2012-12-12 08:56:44
Φωτογραφία για ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τη «βούλα» του Eurogroup της Πέμπτης θα πρέπει να λάβει το φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, με νέες αλλαγές καθ’ υπόδειξη της τρόικας και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών εμφάνιζαν ως στόχο την κατάθεση του νομοσχεδίου ακόμα και τα μεσάνυχτα της Τρίτης προκειμένου να έχει ημερομηνία κατάθεσης 11 Δεκεμβρίου, ο εξονυχιστικός έλεγχος των διατάξεων από την τρόικα, έβγαλε νέες ενστάσεις της τελευταίας στιγμής και απαίτηση προσαρμογών.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε χθες αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων, με οριακές προσαρμογές σε κλιμάκια και συντελεστές ώστε να γίνει πιο προοδευτική.

Η τελευταία εκδοχή κλίμακας καθιέρωνε συντελεστές φόρου 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Η τρόικα, ζητά μεταξύ άλλων ο ανώτατος συντελεστή 40% να επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ. 


Βελτιώσεις ζητούνται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και αναφορικά με τη φορολογία κεφαλαίου όπου προκρίνεται από την πλευρά της τρόικας ενιαία αντιμετώπιση με εξαίρεση τη φορολογία των τόκων καταθέσεων και ενοικίων.

Μετά τις νέες απαιτήσεις διορθώσεων – την ώρα που η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε τις εξετάσεις της τρόικας- σήμαναν συναγερμό και έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή συνεργατών του Πρωθυπουργού χθες τα μεσάνυχτα, ώστε να περάσουν οι αλλαγές.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup κι αν όλα πάνε καλά θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Πάντως η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενη για την απόφαση της δόσης. Το γεγονός ότι θα κατατεθεί την Παρασκευή, ίσως δώσει έναυσμα σε αυτούς που επιθυμούν την μετακύληση της απόφασης για… κάπου πάρα κάτω.

Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα ήδη ειδοποίησε το υπουργείο οικονομικών εδώ και μέρες για μια σειρά από ενστάσεις. Συνεπώς οι διορθώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το φορολογικό θα συζητηθεί στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί το κόμμα να ζητήσει αλλαγές. Όλα αυτά πιέζουν ασφυκτικά τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος χθες δεν φάνηκε να έχει όλες τις απαντήσεις.

Φαίνεται να υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι σε Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι δόσεις του δανείου πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν προς την Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, όταν θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου. Και ότι μέχρι τότε θα διοχετεύονται τα απολύτως απαραίτητα ποσά.

Η άποψη αυτή έχει κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του eurogroup και δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων λόμπι, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επενδύσει την αξιοπιστία του στο εσωτερικό της χώρας, στην άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άλλωστε και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup δεν ήταν αναγκαία. Ο μόνος λόγος που έγινε ήταν μετά από απαίτηση των Γερμανών και των Ολλανδών.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ, ενημέρωσε ότι "οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήθελαν να ενημερώσουν την Βουλή τους σήμερα, Τετάρτη, για τα αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων".

Στη συζήτηση για το εάν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά, με δεδομένη την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης που έχει προκύψει, δεν υπήρχε κατάληξη, γιατί ο πρόεδρος του eurogroup, προτίμησε να το αφήσει για την Πέμπτη, οπότε οι υπουργοί οικονομικών θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

«Ο κ. Γιούνκερ δεν οδήγησε την συζήτηση στο δια ταύτα μετά από την επιμονή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, να μην δοθούν επιπλέον κονδύλια για την επαναγορά», ανέφερε  υπουργός οικονομικών που συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη.

Η σκέψη παραμένει, τα επιπλέον χρήματα να αντληθούν από τις δόσεις των δανείων που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το eurogroup έχει καταλήξει, κεκλεισμένων των θυρών και σε μια άλλη εναλλακτική, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς τα κοινοβούλια των χωρών μελών δεν έχουν ενημερωθεί γι αυτή.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ