2012-12-14 20:43:50
Φωτογραφία για Ο σταθμός του Κοζλοντούι είναι ανάμεσα στους καλύτερους στον κόσμο, τονίζει ο επικεφαλής της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της χώρας
Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού “Κοζλοντούι” και πως ο σταθμός είναι ανάμεσα στους καλύτερους στον κόσμο, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της χώρας Σεργκέι Τσότσεφ.Σημείωσε, δε, πως οι συστάσεις της πρόσφατης αποστολής του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού ΙΑΑΕ για βελτίωση της μονάδας εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας συνεχούς αναβάθμισης της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη, ύστερα από το ατύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΡ, ο κ. Τσότσεφ ανέφερε ακόμη πως τα αποτελέσματα της αποστολής είναι καλά, όπως θα φανεί μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης των 13 ειδικών από τις 11 χώρες που πήραν μέρος στην αποστολή του διεθνούς οργανισμού. Η σχετική έκθεση αναμένεται να επιδοθεί στις βουλγαρικές αρχές σε περίπου τρεις μήνες.


Ο Βούλγαρος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι η διεθνής αποστολή ήρθε στη Βουλγαρία κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της χώρας «ακριβώς με το σκοπό να κάνει συστάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας κατά την εκμετάλλευση του σταθμού Κοζλοντούι» και σημείωσε πως οι συστάσεις των ξένων ειδικών συμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, μ' αυτές της βουλγαρικής Αρχής, κατόπιν έγκρισης της οποίας- και μόνο -μπορεί να τεθεί σε λειτουργία κάθε ένας από τους δύο αντιδραστήρες του Κοζλοντούι.

Ο βουλγαρικός σταθμός έχει σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, αλλά σύμφωνα με την αποστολή του ΙΑΑΕ τα σχέδια αυτά δεν καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων. Η διοίκηση του Κοζλοντούι εργάζεται για την απάλειψη των παραλείψεων, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος του 2013, σύμφωνα με τον κ. Τσότσεφ.

«Είμαστε ευγνώμονες στην αποστολή του ΙΑΑΕ αλλά δεν πρέπει να συνάγονται γενικά συμπεράσματα …Προσωπικά, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με όλα τα μέλη της αποστολής και με τον επικεφαλής της. Οι εντυπώσεις για τον σταθμό είναι καλές, σε γενικές γραμμές. Ο σταθμός είναι σε καλή τεχνική κατάσταση και στη βάση των εκτιμήσεων της αποστολής, αλλά και της εμπειρίας μου από τις επιθεωρήσεις σε πυρηνικές μονάδες άλλων χωρών, μπορώ να πω με κάθε υπευθυνότητα, ότι ο Κοζλοντούι είναι ανάμεσα στους καλούς σταθμούς στον κόσμο» κατέληξε ο κ.

Τσότσεφ.

«Έχουμε σχέδια και οδηγίες διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, αλλά από την αποστολή μας συνέστησαν να τα συμπληρώσουμε υπό τον πρίσμα των όσων συνέβησαν στο Φουκουσίμα. Άλλο πρόβλημα είναι, κατά την αποστολή, η ανεπάρκεια μετρητών νετρονίων, ώστε να αποφευχθούν εγκαίρως δυνητικές εκπομπές με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του προσωπικού του σταθμού. Εμείς διαθέτουμε τέτοιο εξοπλισμό, αλλά οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΑΕ έκριναν, ότι δεν φτάνει και μας είπαν, ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλους μετρητές. Στην ουσία, όλες οι συστάσεις και συμβουλές της αποστολής θα ενταχτούν στο επενδυτικό πρόγραμμα του Κοζλοντούι».

Τα παραπάνω ανέφερε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του βουλγαρικού σταθμού Κρασιμίρ Νικόλοφ, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.Μαζί με τις τρεις συστάσεις και τις οχτώ προτάσεις για βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας του σταθμού, η διεθνής αποστολή διέκρινε και εννέα καλές πρακτικές στη λειτουργία της βουλγαρικής μονάδας.«Αυτές οι πρακτικές μας θα αποσταλούν σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο με σύσταση να εφαρμοστούν» σημείωσε ο κ. Νικόλοφ. 

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Κέρδος online 14/12/2012 17:09
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ