2012-12-12 15:23:02
Φωτογραφία για Λ. Κ. Αυγενάκης: Άμεση τροποποίηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
από το Γραφείο Τύπου

Σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ιωάννη Στουρνάρα αντίστοιχα, τονίζει την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με τον νέο νόμο εισάγεται η προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και ενισχύεται η δυνατότητα διάσωσής τους, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσής. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης, από τις επιχειρήσεις που κατευθύνθηκαν προς το άρθρο 99, μόλις ένα 5% από τους επιχειρηματίες καταφέρνει να ανακάμψει από τις διαδικασίες εξυγίανσης. Για τη συντριπτική πλειοψηφία, η προ-πτωχευτική διαδικασία οδηγεί στην οριστική πτώχευση

Ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρει ότι: «η αχίλλειος πτέρνα στην εφαρμογή του άρθρου 99 είναι το γεγονός ότι όλοι οι πιστωτές μίας επιχείρησης, εργαζόμενοι και προμηθευτές, αντιμετωπίζονται από το νόμο όπως ακριβώς και τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, οι απαιτήσεις τους στοιβάζονται στη λίστα των υποχρεώσεων της εταιρεία και εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας χάνουν τα όποια δικαιώματα είχαν».


Επιπροσθέτως στα ανωτέρω, ένα πρόβλημα που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 99, είναι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία που συνδέονται με την εταιρεία που ζήτησε τη συνδρομή του άρθρου 99, των οποίων οι χρηματικές απαιτήσεις παγώνουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο κ. Αυγενάκης ζητά να υπάρξει ρητή και σαφής προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές και επιπλέον ερωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός από πλευράς των Υπουργείων ώστε να επανεξεταστούν τα άρθρα 99 – 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης : «είναι κυρίαρχο ζήτημα να προβλεφθούν ουσιαστικά μέτρα και να αναθεωρηθούν διατάξεις ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του ελληνικού «επιχειρείν» όπως συμβαίνει με το άρθρο 99, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η κατάσταση έχει σε ένα βαθμό σταθεροποιηθεί».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ