2012-12-12 09:01:04
Φωτογραφία για Εγκλημα στην ενέργεια
Με τη γνωστή μέθοδο των αυξήσεων, την οποία ακολουθεί παγίως, προσπαθεί η ΔΕΗ να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού της, οι οποίες προήλθαν από την ανικανότητα των περισσότερων διοικήσεων της επιχείρησης να ασκήσουν χρηστή διοίκηση, με αποτέλεσμα να παράγουν. συνεχώς, ελλείμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 η ΔΕΗ εμφάνιζε κέρδη 500 εκ. ευρώ. Στη συνέχεια οι διοικήσεις Παλαιοκρασσά και Αθανασόπουλου (του μεγάλου μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα) καταβαράθρωσαν την επιχείρηση, η οποία πέρασε και πάλι σε ελλείμματα, τα οποία καλούνται

και πάλι να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αυξήσεις μέσω της υποχρεωτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, τίποτα,

πέραν της ανικανότητας των διοικήσεών της δεν δικαιολογεί όλες αυτές τις αυξήσεις. Η ΔΕΗ κατηγορείται επίσης ότι ακολουθεί πολιτική που οδηγεί σε ελλείμματα, τα οποία απαξιώνουν την επιχείρηση, την ώρα που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων. Αν η διοίκηση


της ΔΕΗ συνεχίσει να απαξιώνει την επιχείρηση, από την αποκρατικοποίηση θα εισπραχθεί πολύ χαμηλό τίμημα, κάτι το οποίο, ενδεχομένως, επιδιώκεται από κάποιους.

Από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα εξασφαλίσουν στους αγοραστές υψηλά έσοδα. Αν οι ιδιώτες, όπως αναμένεται, ασκήσουν λαλύτερη διοίκηση θα έχουν πολύ μεγάλα κέρδη. Άλλωστε αυτό αποδείχθηκε την περίοδο 1996-2004 όταν η επιχείρηση λειτουγούσε ως δημόσια και όχι ως ιδιωτική, απλά είχε ικανή διοίκηση.

Παράλληλα, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, η ΔΕΗ προσφέρει υπηρεσίες και στους ανταγωνιστές της προκειμένου να έχουν υψηλά κέρδη, αφού και εκείνοι θα πωλούν σε παραπλήσιες τιμές, ενώ και οι τιμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες πηγές (φυσικό αέριο κλπ) θα κυμανθούν στα ίδια επίσης επίπεδα, εξασφαλίζοντας, έτσι, υψηλά κέρδη και στους ιδιώτες που θα επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς.

Την ώρα που η ΔΕΗ προετοιμάζει τεράστιες αυξήσεις που θα πλήξουν τα νοικοκυριά, είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη διαφημιστικά καμπάνια, παρότι είναι ακόμα μονοπώλιο. Είναι πολύ πιθανό η καμπάνια αυτή να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των ΜΜΕ και του Τύπου, που θα αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά με χρήματα των καταναλωτών.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ