2012-12-12 12:13:02
Φωτογραφία για Παραμένει κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού
Για κοροϊδία της τρόικας, συντήρηση του πελατειακού κράτους και συνδιοίκηση του ΥΠΕΚΑ με το Τεχνικό Επιμελητήριο, κατηγορεί την κυβέρνηση η επαγγελματική-επιστημονική ένωση πτυχιούχων μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) με αφορμή νομοθετικές ρυθμίσεις που διαχωρίζουν το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή.

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΕΤΕΜ στον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη, η οποία κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό αλλά και τους επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι πτυχιούχοι μηχανικοί στηλιτεύουν την πρακτική του ΥΠΕΚΑ για τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, με την οποία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν διατηρείται το επάγγελμα του μηχανικού κλειστό, υπέρ των μηχανικών μελών του ΤΕΕ.

Όπως αναφέρουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφτηκε στις 19 Νοεμβρίου (ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν4046/2012 και του ν4093/2012), δημιουργούνται επιθεωρητές δύο ταχυτήτων: οι διπλωματούχοι –απόφοιτοι του ΕΜΠ, οι οποίοι θα μπορούν να εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά για όλα τα ακίνητα, χωρίς κανένα περιορισμό και οι μηχανικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ, οι οποίοι θα περιοριστούν στις κατοικίες με όριο ισχύος τα 100 KW για εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού ενώ αποκλείονται εντελώς ακόμη και από εμπορικά καταστήματα.


Ο διαχωρισμός γίνεται παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί από τη στιγμή που προβλέπεται παρακολούθηση κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και ενιαία εξεταστική διαδικασία. Τονίζουν μάλιστα ότι στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή αξιοποίηση των κτιρίων που είχε δώσει τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του, καταργούσε τις δύο κατηγορίες. «Το τέχνασμα της δήθεν κατάργησης των κατηγοριών Ενεργειακών Επιθεωρητών σε Α’ και Β΄ τάξης με την αναδιατύπωση σε μια ενιαία παράγραφο των δύο διακριτών κατηγοριών προκειμένου να ξεγελαστούν οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι εντελώς απαράδεκτο» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι μηχανικοί της ΕΕΤΕΜ σχεδιάζουν την προσεχή Παρασκευή να επισκεφτούν το ΥΠΕΚΑ και να διαδηλώσουν συλλογικά την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που όπως καταγγέλλουν, απαξιώνουν το επάγγελμα του πτυχιούχου μηχανικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ξεσπαθώνουν εναντίον των διπλωματούχων καθώς έχει προηγηθεί σειρά καταγγελιών στην Τρόικα και την ΕΕ για προνομιακό ρόλο των μελών του ΤΕΕ στην κυβέρνηση.

Πριν από δύο εβδομάδες η διοίκηση της ΕΕΤΕΜ κατέθεσε και στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη σχετικά με το κόστος της πολιτείας από την αδράνεια του συστήματος για τα αυθαίρετα που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση ο ανακριτής έχει καλέσει σε απολογία την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παραιτήσεις στο ΕΚΕΒΙ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παραιτήσεις στο ΕΚΕΒΙ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ