν γνώμονα των επιλογών και των ενεργειών μας. Ο καθένας επιλέγει το μετερίζι από το οποίο θα παλέψει για να γίνουν πράξη.»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ