2012-12-13 04:19:03
Φωτογραφία για Υψηλό το βιοτικό επίπεδο, αλλά και πολλοί οι φτωχοί
Εκατομμύρια οικογενειών στην Αυστραλία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση αυτά τα Χριστούγεννα, με την πτώση των... επιτοκίων να καλύπτει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και υγραερίου.

Σύμφωνα με μια τελευταία ανάλυση, αν υπολογιστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το γκάζι και το ποσό που εξοικονομούν οι καταναλωτές από τη μείωση των επιτοκίων, μέσα σ' ένα χρόνο, βγαίνουν κερδισμένοι κατά 1.390 δολάρια.

Ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, Μπεν Φίλιπς, δήλωσε ότι «ακόμη και με άλλες πιέσεις που προστίθενται από την άνοδο τιμών, το βιοτικό επίπεδο στην Αυστραλία ποτέ δεν υπήρξε καλύτερο». Ο ίδιος προσέθεσε ότι, ενώ το κόστος ζωής, τον περασμένο χρόνο έμεινε το ίδιο, οι μισθοί αυξήθηκαν το λιγότερο κατά 3.7% περίπου.

«Οι περισσότεροι βλέπουν τις τιμές του ηλεκτρικού και γκαζιού να ανεβαίνουν, δεν προσέχουν όμως τι γίνεται με το κόστος, για παράδειγμα, εισαγόμενου ρουχισμού, παπουτσιών και ηλεκτρικών ειδών που οι τιμές τους έχουν μειωθεί αισθητά».


Δεν είναι, εντούτοις, «όλα καλά για όλους». Εκείνοι που νοικιάζουν, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν βλέπουν κανένα όφελος από τη μείωση των στεγαστικών επιτοκίων, αλλά, το αντίθετο, έχουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στα ενοίκια, κατά μέσο όρο, 320 δολάρια ετησίως.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ενοικιαστές που είναι άνεργοι ή εργάζονται περιστασιακά, αντιμετωπίζουν πολύ σκληρές καταστάσεις, ο αριθμός δε εκείνων που αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια από φιλανθρωπικά ιδρύματα αυξάνεται διαρκώς.

Η διευθύντρια του φιλανθρωπικού οργανισμού Uniting Care, Lin Hasheld, θα πει χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι είναι πραγματικά σε πολύ πλεονεκτική θέση και, σαν χώρα, πήγαμε, συγκριτικά, πολύ καλά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που έμειναν εκτός».

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού και γκαζιού, έχουν καταφύγει στον εύκολο τρόπο να αναγκάσουν τους καταναλωτές που καθυστερούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Μετά από μια ειδοποίηση και προθεσμία λίγων ημερών, κόβουν το ηλεκτρικό ή το γκάζι, βυθίζοντας νοικοκυριά στο σκοτάδι. Οι διακοπές στο γκάζι έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σ' ένα χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Βασικών Υπηρεσιών, 24.000 νοικοκυριά στη Βικτώρια είδαν το ηλεκτρικό να κόβεται, μια άνοδος της τάξης 30% μέσα σ' ένα χρόνο, ενώ 20.000 έμειναν για ένα διάστημα χωρίς γκάζι, μια αύξηση της τάξης του 50%.

Ο υψηλός αριθμός διακοπής του ρεύματος ή του γκαζιού στην ίδια διεύθυνση και στο ίδιο όνομα, δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα σε πάρα πολλά νοικοκυριά σήμερα με την πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του γκαζιού έγκαιρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ