2012-12-16 12:55:03
Φωτογραφία για Η χαρά της δόσης και τα «αν» της ανάπτυξης
«Λεφτά υπάρχουν», αναφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι μέσω του Eurogroup στέλνουν περί τα 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με τα πρώτα χρήματα ...(34,3 δισεκατομμύρια) να έρχονται στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, όπως εκτιμούν στελέχη του ΥΠ.ΟΙΚ.

Λογικά, λοιπόν, ένα γέλιο έσκασε στα χείλη των ταλαιπωρημένων πολιτών και της αγοράς, που αναζητούν εναγωνίως μία ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Λέμε «λογικά», γιατί μετά την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά ξεκινάει ένα ακόμη δυσκολότερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ποιο είναι αυτό; Ότι η ρευστότητα, είτε αυτή αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είτε την εξόφληση των ιδιωτών πιστωτών του δημοσίου, θα πρέπει όντως να διοχετευτεί με γνώμονα την ανάπτυξη και συνάμα να εξασφαλιστεί ότι δεν θα… ενθυλακωθεί για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» παντός είδους!

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των ετοιμασιών της κυβέρνησης με το να φτιάξει λίστα για το ποιοι θα προηγηθούν στην αποπληρωμή των οφειλόμενων από το δημόσιο, είχε καλλιεργηθεί ένας μύθος
. Όντως χρήματα θα πέσουν και στην αγορά – και όπως υπολογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, αυτά τα χρήματα θα είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Όμως αυτά τα χρήματα θα δοθούν σταδιακά. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όσοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αναμένεται να κληθούν για να εισπράξουν λίγες ημέρες πριν φύγει το 2012. Κι αυτό διότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια, γραφειοκρατικού χαρακτήρα, που πρέπει να υπερπηδηθούν.

Μηχανισμός εποπτείας

Κατ’ αρχάς, μέχρι τα χρήματα να μπουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, πρέπει να στηθεί ο νέος μηχανισμός εποπτείας της εκταμίευσης των δόσεων από το EFSF. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει φροντίσει να κάνει το «κουμάντο» του, έχοντας στο σενάριο ενός «Plan B» ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες έως και για μέρος του Ιανουαρίου, με κύριο στήριγμα τις εκδόσεις εντόκων.

Το δεύτερο «εμπόδιο» είναι το EFSF, που ανάγεται σε θεματοφύλακα του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ όπου θα φτάνουν οι δόσεις. Το πλέγμα εποπτείας που έχει ήδη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό στις Βρυξέλες, θα περιλαμβάνει γνωμοδότηση του EFSF βάσει αναλυτικών στοιχείων ημέρας, εβδομάδας, μήνα για τις ταμειακές ανάγκες του κράτους και εν συνεχεία θα απελευθερώνει κομμάτια της δόσης. Το ίδιο ισχύει και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (με αρχή από τα 7 δισ. ευρώ που συμβασιοποιήθηκαν έως το 2012), καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαιτείται ονοματικός κατάλογος δικαιούχων.

Ας μην ξεχνάμε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένει και τις απαντήσεις των υπουργείων και των φορέων για τις περικοπές στις οποίες θα προχωρήσουν αν και πάλι «ξεχειλώσουν» οι δαπάνες τους.

Επιστροφή φόρου

Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν πρώτοι είναι αυτοί στους οποίους οφείλονται επιστροφές φόρων, καθώς εκεί οι λίστες είναι δεδομένες, και ακολουθούν οι συνταξιούχοι που περιμένουν εφάπαξ και άλλοι προμηθευτές. «Ο στόχος πάντως είναι να πέσουν άμεσα έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» που ανέφεραν ότι δεν μένει ούτε ψίχουλο για την αγορά. Και τα υπόλοιπα θα δίνονται σταδιακά το 2013 για να φτάσουμε στα 7 δισ., που είναι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι θα προχωρήσει άμεσα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ορθοποδήσει και να αρχίσουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα, οι θετικές εξελίξεις από τις Βρυξέλλες ενισχύουν την κυβέρνηση, η οποία πλέον με λυμένα τα χέρια μπορεί να προχωρήσει στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, αυτά τα χρήματα –όχι μόνο τα 34 δισεκατομμύρια που θα εκταμιευτούν άμεσα μέχρι την Τρίτη, αλλά το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία μέχρι τον Μάρτιο– μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

Εξάλλου, την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα γίνει ορατή σε όλους το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Κι εκεί αναμένεται να ρίξει όλο το βάρος της η υπό τον Αντώνη Σαμαρά τρικομματική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα του Eurogroup κρίνεται καλύτερο των ελληνικών προσδοκιών. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση, η οποία παρά τις αστοχίες της μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

Αυτό φαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως προχώρησαν στην εκταμίευση μετά τις προσπάθειες της Ελλάδας για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και το επιτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους:

«Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας ισχυρής δέσμευσης που έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ήδη διεξάγονται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας τον δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

• 16 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες οφείλουν να ξεκινήσουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίες υποφέρουν από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών καλό είναι να έχει έτοιμους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να κρατήσουν τα χρήματα και να μη χρηματοδοτήσουν την αγορά. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ρόλος των επιτρόπων, οι οποίοι θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

• 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον προϋπολογισμό και στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Κάτι που είναι αναγκαίο. Όμως κι εδώ πρέπει να υπάρξουν δικλείδες, ειδικά σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές του δημοσίου. Καλό είναι να έρθουν σε συνεννόηση, ώστε παράλληλα με τα χρήματα που θα πάρουν να έχουν έτοιμο και αναπτυξιακό πλάνο.

• 11,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επαναγορά ελληνικού χρέους.

• Το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου θα έρθουν άλλα 7,2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες και άλλα 11 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στον προϋπολογισμό και στην κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ