2012-12-13 06:00:06
Φωτογραφία για ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ;
Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Άσαντ έχει αρχίσει. Οι εν εξελίξει ψυχολογικές επιχειρήσεις, τα περί χημικών όπλων, οι αυτομολήσεις στελεχών του, η προέλαση των ανταρτικών δυνάμεων, η μεταφορά των ”Patriot” από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δείχνουν πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς.

Η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη. Ασαφαλώς ο Άσαντ δεν έχει μέλλον, αλλά και η μετα-ασαντική Συρία είναι άγνωστο πως θα κινηθεί Γάλλοι κομάντος και ειδικοί πράκτορες έχουν εισέλθει τις τελευταίες μέρες στη Συρία, και μάλιστα αρκετά βαθιά στο έδαφος της χώρας. Οι πιό πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στη βόρειο Συρία, και στις περιοχές Χαλεπίου και Ιντλίμπ. Οι Γάλλοι τους πέρασαν μέσω Λιβάνου μυστικά, απλά αναφέροντάς τους ως στελέχη της δύναμης του ΟΗΕ/UNIFIL που εδρεύει στον Λίβανο. Οι Γάλλοι κομάντος έχουν συνεχή επαφή με χριστιανούς στη βόρειο Συρία, που τους πληροφορούν για πολλά.


Οι Γάλλοι μαζί με τους Αμερικανούς, σε έξι σημεία της Συρίας προσπαθούν να απομονώσουν τους τζιχαντιστές από τις λοιπές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Οι τζιχαντιστές είναι οι καλύτεροι πολεμιστές και αποτελούν το 10% του συνόλου των αντικαθεστωτικών. Δεν έχουν συγκριτικά με τους άλλους μεγάλες απώλειες, ακριβώς γιατί είναι καλοί πολεμιστές. Οι Αμερικανοί κομμάντος ενεργούν πιό κοντά προς τα τουρκικά σύνορα. Και αυτοί εμπλέκονται στον έλεγχο και διαχωρισμό των τζιχαντιστών από τον απελευθερωτικό στρατό.

Η Γαλλία πρωτοστατεί στο να αρθεί το εμπόριο όπλων προς τη Συρία, για να τροφοδοτήσει με όπλα τους αντικαθεστωτικούς. Τα όπλα από το Κατάρ στους εξεγερθέντες φτάνουν μέσω Τουρκίας, ενώ τα σαουδαραβικά μέσω Ιορδανίας. Μέχρι στιγμής η Σαουδική Αραβία έχει διαθέσει 55 εκατ. δολάρια στους Σύριους αντικαθεστωτικούς. Μέσα στον χώρο των αντικαθεστωτικών υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές για πολλά θέματα.

Κάθε εβδομάδα, σε συγκεκριμένο χώρο κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, συνεδριάζουν και συζητούν επί ώρες οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Γαλλίας-Τουρκίας-Ιορδανίας-Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων…

Σημαντικός για τις εξελίξεις θα είναι τώρα ο ρόλος των Αλεβιτών (2.6 εκατομμύρια, στηρίζουν τον Άσαντ), της Ρωσίας και του Ιράν.

Αθανασιος Δρούγος

* Διεθνολόγος, στρατιωτικός αναλυτής, συνεργάτης ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Auto-Quiz της ημέρας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Auto-Quiz της ημέρας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ