2012-12-11 00:07:43
Φωτογραφία για Το Τέταρτο Κόμμα
Η τρόικα, τα τετελεσμένα και ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών

του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών ειδοποίησε το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι έλαβε μέιλ από την τρόικα στο οποίο διατύπωναν την παρανοϊκή ιδέα να μπει φορολογικός συντελεστής 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Περιέργως η πρόταση της τρόικας δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια αλλά διαβιβάστηκε στα κόμματα. Αλλο τώρα αν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποσύρθηκε από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά μπροστά στις αντιδράσεις.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι τα νέα φορολογικά μέτρα, όσα προτείνονται και όσα αποσύρονται, δεν τα επεξεργάζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος έχει δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και είναι ειδικός στα φορολογικά.

Τα επεξεργάζονται δυο στενοί συνεργάτες του υπουργού Ι. Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθηγητής Π. Τσακλόγλου, στον οποίο ο υπουργός απέδωσε δημοσίως την πατρότητα της αντικατάστασης των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά με επιδόματα.


Και ο καθηγητής του Παντείου Ν. Καραβίτης, παλαιός γνώριμος του υπουργού από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επί κυβερνήσεων Σημίτη αλλά και μετέπειτα από το ΙΟΒΕ όπου ήταν υπεύθυνος ερευνών υπό τον Στουρνάρα.

Ο κ. Καραβίτης μετέχει όλων των σχετικών συσκέψεων και επεξεργασιών χωρίς κάποια τυπική αρμοδιότητα, ούτε ειδική γνώση του θέματος. Δική του έμπνευση θεωρείται η «κεφαλική» φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που απέκλεισε δημοσίως ο Πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση βεβαίως βρίσκεται ενώπιον της υποχρέωσης να βρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2,5 δισ. σύμφωνα με το πρόσφατο Μνημόνιο 3. Και η τρόικα «συνεισφέρει» με τις προτάσεις της στην αναζήτηση αυτών των χρημάτων.

Μόνο που, όπως προκύπτει πλέον σαφώς, η υποχρέωση αυτή ανελήφθη από τον υπουργό Οικονομικών χωρίς καμία προετοιμασία, ούτε προεργασία.

Χωρίς κανένα σχέδιο πού, πώς και από ποιους θα βρεθούν αυτά τα 2,5 δισ. Και τα οποία φαίνεται να είναι 2,5 δισ. επειδή τόσα ζήτησε η τρόικα, με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε να είναι 3,5 ή 1,5 δισ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν δυο μήνες από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το υπουργείο Οικονομικών κόβει-ράβει και γράφει-σβήνει για να βρει τα λεφτά. Κυριολεκτικά στο πόδι!..

Και ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα μειώνονται σταθερά από το 2009 παρά τις μεγάλες αυξήσεις των φόρων.

Αφενός λόγω της ύφεσης, η οποία περιμπιπτόντως, το γ' τρίμηνο 2012 έφτασε αισίως στο 7,2%.

Αφετέρου λόγω αδυναμίας διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ετσι, τα φορολογικά έσοδα του 2013 αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του... 2006(!) παρ' όλο που έχει εν τω μεταξύ μεσολαβήσει μια αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της τάξης (ανάλογα με τον συντελεστή) του 40%-60%.

Σε αυτή τη συγκυρία και με αυτή την κατάσταση, το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε να βρει άλλα 2,5 δισ. πρόσθετα φορολογικά έσοδα για το 2013 - τη στιγμή που στον προϋπολογισμό ως έσοδα από τη φοροδιαφυγή αναγράφονται «μηδέν».

Πού θα τα βρει; Και πώς ανέλαβε τέτοια υποχρέωση χωρίς επαρκή προεργασία ή σχέδιο;

Αγνωστο. Ή μάλλον αναμενόμενο.

Αλλά αυτό που προκύπτει τώρα είναι ότι μια υποχρέωση που ανελήφθη υπό την πίεση της τρόικας λειτουργεί ως αναπόφευκτος μονόδρομος κάτω από την πίεση της τρόικας.

Στον οποίο οχυρώνεται ο υπουργός για να λέει στα κόμματα «ευχαρίστως θα κάνω αλλαγές, αν μου φέρετε ισοδύναμα». Με άλλα λόγια, προκειμένου να συμπληρωθεί ένα ποσό που ο ίδιος εξ ονόματός τους συμφώνησε με τους δανειστές.

Ολα αυτά τεκμηριώνουν πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στην οποία το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται περίπου ως τέταρτο (και αυτόνομο) κόμμα δίπλα στη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ακυρώνει, ας πούμε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου διάταξη νόμου για τις αναπηρικές συντάξεις που είχε ψηφιστεί μόλις την προηγουμένη από τη Βουλή.

Εναν ρόλο πάντως τον οποίο φαίνεται να διεκδικεί ευθέως και ο υπουργός Οικονομικών περιγράφοντας στον Σκάι την αποστολή του:

«Εχω να ισορροπήσω μεταξύ τριών παραγόντων: της τρόικας, των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της συνείδησής μου και του όρκου που έχω δώσει ως υπουργός Οικονομικών». (4/12/2012)

Και να σκεφτεί κανείς πως όλοι νομίζαμε ως τώρα ότι ο άνθρωπος είχε ορκιστεί απλώς υπουργός μιας κοινοβουλευτικής κυβέρνησης!

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ