2012-12-11 23:40:18
Φωτογραφία για Σκάνδαλο σε εργοστάσιο της Σμύρνης, ανησυχίες για πυρηνικά απόβλητα
Εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ανακάλυψη ραδιενεργών αποβλήτων, θαμμένων σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Σμύρνη, ειδικοί επισημαίνουν την πιθανότητα ύπαρξης και άλλων τοποθεσιών με πυρηνικά απόβλητα, τα οποία εισήχθησαν παράνομα στην Τουρκία από ξένες εταιρίες διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί για τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα Radikal, άρθρου για την ανακάλυψη υψηλών ραδιενεργών αποβλήτων σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Σμύρνη. Η Τουρκική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ), η οποία ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου, ανακοίνωσε πως τα ραδιενεργά επίπεδα στην περιοχή δεν δημιουργούν κινδύνους.

Στα πλαίσια της έρευνας, ένας πρώην διευθυντής του εργοστασίου, επιβεβαίωσε ότι τα τοξικά απόβλητα θάφτηκαν εκεί για εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν σχολίασε, όμως, την πιθανότητα παράνομης ύπαρξης πυρηνικών υλικών.


Η Radikal ανέφερε πως η ΤΑΕΚ εξέτασε το εργοστάσιο και το 2007. Ένα ραδιενεργό υλικό, με την ονομασία «ευρώπιο» (ένα παράνομα εισηγμένο στοιχείο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων), είχε βρεθεί τότε στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Mustafa Öztürk,  προειδοποίησε για τους τόνους τοξικών αποβλήτων που θάβονται παράνομα σε πολλές περιοχές στην Τουρκία.

«Τα τοξικά απόβλητα μπορούν να διατηρηθούν στα εργοστάσια για έξι μήνες, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές προφυλάξεις. Με το πέρας αυτής της περιόδου τα απόβλητα πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα διάθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν εργοστάσια που λειτουργούν, ενώ τα απόβλητα είναι θαμμένα στο έδαφος χωρίς καμία προφύλαξη. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές, στην Κωνσταντινούπολη, στην Σαμψούντα, και σε άλλα μέρη στην Τουρκία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τραγωδία στις Σέρρες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τραγωδία στις Σέρρες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ