2012-12-12 12:07:03
Φωτογραφία για Η ψυχή... της πεταλούδας
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

«Για να ανέβεις στον ουρανό πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης», αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο ο «Φτωχούλης του Θεού».

Γιατί όσοι έρχονται αντιμέτωποι με την «αρρώστια του μυαλού», την ψυχική νόσο, κάπως έτσι νιώθουν.

Μπορεί να μην φτάνουν στην κόλαση αλλά σίγουρα παίρνουν μεγάλη φόρα για να ανέβουν ψηλά και να ορθοποδήσουν. Όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις ασθένειες, παλεύεις για να σηκωθείς, πέφτεις και παλεύεις να σηκωθείς. Και μια και δυο και τρεις φορές, και όσες χρειαστεί.

Μόνο που με την ψυχική νόσο, οι πάσχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα «θεριά που είναι μέσα τους και τις φωνές τους» και τα θεριά με τα γουρλωμένα μάτια και τα κοφτερά δόντια, που τους κοιτούν απ'έξω. Και γι'αυτό καταβάλλουν επίσης μια τεράστια προσπάθεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας 31 χρόνος σχολιάζοντας την προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές έγραψε: «Για μένα στίγμα είναι ο φόβος που βλέπω στο βλέμμα των άλλων, το γύρισμα της πλάτης, ο ήχος της πόρτας που κλείνει».


«Γενικώς τους ανθρώπους τους πειράζουν διάφορα, αλλά δε θα ήθελα να τα συζητήσω κιόλας» θα πει στο MadeinCreta η Γιούλη, μια 33χρονη η οποία κάποια στιγμή ήρθε αντιμέτωπη με τη διπολική διαταραχή.

«Την παλεύω πολλά χρόνια, αλλά τώρα είμαι καλά κι ευτυχώς σε καλό δρόμο. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους, ξέρετε… Εγώ δε βρήκα τη λύση νωρίς, πήγαινα στο γιατρό αλλά δεν έπαιρνα τα φάρμακά μου».

"Κορίτσι"

Η ψυχολογική της κατάσταση επιδεινώθηκε και από την απώλεια του πατέρα. Σιγά σιγά ακολουθώντας την αγωγή της, ορθοπόδησε. Τώρα είναι στη φάση που η ίδια νιώθει καλά. Προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της κι αυτό το κάνει μέσα από τις μπογιές της, τα πινέλα της, τις συναναστροφές της και μάλλον και τον έρωτα που είναι η «χειρότερη τρέλα από όλες», θα πει κάποια στιγμή αυθόρμητα και γελώντας, όταν η συζήτηση πήγε στην έμπνευση.

«Το ξέρετε ότι η πεταλούδα συμβολίζει την ψυχή;», είπε στο MadeinCreta, όταν παρατηρούσαμε τα έργα της, κατά τη διάρκεια της συνάντησή μας, στα γραφεία της 7ης ΔΥΠΕ όπου πραγματοποιείται και η δεύτερη έκθεσή της.

Έντονα ζωηρά χρώματα σε διάφορους πίνακες και πού και πού πεταλούδες!

Άρχισε να νιώθει κάπως περίεργα στην εφηβεία. Κλεινόταν στον εαυτό της, μάλωνε με τους φίλους της, σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο, δε μίλαγε στους γονείς της.

«Άρχισα να απομονώνομαι, μου έφταιγαν οι συμμαθητές και οι φίλες μου. Άρχισα να γίνομαι «κλειστό» παιδί και μετά πέρασα όλες τις φάσεις της διπολικής διαταραχής».

Η ζωγραφική είναι το πάθος της, ένα πάθος που έχει από μικρή, και τη βοηθάει να εκφράζεται .

Και όχι μόνο αυτό, παραδίδει μαθήματα στην «Υπέρβαση» σωματείο που ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό σωματείο ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην Κρήτη, αλλά και στον «Κρίκο» σύλλογο Φίλων και Συγγενών Ψυχικά Ασθενών.

Ο έρωτας είναι τρελός

Η Γιούλη είναι ωραίος τύπος ανθρώπου, χαμηλών τόνων, αλλά με χιούμορ. Και όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πηγή έμπνευσης της ανοίχτηκε λίγο πιο πολύ.

-Πότε ζωγραφίζεις;

«Όταν είμαι «κανονική» ή λίγο στεναχωρημένη… Έχω κάνει ένα σκοτεινό έργο λίγο φρικαλέο, για την Ελλάδα, αλλά μάλλον δεν θα το εκθέσω είναι άγριο…»

"Φεγγαρολουσμένη πόλη"

-Όταν δεν είσαι καλά δε ζωγραφίζεις;

«Τότε κάνω βλακείες»

-Όταν είσαι ερωτευμένη; Αλήθεια τώρα είσαι;

«Είμαι (χαμογελάει)… Πολλές φορές είμαι»

-Σε βοηθάει;

«Σε παραλύει»

-Δεν ζωγραφίζεις ποτέ ερωτευμένη;

«Όχι , ο έρωτας σε τρελαίνει σε αποδιοργανώνει δεν μπορείς να συνεχίσεις…»

-Οι τρελοί έρωτες κρατάνε;

«Ευτυχώς όχι! (γέλια) Οι τρελοί έρωτες και οι έρωτες που δεν αξίζουν πολύ δεν κρατάνε και πολύ».

-Τι έχει σημασία για σένα , μετά από όλα αυτά;

«Σημασία έχει να προχωρήσω. Σημασία έχει να έχουμε θέληση για ζωή και να σκεφτόμαστε ότι όλοι παίρνουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια. Άλλοι έχουν σάκχαρο, άλλοι την καρδιά τους, άλλοι τα ψυχολογικά τους. Έτσι πρέπει να το σκεφτόμαστε όχι… πώς να το πω… ρατσιστικά».

-Θες να μου πεις κάτι άλλο;

«Ναι, αν ένα παιδί έχει γονιό άρρωστο να συνεχίσει να τον αγαπάει και να είναι δίπλα του. Αν πάλι ένα παιδί είναι άρρωστο, να το διαγνώσουν άμεσα για να το βοηθήσουνε εγκαίρως».

"Χρυσοφώτεινη νύκτα"

*Η Έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου ψυχικά πασχόντων ΥΠΕΡΒΑΣΗ θα φιλοξενείται έως τις 18 Δεκεμβρίου 2012, στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο κέντρο της πόλης στην οδό Σμύρνης 26, στο ισόγειο.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.30 π.μ.-13.30 μ.μ., παρουσία εκπροσώπου του Συλλόγου ΥΠΕΡΒΑΣΗ.

Η ως άνω ενέργεια της Δ/νσης Προγραμματισμού – Ψυχικής Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται, με στόχο τη βελτίωση των αντιλήψεων και της στάσης της κοινότητας απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες και την ψυχική νόσο.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ