2012-12-11 00:07:03
Φωτογραφία για Συγκλονιστικές συνομιλίες στα βίντεο των θυμάτων στο Μαρί
Συγκλονιστικές και συνάμα δραματικές ήταν οι στιγμές μερικών πυροσβεστών και στρατιωτικών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" όπως φαίνεται από... τα βίντεο που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα δύο από τα θύματα, ο πυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και ο ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους και κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο αρχιαστυφύλακας του ΤΑΕ Αρχηγείου Μανώλης Μανώλη, ο οποίος και τα επεξεργάστηκε.

Από το υλικό που εξασφαλίστηκε από τα κινητά είναι σαφές ότι ακόμα και λίγα λεπτά πριν τη μεγάλη έκρηξη, κανένας δεν υπολόγιζε το μέγεθος του κινδύνου μαζικής έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων. Ενδεικτική είναι μια φράση του πυροσβέστη Γιώργου Γιακουμή ο οποίος, στις 5.30 τα ξημερώματα, δηλαδή, 20 λεπτά πριν την έκρηξη, λέει στον αρχιλοχία Παπαδόπουλο από τον ασύρματο ότι βιντεογραφούσε τη φωτιά για σκοπούς εκπαίδευσης.

Από την ανάλυση των έξι βίντεο που τράβηξε ο Γιακουμή, έχουν ξεκαθαρίσει τα εξής:


Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ο Γιακουμή, ο οποίος είναι συνοδηγός στο δεκάτονο πυροσβεστικό όχημα με οδηγό τον Παναγιώτη Θεοφίλου και κατευθύνονται από τον ανηφορικό δρόμο προς το χώρο του φυλακίου 3. Η φωνή του Γιακουμή αναγνωρίστηκε από συνάδελφο του.

Στο δεύτερο βίντεο ακούγεται ο αρχιλοχίας Παπαδόπουλος να λέει: "Ρε Γιώρκο, ελάτε που γυρόν, ελάτε", απευθυνόμενος στο Γιακουμή.

Στο τρίτο βίντεο ο Γιακουμής βρίσκεται στο δεκάτονο πυροσβεστικό όχημα και λέει: "Άηστον πελάν, εσταθήκαμε μπροστά που τον πεύκον" ενώ βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο 3.

Στο τέταρτο βίντεο ο Παπαδόπουλος λέει στον Γιακουμή: "Γιώρκο, άτε πάνω" και ο Γιακουμή τού απαντά: " Φκάλλω για σκοπούς εκπαίδευσης" εννοώντας ότι βιντεογραφούσε την πυρκαγιά ώστε να μπορούσε αργότερα το υλικό να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται επίσης το στρατιωτικό διπλοκάμπινο με τον Κλεάνθη Κλεάνθους και τον αρχιλοχία Παπαδόπουλο να κατευθύνεται προς την πόρτα του συνοδηγού.

Στο πέμπτο βίντεο, το δεκάτονο πυροσβεστικό όχημα με οδηγό τον Θεοφίλου και συνοδηγό τον Γιακουμή, στις 5.30 τα ξημερώματα, κατηφορίζει προς τα κοντέινερ. Ο Θεοφίλου ακούγεται να ρωτά τον Γιακουμή: "Φκάλλεις ρε;".

Στο έκτο βίντεο, φαίνεται ο χώρος των εμπορευματοκιβωτίων που καίγονται, καθώς και το δεκάτονο πυροσβεστικό όχημα με ανοικτή την πόρτα του οδηγού. Φαίνεται επίσης ένας πυροσβέστης, ο οποίος πιθανώς να είναι ο Παναγιώτης Θεοφίλου να προσπαθεί να φορέσει μια πυροσβεστική μάσκα.

Σε ό,τι αφορά στα βίντεο που τράβηξε ο ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους, σε ένα από αυτά, φαίνεται ο αρχιλοχίας Παπαδόπουλος να μιλά με τον αρχικελευστή Κλεάνθους, ο οποίος μιλά ταυτόχρονα στο κινητό του τηλέφωνο. Ο διάλογος μεταξύ των δύο είναι ο εξής:

Παπαδόπουλος: "Αν δεν ήρταν, να πάμεν που γυρόν για να δούμε αν μπορούμε να κοντέψουμε"

Κλεάνθους: "Ρε, αφού εν κοντεύκουμε λαλώ σου. Να πάμεν που γυρόν για να έρτουμε, άμα έρτουμε..."

"Με κτύπησε κάτι σαν κεραυνός" Ο αρχιαστυφύλακας Μανώλη αναφέρθηκε επίσης στην κατάθεση που έλαβε από τον ειδικό αστυφύλακα Χριστόδουλο Αντωνίου, ο οποίος ήταν φύλακας στο σταθμό του Βασιλικού το βράδυ της έκρηξης και υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό, ενώ παρακολουθούσε τη φωτιά από το ύψωμα ανάμεσα στο σταθμό της ΑΗΚ και τη ναυτική βάση. Η κατάθεση λήφθηκε στο σπίτι του Αντωνίου μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ όπου μεταφέρθηκε για νοσηλεία.

Ο ειδικός αστυφύλακας έχασε το αριστερό του μάτι και έχει μειωμένη όραση στο δεξί του μάτι από την έκρηξη.

Ο Αντωνίου λέει στην κατάθεση του ότι από το ύψωμα απ' όπου παρακολουθούσε τη φωτιά, θυμάται ένα πυροσβεστικό όχημα να ρίχνει νερό στα κοντέινερ, αλλά το νερό να μη φτάνει στη φωτιά ένεκα της απόστασης. "Δεν θυμάμαι αν ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο ή έξω από αυτό όταν έγινε η έκρηξη. Θυμάμαι ότι με κτύπησε κάτι σαν κεραυνός και ξύπνησα στο Ισραήλ", καταλήγει στην κατάθεσή του.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ